Jan Poland

Notatie, lichaamstaal en nog zo wat

Het waren twee opmerkingen van Aart Strik, de scheidsrechter, die werden gemaakt aan het eind van de middag. Marten had zojuist via een vork de Dame van de tegenstander buit gemaakt en daarmee de overwinning van het Tweede veilig gesteld. Maaike had even daarvoor haar derde remiseaanbod van de dag aangenomen en daarmee ook het Eerste aan de zege geholpen. Na het invullen van de uitslagenformulieren kreeg de begeleider van Oegstgeest ‘80 een veeg uit de pan wegens het aansporen van zijn teamleden om een zet te doen. ‘Ik erger me kapot’ was het verweer ‘als ze rondlopen en geen zet doen’ maar het is nu eenmaal niet toegestaan om je met de partijen van de spelers te bemoeien. Overigens had Jos ook zo een incidentje met een speler van de tegenstander over het oudehoeren over aan de gang zijnde partijen. En Marten kreeg te horen dat hij na elke zet van de tegenstander nogal heftig reageerde door met het hoofd te schudden, wenkbrauwen te fronsen, te schokken met de schouders en in lichte mate ‘snuiven’. Volgens Aart werkte het nogal intimiderend maar Marten was zich van geen kwaad bewust en hoorde nogal op van de opmerking van Aart.

Dat van de lichaamstaal komt veel meer voor dan dat men zich realiseert. Een goed waarnemer ziet het op een avond vele malen gebeuren. De tegenstander doet een zet en de speler gooit met een ruk zijn lichaam naar achter, knippert met de ogen of spert ze juist wijd open, een grijns, een rooie kop en wat dan volgt is een onduidelijke krabbel op papier. Want een gevolg van het verdiept raken in het schaakspel is een notatie die naarmate de partij vordert steeds onleesbaarder wordt. De eerste 15 zetten gaat nog wel maar daarna gaat het niveau snel bergafwaarts. Dat is niet leuk voor de teamleider als hij een partij wil naspelen om tot een enigszins coherent verslag van die middag te komen, laat staan voor Wim als hij een partij wil publiceren en dan de mail moet gebruiken om de speler te vragen wat hij nou precies deed na zet 15 tot en met zet 80. En het kletsen over aan de gang zijnde partijen is een ook onuitroeibaar fenomeen. Het is een grijs gebied voor de scheidsrechter en hij moet er wel zeker van zijn de juiste opmerkingen te maken zonder direct een protest aan zijn broek te krijgen.

Over de partijen kan ik kort zijn. Danny speelde onherkenbaar, offerde zijn Dame voor weinig, deed tegen beter weten in nog een aantal hopeloze zetten en gaf op. Je ergeren aan je tegenstander mag geen reden zijn om ze te spelen. Aanzienlijk langer deed Frank van Tellingen er over om nodeloos te verliezen, zelfdestructie noemde hij het, onbegrijpelijk vind ik het. Het viel niet alleen mij op dat Frank meer aandacht besteedde aan het spel van Maaike dan aan zijn eigen bord, met nog maar 1.17 minuut op de klok. Andere Frank maakte weer veel goed door met een mooi Loperoffer de vijandelijke stelling te kraken en de tegenstander kansloos te laten. Maaike kreeg al snel een remiseaanbod, op zet 19, maar na kort overleg speelde zij door. Op zet 35 nog een, weer even overleg en doorspelen maar. Het werd nog spannend toen de boog iets te ver werd gespannen in een poging tot winst en Maaike een pion achter raakte. Weliswaar bleef het net binnen de remisemarge maar Maaike moest het wel bewijzen en was dus als laatste klaar in plaats van als eerste. Hoewel ik niet kon reconstrueren hoe Rob, onze net gepromoveerde doctor, won deed hij het wel en netjes. Dat Peter verloor was niet mee gerekend, net na het nuttigen van een tosti greep hij mis maar bij welke zet viel niet precies te achterhalen. Jos en Daan wonnen aangezien de borden 7 en 8 van de tegenstander relatief zwak bezet waren. Het kostte Jos iets meer inspanning, 38 leesbare zetten om precies te zijn en Daan was als eerste klaar na 23 zetten en breken via de h-lijn.

image

Over de beker kan ik kort zijn, we hebben verloren met 1-3 hoewel er lange tijd uitzicht was op meer. Jos en Maaike stonden namelijk geruime tijd op winst maar in de tijdnoodfase ging het mis bij Jos en kwam Maaike ook niet verder dan remise. Toen had Frank al remise in 26 zetten en Danny stond verloren door een versnipperde pionnenstelling waar de vijandelijke Koning naar binnen kon wandelen en een pionnetje kon snoepen, daarmee een vrijpion de doortocht verschaffend.

image

4 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 16 maart 2017 at 07:06

  In werkelijkheid stond mjn tegenstander de gehele partij iets beter, hij had al een keer een opgelegde kans om de stellig te openen gemist. Het was moeilijk om erdoor te komen voor zwart maar het was even moeilijk om steeds te voorkomen dat de witte stukken op onhandige velden kwamen te staan. Zeker als je er een mijuut per zet voor hebt. Ik had een aardige vesting, maar meende dat zwart er op termijn met f7-f5 wel door zou komen. In een flits meende ik dat ik de h-pion kon winnen en deed de verliezende zet f3?? met idee De1xh4. Dat er een simpele parade was, was logisch. Veharren was beter geweest, maar zelfdestructie is dan ook begrijpelijk in zo’n stelling. Ik zou de stuurlui willen uitnodigen om de witte stelling zelf te verdedigen. Bah!

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 16 maart 2017 at 07:07

  Overigens zou ik liever 6 uit 6 hebben natuurlijk. Ik begrijp ook niet hoe het kan dat het verschil tussen de Leidse vorm en dit geknoeff zo groot is.

 3. fredmeister
  fredmeister 16 maart 2017 at 09:21

  Zat Marten weer te snuiven en gekke bekken te trekken? Het is net een trekpop!
  Fravatel, ik draai ook een dramatisch extern seizoen. I feel your pain. Zullen we op dammen?

 4. greatron12003
  greatron12003 19 maart 2017 at 23:54

  De zelfdestructie, bij zowel het verloren beker avontuur, als bij dit stuk over notatie enz is groot. captain jan Poland zal de neuzen wel de goede richting op weten te krijgen, ik meen nog 3 wedstrijden competitie. Jullie kunnen het en jullie weten het. De komende externe wedstrijden flink uithalen! het is makkelijk geschreven, wel het enige wat rest! Dan pas weet je wat de eindafrekening is! Bye the way, Jos gaat vast geen dam en schaakcursussen geven, in beide staat hij zijn man. Schakers die praten over dammen, het is als vloeken in de kerk. Ik geef toe alles is al voorgekomen, maar kom op de laatste wedstrijden ga er nog voor!

Leave A Comment