John Leek

Het mirakel van Den Bosch

By Published On: 11 december 2016Categorieën: Jeugd, Verslagen, WK / EK / NK / NHKViews: 18717s Reacties on Het mirakel van Den Bosch

Verslag van John Leek:

Zoals reeds op de site gemeld is het C-team erin geslaagd om Nederlands kampioen te worden maar wat hebben ze het spannend gemaakt! Voor aanvang van de zevende en achtste ronde was helder wat het team te doen stond. Twee overwinningen waren vrijwel zeker genoeg voor de titel omdat ze 2,5 bordpunt meer hadden dan hun grootste concurrent, de Toren Arnhem.

De eerste wedstrijd moest aangetreden tegen Promotie, een team dat redelijk gelijkwaardig was aan ons team. De openingen verliepen niet verkeerd. Rosa kon een pion winnen maar draaide de zetten om waardoor ze een stuk moest geven tegen twee pionnen. Dit leverde haar wel een actieve stelling op mede door een onveilige stand van de koning van haar tegenstander. Max wist in de opening een pion te winnen en stond prima. Luuk daarentegen had een wat moeizamere opening en koos niet helemaal het juiste plan en stond wat minder. Kevin speelde een solide opening en stond wat beter. Hierna ging het bij zowel Rosa als Luuk mis. Rosa overzag een onderste rij grap en moest haar dame geven voor een toren om niet mat te gaan. Hier resteerde een verloren stelling. Luuk dreigde een pion op c2 te verliezen en dacht hier met een combinatie een oplossing voor te vinden. De combinatie klopte niet en ook Luuk verloor een dame tegen een toren. In een poging om nog actief spel te krijgen werd hij tot overmaat van ramp ook nog mat gezet. Rosa speelde nog wel door maar kon het uiteindelijk niet houden. Dit betekende dat Kevin en Max beiden hun partij moesten winnen om in ieder geval nog een gelijk spel te bewerkstelligen. Beiden hadden een plus pion in het eindspel maar dit was nog niet zo eenvoudig te winnen. Zeer geconcentreerd spelend kweten de beide mannen zich uitstekend van deze taak en brachten allebei het volle punt binnen waardoor het toch nog 2-2 werd. Ook de Toren Arnhem kwam tegen Staunton niet verder dan 2-2, en het op de derde plaats staande Almere wist met 2,5-1,5 van Spijkenisse te winnen. De stand zag er hiermee na de 7e ronde als volgt uit.
Matchpunten Bordpunten
1) Waagtoren 11 19,5
2) Almere 11 16,5
3) Toren Arnhem 11 16,5
4) Klim op 9 18
5) Promotie 9 17,5
6) Staunton 9 15,5
7) STB 8 16,5

De indeling voor de laatste ronde was als volgt
De Waagtoren-STB
Promotie-Almere
De Toren Arnhem-Klim op

