Willem Andriessen

ASK leeft!

By Published On: 22 juni 2015Categorieën: Analyses, ASKViews: 13442s Reacties on ASK leeft!

Dirk vd M. 6e ronde HSG Open Hilversum 2015 (Olthof)Door enige mechanische en ook persoonlijke malheur, leek het er even op dat de partijen van het op 1 maart beëindigde ASK toernooi voorgoed verloren waren gegaan. Zei het met een aanzienlijke vertraging kon toch nog een ruime selectie ingevoerd worden die binnenkort toegankelijk zal zijn. De gang van zaken leert dat zelfs zo’n bescheiden toernooi als dit ASK over een ‘toernooidirecteur’ dient te beschikken of te wel een persoon met enig gezag, organisatorisch inzicht en zo nodig een straffe hand om in te grijpen: een wijze les voor komende jaren.
Nu een belangrijk deel van de partijen weer toegankelijk zal zijn voor de liefhebber, is het ook mogelijk hier en daar wat na te beschouwen. De eerste die daarvoor in aanmerking komt is Dirk van der Meiden. Ik begon mijn verslagen met zijn uiterst pijnlijke nederlaag tegen een jong mannetje, Wolf Mestrom. Hoe herstelde hij zich van dit ongelukkige begin? Na een hard gevecht met Bart Feltman (rating 1949), een wat makkelijker partijtje tegen Timardi Verhoeff (rating 1812) en een bye leverde hem dat 2½ punt op en een sterkere tegenstander. Dat werd de oudste De Roode, namelijk Peter (geboortejaar 1958) met een rating van 2173. De volgende stelling was cruciaal.

imageDiagram na 27.h3 uit P.de Roode – D. van der Meiden

Kennelijk had Dirk reeds al het geloof in zijn stelling verloren en hielp hij zijn tegenstander nog een handje door de h-lijn te openen (27…hxg4? 28.hxg4 Tf8 29.Dh6); hij werd er dan ook hardhandig afgezet. Toch was er weinig te wanhopen in de diagramstelling als je de zet 27…g5! van Houdini maar vindt en aandurft! Na 28.Dg3 f6! 29.Pc6 Dd7 staat zwart zelfs niet minder!
Toevallig kreeg hij in de laatste ronde de andere De Roode, de dertig jaar jongere Martijn te bestrijden. Martijn heeft honderd rating punten minder dan senior en dat was ook te merken. Dirk wist steeds een krachtig initiatief te handhaven, maar hij had tenslotte het geluk dat zijn tegenstander een onnodig schaakje gaf, waardoor hem de remise ontging, zoals u in bijgaande analyse kunt bestuderen. Voor Dirk betekende deze niet onverdiende overwinning een mooie afsluiting van een zo ongelukkig begonnen toernooi.

2 Comments

 1. fredmeister
  fredmeister 24 juni 2015 at 11:28

  Ik heb nooit mijn geloof in Dirk verloren (heb het nooit gehad)………..
  Schande dat geen Waagtoren-lid het ASK heeft gewonnen……..SHAME!!
  Wordt misschien tijd dat ik de handschoen oppak!

 2. rob freer
  rob freer 24 juni 2015 at 13:10

  Praatjes, praatjes fred, laat maar zien hoe ook jij de mist ingaat

Leave A Comment