Kevin

Verslag PK C

By Published On: 25 februari 2016Categorieën: Jeugd, Overige Toernooien, VerslagenViews: 128413s Reacties on Verslag PK C

Geschreven door Kevin Brands:

Op de data 20 en 21 januari was het tijd voor mijn tweede Noord-Hollands kampioenschap in de C-categorie: het PK C! Een redelijk sterk bezette groep. Kanshebbers waren: Gillian Honkoop, de speler met de hoogste rating (1691), Michiel Terwee (1434 en als tweede geplaatst) en natuurlijk clubgenoot Max Bookelman (1184 en als 4e geplaatst). Ikzelf was als derde geplaatst.

De weg heen was moeizaam, de Velser-tunnel was afgesloten. Gelukkig waren we vroeg, iets te vroeg naar mijn idee toen ik wakker werd gemaakt, in de veronderstelling dat ik nog een uurtje kon blijven liggen, op weg gegaan. Nadat we, de wanhoop nabij, twee keer de weg moesten vragen, kwamen we eindelijk aan. Op tijd. We begonnen iets later, aangezien er een aantal spelers te laat kwamen.

Ik ging in mijn eerste partij van start tegen Stella Honkoop (951 en als zesde geplaatst), het talentvolle zusje van Gillian Honkoop. Ik speelde met wit. Het begon met een normale Franse Tarrash, maar ze deed al snel een verrassende zet: 4…. Dxd5.
Maar ik kwam in het voordeel. Ik won de c-pion, moest deze inleveren, maar kreeg activiteit terug. Het eindspel ging alleen niet helemaal soepel. Ik speelde het niet helemaal juist, Stella kwam op een gegeven moment zelfs beter te staan(!), maar ze zag het zelf ook niet. Ik won.

De tweede partij was mijn tegenstander Jamy Panday (rating 791 en als zevende geplaatst).
Ik speelde met zwart. Ik kwam goed uit de opening, alleen ik verspeelde mijn kansen. Uiteindelijk kwam ik een remise eindspel met ongelijke lopers, maar in mijn gulzigheid om te winnen ging ik pardoes mat. Maar ja, je kunt niet altijd goed spelen.

In mijn derde partij speelde ik tegen Gillian Honkoop, hierboven ook al benoemd.
Deze partij was echter nog onnauwkeuriger (slechter in schakerstaal). Ik speelde met wit Italiaans met d3, deze is nauw verwant met de Ruy Lopez. Maar ik was, geheel onnodig, bang voor de breekzet f5. Om deze te voorkomen speelde ik Lc2, een zet die vaak in deze opening voorkomt. Maar de loper, die hiervoor nog op b3 stond, pende deze pion gewoon. En als f5 echt zo erg was, kon ik eerst met h3 de loper wegjagen, en als deze naar h5 ging, zou f5 met exf5 Txf5 g4 bestraft worden. Nadat f5 gespeeld werd, ik de pion sloeg en in een winstpoging een pion weggaf, ging het van kwaad tot erger.
Mijn toren werd aangevallen, en toen ik deze wegzette werd mijn verdedigende paard weggejaagd waardoor ik een stuk verloor. Ook stond ik ontzettend passief. In nog een kleine poging op mat ging mijn dame eraf en ik gaf op. Grappig was wel, dat ik niet bij het PK was toen ik erachter kwam hoe slecht Lc2 was, maar toen ik de dag daarop van het station naar huis liep. Kennelijk heeft deze verliespartij me erg gefrustreerd…..

En zo kwam ik op één uit drie terecht, een teleurstellend resultaat. Maar tijd om te treuren had ik niet, er stond me een zware partij te wachten, ik moest het namelijk opnemen tegen Michiel Terwee. Ik speelde met zwart. Ik kwam in een voor mij normale opening, maar mijn tegenstander sloeg na de manoeuvre Pg4-Pe5 op e5, waarna ik deze met mijn andere paard kon slaan. Deze werd met f4 weggejaagd en ik kwam na dameruil in een eindspel terecht met een dubbelpion voor wit (en hierdoor natuurlijk ook de enige half-open lijn), maar hij gaf zijn loperpaar op om mij er een te geven, waardoor ik een half-open e-lijn kreeg.
Het actieve stukkenspel was echter voor mijn tegenstander. Hij kreeg het voor elkaar om een half-open h-lijn te verkrijgen, waardoor hij mijn zwakke h-pion aanviel.
Maar de prijs was een te ver opgerukte f-pion, die niet meer door pionnen kon worden verdedigd en door mijn koning werd aangevallen. Hierdoor had hij vrijwel niets aan de half-open h-lijn, omdat zijn toren de f-pion moest blijven verdedigen. Ik kon deze echter toch winnen, door met een loperschaak de koning voor de lijn van de toren te dwingen.
Mijn tegenstander kwam hierop echter binnen met de torens op de a-lijn. Hij ruilde zijn torens echter af, waardoor we in een eindspel terecht kwamen met ongelijke lopers.
Er stonden 5 pionnen op het bord, 2 zwarte en 3 witte. Mijn pionnen waren op de a- en h-lijn gevestigd, maar mijn loper dekte ze allebei prima, en zijn stukken konden hun post niet verlaten, aangezien mijn pionnen al ver waren opgerukt (naar h3 en a3).
Maar hoe zat het met de zijne? Deze drie pionnen, waren een triplevrijpion (is dit correct gespeld?) en mijn koning stond dichtbij genoeg om ze alle 3 op te halen. Mijn koning ging naar b2, jaagde de loper weg en het was over. Mijn tegenstander gaf op.

