Jan Poland

Op stap met Dennis, Sandra en Maaike

By Published On: 24 februari 2013Categorieën: Overige Toernooien, VerslagenViews: 18604s Reacties on Op stap met Dennis, Sandra en Maaike

NK Calder 1e ronde - Hintham 2013 (Olthof)Daan maakte mij op een gegeven moment attent op het NK Snelschaken voor Clubteams en ik gaf aan de boel wel te willen organiseren. Van het Eerste was er genoeg animo en ik zond ook een mail naar spelers van het Tweede met het idee nog een tweede team af te vaardigen. Dirk kon niet, Maaike wel en van de overigen hoorde ik niets. Een paar weken geleden gaf Delia aan dat Dennis en Sandra ook wel mee wilden en een tweede Waagtoren team was compleet. Zaterdag 23 februari was het zover, eerst Danny ophalen en daarna de Keetmensen, alles zo rond 8 uur ‘s ochtends en zelfs Sandra, die volgens haar zus altijd moeite heeft met vroeg opstaan, was present. Denk niet dat het vroeg in de ochtend rustig is in de auto, integendeel. Sandra en Maaike staan hun mannetje wat dat betreft en ook Danny liet zich niet onbetuigd en het was geen moment stil op de heenweg. Alleen Dennis is de rust zelve. Zo verliep de heenreis vlot en tegen half tien waren wij op de plaats van bestemming. Danny wilde gelijk aan de koffie en veel later begreep ik waarom, hij was pas om 4 uur ‘s nachts zijn bed in gedoken en had slechts een uurtje of 3 slaap gehad. Nou moet een jonge bink daar wel tegen kunnen en dat lukte ook wel, alleen op de terugweg kwam de Man met de Hamer langs.

Het toernooi besloeg 18 ronden, af te werken tussen 10.30 en 17.00 uur, het aanvangsuur werd niet gehaald en dus ook het sluitingsuur niet. Het snelschaken zelf is net een loterij, je geeft stukken weg en je krijgt ze weer terug, gewonnen stellingen veranderen met één zet naar verlies en omgekeerd, afijn alles heel leuk natuurlijk, het Eerste won 9 maal, speelde 4 keer gelijk en verloor er 5 en bereikte een verdienstelijke 9e plek onder de 64 teams. Het tweede won 5 maal, speelde 5 maal gelijk en verloor er 9 en bereikte daarmee een 48e plek. De ambiance was goed, eten en drinken tegen redelijke prijzen en er wordt vlot ingedeeld dankzij een indeling op grond van de te verwachten uitslagen. Alleen de laatste ronde werd ingedeeld op de definitieve uitslag van ronde 1 t/m 17. De opstelling was vast en dat betekende dat Dennis op bord 1, Maaike op bord 2, ik op bord 3 en Sandra op 4. Bij het Eerste was het Danny, Frank (vT), Daan en Rob. Frank begon met 9 uit 9! Toen de echt zware jongens als tegenstander kwamen was het nullen geblazen, alleen tegen Dgebuadze liet Frank kans op een halfje liggen. Daar baalde hij wel van. Daan is ook geen echte snelschaker, hij dacht zelf er maar 5 gewonnen te hebben en de rest remise of verloren. Van het 2e denk ik dat Sandra het best heeft gescoord vergeleken met haar rating. Dennis aan het eerste bord had het zwaar, maar toch een flink aantal gewonnen, Maaike was wisselend en zelf bakte ik er ook niet zoveel van, in elk geval geen 50%.

Daan was gastheer en dat betekende ook dat de meute na afloop bij hem en zijn vrouw Astrid zou eten. Dat ging aan en tegen zevenen genoten wij van een warme maaltijd, met verbazing gade geslagen door de piepjonge dochters van Daan & Frank. Gaandeweg het eten bleek dat Dennis een vriendin had, hetgeen een bovenmatige belangstelling wekte van zijn zusters. Telefoons werden in beslag genomen en SMS gelezen en gemaakt. Daarna nog gezellig met stukken uit een chinees schaakspel gedamd op een schaakbord (volgt u het nog?), koffie gedronken, Danny bier natuurlijk en huiswaarts. Nog maar nauwelijks op de snelweg wilde Danny computer-deunen uit de autoradio, tot misnoegen van Maaike. Muziek van vóór het jaar 2000 was al helemaal brandhout, alweer volgens Danny, hetgeen Maaike respectloos vond. Ik kon Maaike alleen maar gelijk geven, typisch Danny, maar even later ging het licht bij hem uit. Op mijn vraag of hij nog uit ging was het antwoord: ik ga naar bed. Een nacht doorzakken en daarna niks, wat is dat met de jeugd van tegenwoordig? Het aardige is dat je de leden van de schaakclub op een andere manier leert kennen en dat versterkt de onderlinge band en maakt van een vereniging meer dan alleen maar een verzameling mensen.

Maaike doet op een blog verslag van haar wederwaardigheden, te vinden op: http://maaike-schaken.blogspot.nl

4 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 25 februari 2013 at 18:41

  Een mooi empathisch verslag Jan. Een patriarch waardig.

 2. Avatar
  Dirk van der Meiden 25 februari 2013 at 19:01

  Leuke verslagen mannen! Jan, je zou het ook goed doen als teamleider van een jeugdteam.

 3. Maaike Keetman
  Maaike Keetman 25 februari 2013 at 19:12

  Nog een leuk stukje!
  Bijna de helft van de spelers heeft inmiddels een verslag gemaakt,

  We denken trouwens dat dit de scores van ons team waren:

  Dennis : 9
  Maaike: 9.5
  Jan: 7
  Sandra: 8

 4. Daan
  Daan 25 februari 2013 at 22:27

  Ook ik heb (na)genoten dankzij verslagen van Frank, Jan en Maaike! En Dirk: je hebt gelijk over dit onontdekte talent van Jan, maar zijn grootste verborgen talent bleek toch wel Checker te zijn. ’s Avonds damde Jan de hele familias bij elkaar pardoes van het niet-chinese schaakbord af (en gelukkig gaat damslag echt niet voor!)

Leave A Comment