Chaim Bookelman

Team Waagtoren 7jeugd wint in Anna-Paulowna met 4-2

De wedstrijd tegen Magnus/Anna-Paulowna van vrijdag 13 november werd met 2-4 gewonnen door het jeugdteam (7) van De Waagtoren.

Hier volgt het verslag van Chaim Bookelman:

Ook het 7e timmert aan de weg

Vrijdag 13 november 2015,
Een dag die wij allemaal nog vers in ons geheugen hebben. Diezelfde dag moesten wij een uitwedstijd spelen tegen Anna-Paulowna. Na een lange reis voor allen, behalve voor Kevin, kwamen we aan bij een klein gebouw. Toen wij aankwamen (Max, mijn vader en ik) was bijna iedereen er, behalve Alfred (zoals afgesproken). Rond 7 uur werden de klokken ingedrukt en konden we spelen.

Ikzelf heb niet goed kunnen opletten bij de anderen, waardoor mijn verslag wat globaal is.
Om te beginnen bij Dimitri. Dimitri op bord 6 met wit viel bij ons in omdat Luuk er niet was.
Dimitri kwam met nog dik een uur op de klok in een toren-achtig eindspel uit (als ik me niet vergis). Zover ik het heb kunnen bekijken stond Dimitri een stukje minder kwetsbaar dan zijn tegenstander. Zijn tegenstander had echter wel compensatie, een pion meer namelijk. Na het afwikkelen van een aantal pionnen en het positioneren van de stukken werd het een tactische stelling. Later zag ik opeens dat Dimitri opnieuw een partij speelde. Ik vroeg aan Ruud wat Dimitri had gespeeld, “remise” was het antwoord.
Max op bord 5 speelde een spannende partij. Max speelde met wit goed de Pirc mee, offerde een stuk voor twee pionnnen(!) en speelde op een konings aanval. Max zwaar onder druk gezet door de stukken van de tegenstander moest op passen voor een wederzijdse aanval. Toch wist max het nodige initiatief te behouden, en won netjes de wedstrijd. Stand 1/2-1 1/2.

Kevin op bord 2 met zwart speelde rustig, maar aanvallend. Uit het Benko gambiet, een oude bekende voor hem, kwam een (op het eerste gezicht) normale stelling tevoorschijn. Het eindspel wat tenslotte werd gespeeld was een moeilijk te door gronden stelling, vol met valletjes en trucjes. Het leek of Kevin alles in de hand had tot een verkeerde zet. Dit leidde tot paard verlies. Toch ging Kevin door, wachtend op een foutje van zijn tegenstander. Dat foutje kwam en de partij berustte in remise.
Hierna was Klaas aan de beurt. Klaas kwam uit een Pirc-achtige stelling, stond gelijkwaardig en bleek de stelling helemaal onder controle te hebben. De stukken werden heen en weer geschoven en afgeruild, waardoor er niet veel meer inzat voor Klaas. Remise was het resultaat, stand: 1 1/2-2 1/2.
Even tussen deze partijen door was Alfred ook al binnen gekomen, wachtend op zijn tegenstander die een stuk later pas arriveerde.
Ik speelde samen met Alfred als laatste. Mijn partij werd zeer rustig ogebouwd (volgens Ruud iets te rustig). Mijn tegenstander speelde met zwart de Pirc/het Konings-Indisch. Ik fiancheteerde mijn f-loper, ontwikkelde snel, rokeerde laat en kwam een stuk voor te staan. Mijn tegenstander bleef echter doorgaan, waardoor er voor mij maar weinig keus overbleef: doorspelen en snel afwikkelen. Na een afruilstelling miste ik een snellere mat die ik voor ogen had waardoor het nog langer duurde. Maar eindelijk had ik een mat in twee gevonden, maar mijn tegenstander ging door zijn tijd, waardoor ik het (helaas) niet mocht afmaken. Stand 1 1/2-3 1/2.

En als laatste speelde alleen Alfred nog. Net uit de stelling gekomen stond Alfred normaal en ontwikkeld. Hij vroeg later aan Ruud of hij remise mocht aanbieden. Dit mocht natuurlijk, want we stonden 2 punten voor. Eindstand 2-4.

Het was weer leuk om met het team te spelen en zeer gezellig. Volgende keer moeten we tegen Opening 64′. Ik heb er weer zin in. Tot de volgende keer,
Chaim

image

One Comment

  1. greatron12003
    greatron12003 17 november 2015 at 09:32

    Mooi opgeschreven Chaim! De eerste bondsoverwinning tegen senioren. In de leeftijd van 11 t/m 14, de spanning hier en daar ook goed weergegeven.
    Een mooie opstap als beginnende schakers, wie weet tegen Opening 64, waar ik jaren gespeeld heb ben ik er bij! Ga allemaal zo door, tot een volgend verslag.

Leave A Comment