Aldus het einde van dag een, gered door mijn laatste partij. Mijn kansen waren nog groot….
Zo kwamen we aan bij dag 2 (deze keer wisten we de weg) en we konden al snel beginnen aan de volgende ronde. Mijn tegenstander was Alexij Smit (rating 531 en als achtste geplaatst). In de Max Lange Aanval koos hij ervoor om na 6. e5 niet met d5, maar met Pe4 te antwoorden, waarna ik het stuk insloot met 7.Te1. Zo kwam het dat ik in een eindspel kwam met een paard voor. Een loper werd geruild, waarna ik nog een pion won.

Hierop begon mijn tegenstander redelijk zichtbaar te juichen (ik heb geen idee waarom) en hij probeerde door te breken met zijn f-g- en h-pion. Dit was echter een loze actie, aangezien zijn loper op zijn plek werd gehouden door mijn vrijpion op de a-lijn en mijn koning aan de koningsflank stond. Hij werkte zich hierdoor juist alleen maar meer in de nesten, aangezien zijn koning nu gedoemd was de g-pion te verdedigen. Ik ruimde eerst zijn vrijpion op de c-lijn op, waarna ik een dame haalde. Mijn tegenstander bleef nog even op pat spelen (er stonden nog twee pionnen, loper en paard naast mijn dame), maar hij ging al gauw mat.

De op een na laatste ronde was mijn tegenstander clubgenoot Max Bookelman. Ik speelde met wit. Hij koos ervoor om de Nimzowitsch te spelen, om mij te verrassen, aangezien hij verwachtte dat ik de Siciliaan verwachtte en me daarop had voorbereid.
Ik vond dit echter helemaal niet erg. Ik heb namelijk ook vaak gehoord dat de Nimzowitsch eigenlijk een verslechtering is van andere openingen, aangezien bijvoorbeeld in de Franse Nimzowitsch c5 niet gespeeld kan worden, omdat het paard deze blokkeert.
Zo ging het ook. Hij verloor een tempo door zijn loper eerst naar f5 en dan naar g4 te zetten, c5 kon niet gespeeld worden en zijn koningspaard kreeg geen goed veld.

Even later speelde Max een verrassende zet, namelijk Tb8 om zijn (vergiftigde) pion op b7 te dekken die aangevallen werd door mijn paard op c5. Hierna kon ik echter de dame na een ruil naar g5 lokken waarna mijn paard een dubbele aanval op d7 kon geven (er stond nog een toren op f8). Ik won een kwaliteit en kwam in een eindspel met twee torens tegen een paard en toren. Ik had een vrijpion op de h-lijn waarmee ik ook naar voren ging. Het idee was, dat als hij deze probeerde te winnen met koning en toren (hij moest met de toren slaan, omdat de pion gedekt werd door mijn toren) schaak te geven met Teg3 en zijn toren te winnen en als hij het probeerde te winnen met zijn paard moest hij zijn belangrijke e-pion ervoor geven. Dit ging echter niet helemaal zo. Na het torenschaak kon de koning gewoon naar h6, waarmee hij de toren bleef dekken. Maar na torenruil werd mijn toren op g8 hyperactief en kon het pionnen snoepen. Max ging er grappig genoeg van uit dat ik dit allemaal had gezien, maar eigenlijk was het gewoon geluk bij een ongeluk. Zodoende won ik de partij.

Mijn laatste partij speelde ik tegen Louis ten Hacke (met een rating van 895 en als vijfde geplaatst). Ik speelde met zwart. Ik werd gewaarschuwd, deze speler had namelijk remise tegen Michiel Terwee gespeeld (evenals Max). Het ging echter allemaal goed. Hij zette vrijwillig zijn paard in de penning, waardoor ik deze won, en gaf direct hierop een kwaliteit weg. Een toren voor dus. Hij gaf in de slotfase nog een stuk weg, hierna werd alles afgeruild en ik won.

