Henk Westerman
Dinsdagavond 18 maart versloeg Henk Westerman nog Leo van Steenoven in de interne competitie. Een week later was hij niet aanwezig. Op woensdag bij het Veteranentoernooi in Hoorn hoorde ik na afloop van mijn partij dat Henk er niet was, omdat hij dinsdag was overleden aan een hersenbloeding.

Henk is 78 jaar geworden en was tot op het laatst een fanatieke schaker. Hij speelde zo ongeveer mee in alle toernooien in de omgeving: Wijk aan Zee, Haarlem, IJmuiden, Hoorn en hij ging ook nog naar Vlissingen. In het verleden ging hij zelfs naar het buitenland om te schaken. Daarnaast was hij tot voor kort lid van drie schaakverenigingen: Unitas, VAS, de Waagtoren en de Nederlandse Bond voor Correspondentieschakers. Pas in 2010 stopte hij bij Unitas en in 2013 stopte hij bij VAS. Bij VAS speelde hij eerst nog voor de KNSB. Later toen Henk bij VAS voor de Schaakbond Groot Amsterdam speelde, ontdekte ik dat hij dan voor de Waagtoren ook voor de Noord Hollandse Schaakbond mocht spelen. Zo kwam Henk bij ons extern spelen. Toen hij eindelijk voor ons speelde, werd hij vaak gevraagd om in te vallen voor de KNSB. Bij die gelegenheden scoorde hij echt goed. Ook in het huidige seizoen was hij nog een gewaardeerd lid van het derde. Hij was een stabiele kracht toen het met het derde nog slecht ging.

Henk speelde zijn laatste partij in het Veteranentoernooi in Hoorn. De foto hiernaast is gemaakt tijdens het Veteranentoernooi van 2013 door Ben Zuurveld.