greatron12003

Kaaskoppen 2017, van 1 van de liefhebbers!

De versie van Jos Vlaming zal ongetwijfeld inhoudsrijker zijn. Op verzoek van een aantal deelnemers, hier mijn bijdrage aan dit evenement.

De organisatie, geregisseerd deze keer, door David, Danny, Marloes, de club van 4000, door Nico Mak. Had het aanvangstijdstip weer uitstekend op orde, het draaiboek klopte denk ik, van af het begin. Marjan Poland had manlief Jan al blij ’s morgens de deur uitgestuurd, zij kon heerlijk in haar bestseller duiken en onze kersverse KNSB vertegenwoordiger, was de wedstrijdleider van dienst, tenminste dat was een veronderstelling van ’s middags van geest verrijkende doordrongen, gulden vlies tongen, er werd gelukkig heel wat genuttigd en gastvrouw Germa was 1 van de rotsen in de branding op deze dag.

Waar waren Frank van Tellingen, Agter, Jeroen Smorenberg, een deelnemers monument als Gerrit Lemmen, de 3 eerstgenoemden te samen met een eveneens afwezige Ronald groot toch ook behoorlijke tijgers in deze discipline, het rapid schaak dus. Er waren er meen ik 51, waaronder Miquoel Admiraal, Piet Peelen beiden IM, Arlette Van Weerssel WIM, een serie FM’s onze eigen Danny de Ruiter, Pieter Hopman (Purmerend), Barry Brink (Purmerend), van wat andere titelhouders op de lijst ben ik niet geheel zeker. Er waren ook nog de subtoppers, Tom Balla Marc Helder, Richard Schelvis, de aanstormende jeugd, Cas Kok (wijker toren,), Esper van Baar (Kennemer combinatie), zij zouden dit toernooi een zeker geslaagd eerste aanzicht geven.

De eerste ronde moest het kaf natuurlijk het kaf van het koren gescheiden worden, de mindere schaker, tegen de mogelijke strijders om de toernooi overwinning, ik zat zelf tegen Tom Balla ging lang mee in de scherpe Engelse opening, maar moest toch in het jonge middenspel ervaren wat het verschil is tussen topspeler zijnde en leuke knoeier, bolmans zei Peter Poncin vroeger! Kevin Brands zat o.a tegen Arlette van Weersel, de toppers maakten denk ik weinig fouten. Een mooie degelijke partij die ik die ronde volgde was die tussen Dirk van der Meiden  met zwart tegen de lang zeker spelende Peter van Diepen met Wit. Peter kon heel lang mee, maar het arsenaal kleine zetten, wat de betere schaker doorgaans produceert, was als meestal te hoog, de dappere Peter viel om.

Ik had ’s morgens van te voren gevluggerd, met KNSB voorzitter Fred Avis, de Trompovski, jawel Wim Driessen! Een enorm gevecht tussen ons zwaargewichten en inderdaad wij waren warm na deze inspeel partij, die ik ternauwernood verloor, als sub jeugdleider, teamleider zijnde, vocht ik ook nog een paar keer met Kevin! tja 3 nullen is een slechte generale, het zegt niet altijd wat over de repetitie.

Ronde 2, tegen Ron Greven, editie??? Ontelbaar! beiden zijn we met toernooi nestor Arie Boots er bij gevoegd Mister DOS, beiden oud voorzitter en secretaris. Ronald ben je voorbereid op de partij? Was de eerste vraag van Ron? Ik geef ruiterlijk toe, in deze partij stond ik minder tot slecht (verloren), maar Ron weet als geen ander, ik met wit, hij heeft mij liever met zwart! het is altijd bloed aan de paal! Ron zijn prachtige Lettische positionele spel ten spijt, alle klippen zeilde ik keurig mee, met Ron moet je niet gaan zeilen (kaartspel), hij is expert! De tijd begon zeker bij Ron te dringen, bij mij ook, waar ik vele keren, door spanning bezwijk. Bleef de scherpte de baas, een niemendal aanvalletje op dame en loper, leverde mij zijn dame op en de partij.

Ronde 3 tegen voormalig waagtoren voorzitter Jan Drewes, het damegambiet was eigenlijk helemaal voor de nog iets ervarener Jan Drewes. De tijd werd voor mij met ruim 2 minuten meer, had ik Jan, misschien over het randje van de afgrond kunnen duwen, ik ben geen oom Wanja (boek over neger discriminatie??), maar jan en ik hebben in zekere zin, een positief vervelend verleden, kan dat?! Ja dat kan! Hier is wat mij betreft, een prachtig respect voor elkaar gegroeid, ik hoefde niet te winnen. De ronde er op speelde Jan een schitterende partij tegen Tom Balla, tijdsoverschrijding deed hem de das om! Refererend naar dat verleden, hoop ik dat Jan geen andere last van het toernooi heeft ondervonden.

