Willem Andriessen

Worden we bespioneerd?

By Published On: 20 december 2013Categorieën: De Waagtoren 2 (2013-2014), VerslagenViews: 15918s Reacties on Worden we bespioneerd?

De overwinning van het Tweede op VAS 2 had nog ruimer uit kunnen vallen als Shannon Vlaar aan het slot van een uitstekend gespeelde partij niet een beetje zenuwachtig was geworden.

imageDiagram na 42.Th4 uit Kleeman-Vlaar

Gezegd moet worden dat de witspeler, nadat hij in de verdrukking was gekomen, zich zo goed mogelijk had geweerd en rond de veertigste zet dreigend op kwam zetten. Met zijn laatste zet had hij een kleine valstrik gespannen. Shannon vertrouwde het niet helemaal, dreigde er hier en daar geen mat? Dat niet, maar na  42…Pxc1 43.Txh6+ Kg8 44.Pe7+ Kg7 45.Pf5+  bleek er aan eeuwig schaak niet te ontkomen. In de diagramstelling had 42..f6! de koning een extra vluchtveld geschonken en ook na 42..Lg7 zou Shannon de winst niet zijn ontgaan.

Bijzonder was de winst van Dirk van der Meiden aan het derde bord tegen de sterke Joris van Vuure (2156). Een zeer combinatierijke partij, waarin Dirk met zwart in de opening twee pionnen offerde! Alles achter het bord bedacht of hadden we hier met boekenwijsheid van doen? Het laatste bleek het geval. Dirk had deze variant al eens eerder gespeeld en kende zijn lesje.
Moet je zo’n partij nu laten zien en daarmee de openingsgeheimen van onze spelers blootleggen? Het blijkt namelijk dat geanalyseerde partijen van onze toppers tweehonderd tot soms driehonderd keer bekeken worden. Dat is veel meer dan we aan leden hebben, dus we worden bespioneerd! Moeten we daar rekening mee houden? Danny bijvoorbeeld, heeft na zijn overwinning op Sokolov de last aan zich hangen dat iedereen denkt dat hij een groot kenner van het Grünfeld-Indisch is. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Ik houd er soms rekening mee en geef dan van een partij een fragment zonder openingszetten. Aan de andere kant kan er ook een stimulans van uitgaan als je openingsrepertoire (gedeeltelijk) bekend is. Maar dan moet je tijd en lust hebben je repertoire te verbreden of te verdiepen.
Niettemin is hier de partij van Dirk, die leden en niet-leden hier kunnen bestuderen. Toekomstige tegenstanders van hem zijn gewaarschuwd, Dirk van der Meiden is een groot kenner van vele openingsvarianten, dus voorbereiden zal niet gemakkelijk zijn!

8 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 20 december 2013 at 16:44

  Goed werk Dirk! Nu nog werken aan het beperken van het verval als er iets mis gaat, en dan naar de 2100.

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 20 december 2013 at 16:45

  Tussen haakjes: ik denk juist dat het goed is als tegenstanders alles weten. Dat dwingt ons, onze spelers, ook om de concurrentie weer een stap voor te zijn (luiheid wordt gestraft).

 3. Danny
  Danny 23 december 2013 at 21:34

  Moet er geen stukje over Maaike komen?
  http://www.schaakstadgroningen.nl/festival/Swiss/A/index.html

 4. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 24 december 2013 at 01:31

  We wachten met smart op de vruchten van jouw pen Danny! Ik zou zeggen: geen woorden, maar daden.

 5. Danny
  Danny 24 december 2013 at 10:18

  Ik kan helaas niks plaatsen, maar na Tata zal ik wel een stukje maken.

 6. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 24 december 2013 at 10:30

  Ik vond je analyse van je partij tegen Hebert erg interessant –

 7. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 24 december 2013 at 14:11

  Danny, het is jammer dat Ton Fasel gestopt is met zijn rubriek over toernooieninformatie. Daar kon je aankondigingen, zoals de deelname van Maaike (en anderen?) in Groningen vinden. Is er niemand op de club die zich hiervoor kan en/of wil inzetten? Daar zou dan wel iedereen aan mee moeten werken en even doorgeven als hij ergens een toernooitje gaat spelen.

 8. Danny
  Danny 24 december 2013 at 17:30

  Het is belangrijk dat je je club genoten Kan volgen.
  Waar en bij welk toernooi dan ook!

Leave A Comment