Nico Mak

Verloren: Krommenie 1 – Waagtoren 4

We waren ruim op tijd vertrokken maar raakte in Krommenie volledig de weg kwijt. Vorig jaar hadden we er ook gespeeld maar het geheugen redde het niet, we moesten toch de TomTom er bij betrekken. Ook die begreep in eerste instantie niet waar we reden. We reden blokjes in een nieuwbouwwijk die bestond uit een vierkanten stratenpatroon maar de TomTomstem had het over rotondes en braakte termen uit als: “neem de derde afslag”, “maak een U-wending”, “u rijdt de autosnelweg op”. Dus terug naar het centrum van het enorme grote Krommenie waar de TomTom eindelijk wakker werd. We zaten gelukkig dichtbij, het was een voorbode.

Al speel je tegen een team dat gemiddeld 173 ratingpunten hoger staat dan jezelf mag je natuurlijk niet teveel verwachten maar de vorige ronde tegen een bijna even hoog  gerate KC/Chesscool 1 hadden we toch maar netjes gelijk gespeeld, waarom nu niet nog een keer. Plus we hadden goed nagedacht over de beste opstelling, niet op rating maar op tegenstand. Het mocht niet baten.

Na ruim een uur liep ik een rondje langs de borden. Aart stond al droevig, zijn tegenstander dacht alleen nog na welk stuk of zelfs welke stukken hij ging winnen. Jan’s kop werd steeds roder, hij stond een kwaliteit en een pion achter en probeerde het nog te houden maar wist eigenlijk wel dat de strijd verloren was. En Gerrit naast me keek ook niet vrolijk, had net een pion weggegeven en had ook totaal geen initiatief meer. Geen enkele speler van ons team stond beter. Johan en Egbert gaf ik een klein plusje, Ruud en Dick beoordeelde ik als gelijk maar dat was een beoordeling na zo’n 10 seconden kijken, niet op te bouwen dus. Ikzelf had ondertussen een stelling waar ik niet ontevreden over was maar had nog geen idee hoe ik verder moest komen.

Nog zo’n  3 kwartier later vroeg ik de stand, het was al 4-0. Aart, Dick, Jan en ook Egbert hadden de strijd moeten staken. Gerrit naast me, stond nog steeds een pion achter maar zijn tegenstander was tevreden met een remise en terecht werd die geaccepteerd. Ondertussen stond Ruud op bord 1 een pion achter maar hij had in ieder geval geen tijdnood, iets wat hem de 2 vorige ronden had opgebroken. Johan leek nog steeds iets beter te staan maar na wat hij later zei had een zetverwisseling het voordeel uit de stelling gehaald , het werd remise. Ikzelf raakte in een tijdnoodfase en gaf in een beslist beter staande stelling alles in 2 zetten uit handen. Achteraf bleek dat ik nog strijd had kunnen leveren met 2 torens en loper tegen de dame en paard maar dan moet je dat wel zien. Ik zag het niet. Als laatste speelde Ruud, hij had ruim de tijd, zijn tegenstander niet, dus werd het remise.

Het enige waar we ons op de terugweg mee troosten (een weg die we overigens zonder TomTom wisten te vinden) was dat we de 2 zwaarste tegenstanders hebben gehad en toch al 3 matchpunten hebben. De volgende keer tegen Volendam moet ons dat toch inspireren.

1

Simon Groot

2044

Ruud Niewenhuis

1801

½-½

2

Andre Breedveld

2035

Aart Kogeler

1816

1-0

3

Cor van Dongen

2030

Dick Bouma

1751

1-0

4

Jan Grin

2000

Jan Poland

1842

1-0

5

Alex Koelewijn

1975

Egbert van Oene

1819

1-0

6

Erik Breedveld

1941

Nico Mak

1748

1-0

7

Bart Weststrate

1814

Gerrit Lemmen

1810

½-½

8

Jan Schol

1910

Johan Plooijer

1775

½-½

 

1968

 

1795

 

 

6 Comments

 1. Jan Poland
  Jan Poland 23 november 2012 at 21:27

  De oorzaak van de nederlaag ligt in het eenvoudige gegeven dat Nico Mak de weg kwijt raakte. Een teamcaptain die de weg kwijtraakt….Bij vertrek uit Alkmaar zei Nico ‘Jan, weet je de weg’ ‘Ja’ ‘Rij anders maar achter mij aan’! Maar goed dat ik dat niet deed, wij waren er om 19.50 uur. Egbert, Aart en mijn persoontje waren zo bezorgd over het wegblijven van de overige spelers dat wij later verloren……
  De teamcaptain kan voortaan beter achter mij aanrijden, in de 35 jaar dat ik schaak ken ik zo ongeveer elk gat waar gespeeld moet worden, behalve Opening 64, maar dat is een ballenclub.

 2. Avatar
  greatron12003 25 november 2012 at 10:48

  Het verslag zo lezend, moet je hoofd erg rood geweest zijn Jan, zelfs toen je deze reactie in typte.
  jan je moet maar niet meer met de fiets naar Opening 64 toe gaan, zelfs al is het een kwartier van je huis.
  Erger vind ik dat het bepaalde mensen op onze club raakt, mij dus ook?? Ach Jan je stukjes zijn bekend.
  Ook de hele goede, de strekking van dit stuk, een team schaakt slecht vanwege dat de locatie niet te vinden is! Het kan er mee te maken hebben. Jij en ik als zeer lang schakende spelers weten beter.
  Afgelopen vrijdag zag ik een heel blij jong Waagtoren team, dat een beker won bij dat zelfde Opening 64.
  Dus die ballen club, het zal er toch niet helemaal verkeerd toeven zijn zo te zien!
  Jan tussen nu en 20 jaar, moeten jij en ik de schaakstukken vaarwel zeggen. Wees niet bang ik spreek voor mij zelf!
  Soms is het beter, als je dergelijke reacties in typt, er over te denken om dat eerder te doen!
  De slotronde van de eerste klasse, is dit jaar ergens anders dat is vast een troost.
  Hopelijk speelt de plaatselijke muziek vereniging er dan ook naast! Ben ik er blij mee? Nee ook niet!
  Maar alle vormen van recreatief bezig zijn, laten we er nog blij om zijn dat het nog kan in deze maatschappij.
  Als je met de ballen club Vrone bedoelt, begrijpen we het! Is de voetbal vereniging vlak naast ons, met heel veel ballen, groet.

 3. Avatar
  Jeannette 25 november 2012 at 13:33

  Ach wat zal ik hierop zeggen? Ik speel veel liever bij een “Ballenclub” als Opening”’64, waar men elkaar respecteert, dan bij een club waar je volledig de grond ingetrapt wordt als je je partij niet weet te winnen!

 4. Avatar
  RogerBloem 25 november 2012 at 16:40

  Beste Jan,

  Geef even een seintje wanneer we elkaar tegenkomen op een toernooi, dan krijg je een portie bitterballen van me voor dit geweldige commentaar.
  Hoop alleen dat de bediening er dan niet te lang over doet. Straks ben je zo bezorgd of ze nog warm zijn dat je verliest! Dat willen we natuurlijk niet!

  Groeten en tot snel!

  Roger Bloem

 5. Danny
  Danny 25 november 2012 at 17:59

  Haha, geweldige reactie Roger!

 6. Avatar
  Zarion 28 november 2012 at 04:51

  Wat? De weg kwijt? Geeft niet, volg Jan.

Leave A Comment