Wij begonnen aan ronde 4,  1 van wijkertoren zijn vele sterke Jonge schakers, Richard Schelvis 2159 elo was mijn tegenstander, de damegambiet opening kwam ik wel door, daar na was het niet veel meer. Te groot niveau verschil.

Na een heerlijke Lunch, goddelijk slaatje, idem verse champgnon soep, een heerlijke snack tot slot, broodje kroket, schoven wij allen om stipt 14.00 weer aan de borden, ik mocht tegen Henk Kleijn. 1 van de opmerkingen die ik wegwuifde, Ronald, ik ben oud! Qua schaak en levensjaren staat Henk een tijd op de kalender. Dit seizoen, andere jaren er voor, Henk schaakt bijna nog als een 35 jarige, ik ook natuurlijk want anders kan ik het niet aan! Italiaans! Tja wat kies ik nu weer?! De Bob Bosma truuk! Hoe die werkt? hadden jullie maar tegen Bob Bosma (oppositie) gespeeld moeten hebben, ik houd hem lekker voor mij zelf!  Ik kreeg heerlijk spel, prachtige penningen en ik zag alles, je main ten drai! De dappere henk, zat er bij en zat aan mijn touwtje, wat ik heerlijk heen en weer wiegde, natuurlijk als altijd vocht henk dapper tot het eind, tegen beter weten in, 2,5 punt, hier na. Nog enorm genoten van David de Visser tegen Miquoel Admiraal wat kan deze man van magnus toch prachtig schaken! Hij leek de jonge grootheid 91.75 m) aan het wankelen te brengen. Die verblikte of verloosde niet, won, zo als het zijn status betreft. Een ronde er op zag ik David nog tegen Marc Helder (Aartswoud), wederom amusementswaarde wat mij betreft een 10, een sportief mens als Marc ook, David eindigde op de plek 2 t’m5 met Jos Vlaming, Marc Helder en Pieter Hopman en is gewoon sterker als dat zijn rating aangeeft! Zalig om te zien!

Ronde 6 tegen oud jeugdspeler, nu organisator, tja ik word oud david, dat hoop ik, allemaal onzin, het evansgambiet, ik vertelde aan jan Poland, die dat ook als geen ander weet! Je hebt zo veel enorme spannings pieken in 7 partijen op zo een dag, natuurlijk weet ik, dat als het even half kan, de d lijn dicht moet zijn,de e lijn ook, als de loper op a3 komt in het evansgambiet. Maar in deze partij even niet meer, David verloste mij snel uit mijn lijden en ging lekker een biertje nemen en verder met de prima organisatie.

Ronde 7 tegen Ron Marcelis (Purmerend), het was een pirc, maar zo als ik speelde een draak van een partij! Ron mocht het van mij afmaken, of er te veel respect is, ik weet het niet, Ron wilde niet. Hier Ronald Kamps, heb je wat, is het genoeg? Ja het was genoeg, 3,5 punt, op veel gebied, een geslaagde dag!

In ronde 6 was er ook nog de veldslag tussen Arlette Van Weersel en Piet Peelen en het betere damesschaak, sluit zeker aan bij de lang gevestigde heren meester, de hele zaal stond er meen ik bij, al vonden Fred Avis en ik, de schaatsuitslagen even belangrijker, een mens houd wat bij op een dag. In de laatste ronde trok Miquoel Admiraal het toernooi toch naar zich toe, voor uitslagen die zijn later op deze site.

Het kaaskopeen toernooi moet een vaste eerste januari ondag toernooi traditie worden, dat hoop ik voor vele schakers van harte, alle deelnemers een fantastisch schaak 2017

 

Ronald Kamps

 

5 Comments

 1. greatron12003
  greatron12003 9 januari 2017 at 11:04

  Miqouel is natuurlijk maar 1.75 cm 91.75 m, het guldenvlies had uitgebroken moeten worden, het haakje werkte even niet, allen een fijne eerste werkweek, tot morgen.

 2. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 10 januari 2017 at 11:45

  Ronald ik heb weer genoten van jouw schrijven! Het was inderdaad een gedenkwaardig toernooi en voor herhaling vatbaar!

 3. drulovic
  drulovic 18 januari 2017 at 14:10

  Zijn de verslagen van het derde en vierde al gereed?

 4. fredmeister
  fredmeister 18 januari 2017 at 16:59

  Er moet eerst geschaakt worden voordat er een verslag gemaakt kan worden, koekenbakker!!
  7 februari schaakt de Waagtoren 3 thuis!

 5. drulovic
  drulovic 18 januari 2017 at 18:57

  Het 3e speelde 9 december, het vierde 2 december. Koekenbakker.

Leave A Comment