John Leek

De Waagtoren 7j blijft in de race

Verslag van teamleider John Leek:

In de bijna afgelopen vakantie heb ik wat broodnodige opruimactiviteiten uitgevoerd. Hierbij kwam ik mijn verzameling Kameleon boeken tegen. Deze boeken hadden altijd van die prachtige titels als, de Kameleon op dreef, of de Kameleon houdt stand. Toen ik mij op de terugweg van de Oever bedacht dat 7j nog in de race is voor het kampioenschap schoot het door mijn hoofd dat dit wel een titel van een Kameleonboek zou kunnen zijn. Als oud speler van VVV, voor de niet ingewijden dit betekende van vijanden vrienden, heb ik een zwak voor oubollige namen en titels. Mijn Kameleonboeken heb ik overigens allemaal weggegooid.

De wedstrijd tegen Krommenie verliep in grote lijnen zoals de meeste vorige wedstrijden. De openingen verdienen hier en daar nog wat aandacht. Klaas en Chaim kwamen iets minder uit de opening, Luuk stond zelfs nagenoeg verloren na de opening. Max en Klaas Jan kwamen goed uit de opening en bij Kevin stond het gelijk. Luuk wist zijn stelling steeds iets te verbeteren en kwam in een toreneindspel terecht. Hij stond vermoedelijk zelf iets beter maar stelde zich tevreden met remise. Hierna kwam topscoorder Klaas melden dat hij gewonnen had. Klaas had lang gerokeerd maar ipv op koningsaanval te spelen, deed hij eerst wat consoliderende zetten. Dit was niet slecht maar wat weinig actief. Na een afruil van de zware stukken kwam Klaas in een beter eindspel terecht van een goede loper van Klaas en een minder sterk paard van zijn tegenstander. Klaas creëerde een vrijpion op de h-lijn en zijn tegenstander kon deze alleen tegenhouden met zijn koning waarna de damevleugelpionnen door Klaas geslagen konden worden. Het is jammer dat Klaas niet altijd het eindspel haalt want hij speelt dit best goed. Wel is Klaas de topscoorder van7j met 4 uit 4!. Hierna bracht Chaim de stand op 2-1 door het remisevoorstel van zijn tegenstander aan te nemen. Chaim kreeg het Frans tegen zich en gaf in de analyse toe dit niet zo goed te kennen. Hij hield de stelling nog wel enigszins in balans maar nadat hij zijn paard op h2 zette kwam hij toch minder te staan. Zijn tegenstander mistte nog een combinatie en stond ook in de eindstelling behoorlijk beter. Een nuttig halfje derhalve. Op de overige drie borden zag het er goed uit. Max en Klaas-Jan stonden gewonnen en ook bij Kevin was er niet veel aan de hand. Max speelde een Siciliaan. Zijn tegenstander offerde zijn loper op b5 voor 2 pionnen. Dit was wat al te optimistisch. Max bleef scherp en speelde de stelling rustig naar de winst. Klaas Jan had intussen in het middenspel ook een stuk gewonnen en haalde de teamwinst binnen. Tijdens mijn gezamenlijke analyse met de gebroeders Bookelman hoorde ik dat Kevin onverwachts toch nog verloren had. Na de nederlaag was hij op van Tellingeriaanse wijze weg gebeend om zijn emoties in de auto naar Anna Pauwlona de vrije loop te kunnen laten. Volgende wedstrijd tegen de Waagtoren 6 staat het er natuurlijk weer! Hiermee kwam de eindstand op 4-2 en blijven we in de race!

De partij van Klaas Silver:

2 Comments

 1. greatron12003
  greatron12003 7 januari 2017 at 19:46

  Een prima verslag, zelf ook veel gezien van deze wedstrijd. Aan bord 1 en 2 heeft krommenie 3 2 prima houwdegens, heren die niet zo gauw omvallen. De partij van Kevin was m.i een Londen systeem, wat Daan Geerke, ook graag hanteert al vrij snel zei ik, dit word een lange veldslag en inderdaad net als ik, sloten Kevin en Piet Kerssens de avond af. Met dit grote verschil, Kevin stond in hogere zin gewonnen! het enige wat hij uit deze partij leert is blijf tot het einde alert, we weten het allemaal!
  Enorm genoten van de partij van Max! Ik dacht eerst,het gaat heel hard van uit de opening (Svesnikov), maar nee, het werd nog tenenkrommend! Op het eerste oog, gevaarlijke vrije a en b pion van zijn tegenstander, maar Max had het heel goed ingecalculeerd met zijn paarden spel, speelde het keurig uit!
  Luuk inderdaad, beter, wellicht gewonnen, een beetje een jan Poland eindspel, tegen Purmerend 3, binnen korte tijd zal Luuk deze stellingen tot op het bot uit spelen, met alle risico’s van dien, gisteravond was denk ik inderdaad remise voor deze wedstrijd het beste. De beide Klaas jannen, prima en klaas jan koedijk heeft zich denk ik prima vermaakt, mooie partij met heel veel winnende mooie penningen. Ik denk dat chaim heel goed uit de voeten kan met het Frans, persoonlijk vind ik, dat zijn steil er zich voor leent, we gaan het zien! maar keurig mannen, benieuwd 10 februari meen ik, ik ben zelf weg met waagtoren 9 jeugd, maar wens jullie een mooie wedstrijd.

 2. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 10 januari 2017 at 12:06

  Mooi resultaat, veel leermomenten, en dus ontwikkeling. Ik noem geen namen. Maar toch even de partij van Klaas Silver: goed om te zien dat je het geduld en energie hebt om de partijen mede daardoor tot winst te brengen. Allen proficiat met teamresultaat!

Leave A Comment