Dinsdag 14 maart stond de vierde ronde van de KNSB-beker op het programma, oftewel de laatste 16 van Nederland, onderverdeeld in vier poules. We traden in de vaste bekeropstelling aan tegen eersteklasser Paul Keres (Utrecht), een geduchte tegenstander. Gezien het speeltempo en de mogelijkheid dat er gevluggerd zou moeten worden (bij 2-2), klonk reeds om 19.29 uur het startschot, in de vorm van de bezielende woorden van onze teamcaptain.

Maaike (bord 3) trok direct onvervaard ten strijde tegen de opening die ze met zwart op haar duimpje kent. De pionnenstorm kostte haar tegenstander naast de nodige hoofdbrekens ook een behoorlijke hoeveelheid tijd. Jos (bord 4) speelde een van zijn bekende systeempjes en leek op weg om met meer tijd de partij te eindigen dan dat hij begon. Danny (bord 1) speelde een lastige partij. Ik kreeg de indruk dat hij vrij vroeg het initiatief aan zijn tegenstander moest laten, maar hem kennende zou hij zijn huid nog duur verkopen. Ikzelf (bord 2) speelde weer een knotsgekke partij, vergelijkbaar met die van afgelopen zaterdag. Ik realiseer me dat buitenstaanders niet zelden hun hart vasthouden, maar wanhoop niet; alles komt goed. In dit geval wil dat zeggen: half goed. Mijn tegenstander had weinig compassie met zijn pionnen en offerde alsof het een lieve lust was. Er zat weinig anders op dan de kleinoden op te rapen, maar dat ging wel ten koste van de ontwikkeling.


Maaike speelde sterk en kreeg (uit m’n hoofd) de volgende stelling:

Bij Danny werden de zware stukken geruild, waarna er een eindspel overbleef van PL + 5 pionnen tegen 2L + 5 pionnen. De pionnenstructuur van Danny was echter dusdanig verbrokkeld, dat zijn tegenstander een gewonnen pionneneindspel kon bereiken.

En dan nog Jos. Hij speelde een prima partij. Sterker nog, hij speelde zijn tegenstander geheel weg. Twee pionnen voor, het loperpaar, en een vrijpion op a4. Niets leek een punt nog in de weg te staan, wat een barrage zou hebben betekend. In de volgende stelling (uit m’n hoofd) greep hij echter jammerlijk mis.

Al met al had er dus zeker meer ingezeten. Maar daar kopen we niets voor. Geen bekerfinale dit seizoen. Volgend jaar beter.

 

T De Waagtoren 2223 Paul Keres 2314 1 3
1. FM Danny de Ruiter 2322 IM Hugo ten Hertog 2447 0 1
2. Frank Agter 2227 IM Xander Wemmers 2450 ½ ½
3. Maaike Keetman 2196 Paul Hommerson 2231 ½ ½
4. Jos Vlaming 2147 John Cornelisse 2126 0 1