Zo eindigde ik met 5 uit 7 op de tweede plek en greep ik net naast een plek op het NK.
Alhoewel…. Gillian was met 7 uit 7 ook wel een duidelijke winnaar, dus eigenlijk ben ik geheel tevreden met mijn tweede plaats. En nog beter, Max viel ook in de prijs!
Zo werd het Waagtoren 2 en 3 en hebben we de club weer goed op de kaart gezet. Nu tweede en volgend jaar misschien………

13 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 26 februari 2016 at 07:37

    Hallo Kevin, (en Max)

    vergeet niet om te proberen een vrijplaats aan te vragen. Je kunt hiervoor een brief naar de KNSB schrijven. Ik weet niet wat de eisen zijn – (maar een groot aantal toernooioverwinningen helpt wel). Leo kan je hier vast wel bij helpen.

  2. Kevin
    Kevin 26 februari 2016 at 07:45

    Beste Frank,
    Volgens Leo had dit niet veel zin, maar ik heb het toch gedaan! Je weet maar nooit 🙂

  3. Leo van Steenoven
    Leo van Steenoven 26 februari 2016 at 08:13

    Vanuit de KNSB is uitsluitend rating het criterium, vandaar…
    Maar niet geschoten is altijd mis, we hopen er het beste van!

  4. Leo van Steenoven
    Leo van Steenoven 26 februari 2016 at 09:20

    Leuk verslag trouwens, Kevin!
    En de volgende keer ga je je gewoon rechtstreeks plaatsen 😉

  5. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 26 februari 2016 at 13:32

    Ter bemoediging. Toen ik 14 was begon ik eens met 2 uit 2 en dacht dat ik er al was. Een onterechte nederlaag leidde tot een grote teleurstelling en 4 uit 7. Het jaar daarop wist ik echter te winnen (5,5 / 7). Vraag het maar eens aan Fredmeister, die heeft er nog steeds nachtmerries van.

    Een goede tip nog even: word premiumlid van chess.com (€13 per maand) en je krijgt allerlei trainingslessen om je tactiek, eindspeltechniek, positionele kennis etc. te verbeteren. Bovendien heb je dan de kans zonder trainer toch 2 uur per dag te trainen (want, ik neem zo maar aan dat je GM wil worden) dat kan alleen als je er dagelijks tijd in stopt. En nee, ik heb geen aandelen in chess.com.
    Succes ermee.

  6. fredmeister
    fredmeister 29 februari 2016 at 08:36

    Ja Kevin, nog steeds wordt ik badend in het zweet wakker met de herinnering hoe Fravatel mij de titel door de neus boorde. In het schaken heb je geen vrienden, alleen vijanden die vernietigd moeten worden. Die dag was ik verloren voor The Force en werd ik door Frank ‘geturned’ naar The Dark Side. Fredje was niet meer, Fredmeister was geboren………..

  7. Kevin
    Kevin 1 maart 2016 at 15:23

    Het is gelukt! Ik kan naar het NK!!!

  8. Kevin
    Kevin 2 maart 2016 at 14:03

    Het vervelende van Chess.com is dat je alleen met een creditcard of PayPal kunt betalen…en niet gewoon via ideal….:-(

  9. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 3 maart 2016 at 11:01

    #askyourparents.

    Goed zo, gefeliciteerd met de vrijplaats. En nu serieus aan de bak:

    – een compleet openingsrepertoire met wit
    – een antwoord op 1.e4 en 1.d4
    – tactiek, tactiek en nog eens tactiek oefenen
    – einspeltechniek trainen. Basiskennis van pionneneindspelen en toreneindspelen. Als je de stappenoefeningen uit hebt, dan is een beetje moeilijk, maar wel supergoed is Karsten Müllers “secret of pawn endings” en dat is ook nog goed voor je rekenvaardigheid.

  10. drulovic
    drulovic 3 maart 2016 at 17:04

    Maar het belangrijkste: zorg dat je het leuk blijft vinden 🙂

  11. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 3 maart 2016 at 17:51

    Nonsens, daar win je geen toernooien mee :’j

  12. Kevin
    Kevin 4 maart 2016 at 11:32

    Bedankt voor de tips!

  13. Chaim
    Chaim 4 maart 2016 at 14:10

    Lekker Kevin,

    Ik hoop dat je veel plezier hebt en dat je goed aan de bak kan…

    Succes ermee!

Leave A Comment