Kevin

Uitslag Kennemer Open

By Published On: 28 april 2016Categorieën: Overige Toernooien, VerslagenViews: 16782s Reacties on Uitslag Kennemer Open

Enkele zaterdagen (ongeveer om de drie weken) deed ik mee aan het Kennemer Open Schaaktoernooi. Ik speelde mee in de tweede groep, een groep met vooral spelers van 1500 tot 16oo. De eerste partij speelde ik tegen Pieter Jan Mellegers (1505), met wit. In de partij werd een rustige Pirc gespeeld, de dames werden afgeruild na een ruil op e5 en ik kon de zwarte pion op e5 gemakkelijk onder vuur nemen en deze won ik ook. Door de passieve opstelling van zwart en natuurlijk het pionnetje meer won ik vrij gemakkelijk.

De tweede partij speelde ik tegen Jaap van Gelderen(1666), met zwart. Hij weigerde het Benko-gambiet verkeerd en ik kreeg al snel een klein overwicht. Jammer genoeg werd het middenspel door ons beiden ietwat slordig gespeeld, mijn tegenstander miste een winnende aftrekaanval en ik speelde te passief.
Maar uiteindelijk kwam ik toch in een gewonnen toreneindspel, alleen deze speelde ik ook niet helemaal goed uit. Mijn pion stond telkens op het punt te promoveren, maar mijn tegenstanders toren werd te actief. Remise.

De derde partij speelde ik tegen Ed Eveleens(1542), met wit. Er werd een Scandinavisch gespeeld, met Dd6. We maakten beiden geen grote fouten en we kwamen in een remise middenspel. Maar ik liet mijn tegenstander met zijn torens doorbreken. Toen ik de fatale zet speelde, wist ik achteraf al dat deze niet correct was. Deze partij verloor ik dan ook.

De vierde ronde had ik een bye.

De vijfde ronde speelde ik tegen Wim Peters (1557), met zwart. Ikzelf vond dat ik de hele partij wel een redelijk overwicht had, qua stelling en qua tijd. Uiteindelijk leek mijn tegenstander door zijn tijd heen te gaan, maar hij kreeg er nog een half uur bij. Op dat moment was de stelling jammer genoeg omgeslagen en zaten we in een remise toreneindspel. Ikzelf wilde nog graag doorspelen, nog met het gevoel deze partij nog te kunnen winnen. Maar mijn tegenstander claimde, de stelling was remise en er kon niet op winst worden gespeeld. Na even nagedacht te hebben over een winstplan moest ik hem gelijk geven. Het was remise.

De zesde ronde speelde ik tegen Hans Spanjersberg (1607), met wit. Er werd een Franse Tarrasch gespeeld en op een gegeven moment stond ik duidelijk in het voordeel. Maar in het eindspel gaf ik het helemaal weg. Het werd remise.

De zevende ronde speelde ik tegen Jeroen Zweers (1618), met zwart. Hij speelde tegen de Caro Kann de Panov, een agressieve opening. Deze werd echter door hem verkeerd gespeeld, hij speelde zijn dame er te vroeg uit en hij raakte opgescheept met een geïsoleerde pion zonder enige compensatie. Toch leek het in het eindspel remise te worden, maar na een langdurig tempospel kreeg ik toch de overhand. Een aantal witte pionnen werden opgeruimd en ik won.

De achtste ronde speelde ik tegen Jan Zonneveld (1443), met wit. Het ging de hele partij gelijk op, maar in een toreneindspel maakte hij een fatale fout. Mijn toren werd ongelooflijk actief en kon een aantal pionnen snoepen. De partij werd door mij gewonnen.

De laatste ronde was een verrassend gezellige ronde. Het eerste en het derde speelde namelijk ook! Ik speelde deze ronde tegen Hans Huson (1507), met zwart.
Ik speelde de opening niet goed uit, maar toch kwam ik uiteindelijk in een actief middenspel. Mijn tegenstander stond erg bedrukt, maar wel solide als hij het goed had uitgespeeld, zo zagen wij achteraf. In een vergeefse poging zijn loper op c1 te activeren op b2, zou ik minimaal een kwaliteit winnen met een dubbele aanval van het paard. Het paard op e4 (zijn enige actieve stuk), werd verjaagd voor de baan van zijn loper en daar kwam hij. Hij pende mijn paard op f6 nog met zijn loper, aangezien door mijn zet f5 om het paard weg te jagen de a2-g8 lijn werd geopend. Maar dit was geen probleem. Na Kf7 stond deze gewoon gedekt. Hierna speelde hij het ook niet goed. Nadat ik een stuk had gewonnen in plaats van een kwaliteit, kreeg ik nog een dubbele aanval waardoor ik uiteindelijk de volle toren voor stond.

Door deze snelle overwinning kon ik gaan kijken hoe het bij het eerste en derde voor stond. Mijn ogen waren vooral op het tweede gericht, aangezien deze op het punt stond te degraderen. Wat ik zag, zag er niet goed uit. Het team stond al een punt achter en ik kon weinig winstkansen bespeuren, behalve bij Ruud Nieuwenhuis en met een klein beetje geluk ook Sandra. De rest stond, zo dacht ik remise of verloren.

Zo ging het niet. Sandra mocht een pion inleveren en speelde remise, op een van de hogere borden werd gewonnen en Ruud Nieuwenhuis stond er nu hopeloos voor. Ook Alex had verloren, evenals Johan Plooijer. Zo moest het team uiteindelijk tocht degraderen.

Het Eerste, dat ook had verloren, bleef nog wat rondhangen in de kantine. Het was er erg gezellig, alsof ze hadden gewonnen, maar uiteindelijk keerden zelfs deze ook terug naar huis (na eerst een plaatselijk restaurant te hebben bezocht, naar dat ik heb gehoord).

En daar was het dan eindelijk, de prijsuitreiking. Ik had de eerste ratingprijs gewonnen, aangezien ik 3 remises en 4 winstpartijen had gespeeld,  en ik won vijftien euro om de gedeelde zesde plaats. Zo eindigde het Kennemer Open als een groot succes! Voor meer uitslagen kunt u naar de site, http://www.kennemeropen.org/

Partijen kan ik helaas niet laten zijn, aangezien ik dit verslag vanaf de camping heb geschreven.

Overigens doe ik morgen 29 april tot en met 7 mei mee aan het NK C. Uitslagen kunt u vinden op http://nkjeugd.pathena.nl/2016/ . Hier zijn ook mijn partijen live te volgen. Morgen vanaf 1 uur en de dagen daarna vanaf 11 uur.

 

 

 

2 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 29 april 2016 at 07:09

    Lees ik nou tussen de regels door dat hier een jeugdspeler speelt die de c-pion 1 veld te vroeg loslaat? (Niets mis met de Caro-Kann natuurlijk, maar een strikt dieet van Sicilianen is voor je eerste ontwikkeling (aanval en verdediging) meer aan te raden).

    Maaike kan je het boek “Winning with the Najdorf” doorgeven. Daar leer je ook positioneel heel veel van.

  2. drulovic
    drulovic 29 april 2016 at 17:29

    Frank, we kunnen de oude karikaturen weer van stal halen. Bivan O. de tweede.

Leave A Comment