Het uitgangspunt voor deze laatste ronde was duidelijk. Winst is voldoende voor de titel elke andere uitslag leidt waarschijnlijk tot een derde plaats. De loting is een lastige omdat STB (Stichting topschaak Brabant) op papier het sterkste team heeft. Gelukkig doet hun beste speler, Charlie Tang bij het a-team mee maar we verwachten een zware partij. Deze verwachting komt ook uit. Aan het begin van het middenspel ziet het ernaar uit dat we met 3,5-0,5 gaan verliezen. Rosa geeft in het middenspel een stuk weg, Max staat een pion achter, Luuk zelfs twee en Kevin staat gewoon wat minder maar zal dit waarschijnlijk wel houden. Tot overmaat van ramp wordt duidelijk dat zowel de Toren Arnhem als Almere gaan winnen. Rosa houdt het inderdaad niet droog en verliest. Kevin probeert nog iets in een toreneindspel met voor beide spelers 4 pionnen op dezelfde vleugel maar komt niet verder dan remise. Hier zat niet meer in. Onze benjamins moeten het gaan doen. Luuk heeft ergens drie pionnen achter gestaan maar weet met loper toren en koning zijn sterke tegenstander in het defensief te brengen. Max besluit met zijn centrumpionnen op te stomen en gecombineerd met twee torens op de g-lijn krijgt hij ook nog kansen. Zou het dan toch nog gaan lukken? Almere en de Toren Arnhem hebben dan allebei al gewonnen met respectievelijk 2,5-1,5 en 3,5-0,5 en wachten ook in spanning op de uitslagen bij onze mannen. Ik kan de druk niet aan en durf niet te kijken maar supporter Daan begint steeds positiever te worden over de stellingen en het spel van onze mannen. Luuk is de eerste die weet te winnen en hierna ligt alle druk op Max. Hij staat gewonnen maar zijn tijd begint te slinken en het efficiënt gebruiken van zijn bedenktijd is nog wel een leerpunt van Max. De supporters krijgen er steeds meer vertrouwen in omdat Max zeer geconcentreerd en snel (genoeg) zijn zetten doet. Uiteindelijk weet hij zijn gewonnen stelling ook daadwerkelijk te winnen! Voor de poorten van de hel weggesleept!
Max bleef er zelf vrij koel onder en wilde eerst zijn partij analyseren voordat het tijd was om feest te vieren. Een echte liefhebber onze Max.
Ons team heeft een geweldige prestatie geleverd met dit kampioenschap. Met goed schaak en veel wilskracht hebben ze de titel gepakt terwijl ze op papier niet tot de sterkste teams behoorden. Los van het resultaat was het gewoon erg gezellig om met het team op pad te zijn en hebben ze ook met elkaar veel plezier gehad.
Na de prijsuitreiking volgde nog het afsluitende etentje bij de Pizzeria. Tenminste dat was de bedoeling. Na een zeer slechte ervaring vorig jaar besloot Leo dit jaar een local te vragen naar een goede pizzeria in de buurt. ’s Middags alvast even gebeld om te reserveren voor 8 personen. Hier werd aan de andere kant wat verbaasd op gereageerd. ’s Avonds bleek waarom. Ons was een shoarmatent aangeraden waar niet eens genoeg stoelen waren voor acht personen. Glazen en rietjes waren niet aanwezig dus de drankjes werden rechtstreeks uit blik genuttigd. De bediening was overigens vriendelijk en we hebben ons de pizza’s, kapsalonnetjes en shoarma schotels goed laten smaken.
Volgend jaar zijn overigens drie van de kampioenen nog steeds gerechtigd om bij de C’tjes mee te spelen. We zijn daarom van plan om de prestatie van de Pioniers uit 1986 en 1987 minimaal te evenaren. Voor de statistici onder ons nog de individuele prestaties van de spelers waarbij nog een extra pluim voor Kevin die niet alleen (gedeeld) topscoorder werd maar ook de beste tpr had van alle spelers!
Kevin 7-8
Luuk 4-6
Max 5-8
Rosa 4,5-8
Daan 1-2

7 Comments

 1. greatron12003
  greatron12003 12 december 2016 at 09:21

  Hartstikke goed kampioenen, onder andere Max grote klasse!

 2. drulovic
  drulovic 12 december 2016 at 14:23

  De Pioniers in 1986, 1987? Zo oud ben ik nog niet!

 3. fredmeister
  fredmeister 12 december 2016 at 17:12

  De Pioniers. In die tijd won ik ook nog eens wat………..
  Grote klasse jongelui……
  Campione……campione……..ole ole oleee……

 4. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 12 december 2016 at 17:36

  Geweldig! Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar die winnende partijen.

 5. Frits Leenart
  Frits Leenart 12 december 2016 at 18:09

  Knap gedaan ! Niet vergeten dit eerste Nederlandse kampioenschap op te nemen in de clubgeschiedenis.

 6. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 12 december 2016 at 20:22

  Geeft niets John, 1995-1996 was het. En om die prestatie te evenaren moet er wel kampioen in twee categorieën worden geworden. (95 bij d B-tjes en 96 bij de A-tjes).

Leave A Comment