PW52 – De status van Peter en Maaike

By Published On: 30 mei 2012Categorieën: Analyses, Partij van de Week1 Reactie

In mijn vorige bijdrage was mij geheel ontgaan dat Peter Hoekstra een ‘B-speler’ is, wat zijn clubkampioenschap nog meer glans geeft. Ik was nogal verbaasd toen ik dat ontdekte. Vorig seizoen (of was het al eerder?) werd besloten de indeling voor de interne op louter de KNSB-rating te baseren en niet meer de resultaten van de interne daarin te betrekken. Een begrijpelijke administratieve vereenvoudiging, maar zoiets leidt natuurlijk ook licht tot bizarre gevallen. Neem de status van Peter.  Vorig seizoen speelde hij maar 10 partijen, scoorde daaruit tachtig procent en behaalde een TPR van 2134. Omdat zijn externe resultaten minder sprekend waren, zakte zijn KNSB-rating naar 1906 en werd hij dus voor het seizoen 2011/12 als B-speler ingedeeld. Inmiddels is zijn KNSB-rating gestegen tot 1970, maar daarmee zal hij ook volgend seizoen, clubkampioen of niet, volgens de huidige regels B-speler blijven!

Opmerkelijk mag het resultaat van D-speelster Maaike Keetman genoemd worden. Zij bleef alle D-, C- en B-spelers voor en eindigde op een zeer fraaie zesde plaats. Maaike’s rating steeg inmiddels van 1797 naar 1860, dus is ze nu in elk geval een C-tje en met nog wat puntjes erbij deze zomer groeit ze misschien wel door naar de B-status! Maar je vraagt je natuurlijk wel af of er dan geen enkele beloning bestaat voor prestaties zoals die van Peter en Maaike.

Haar laatste partij speelde Maaike in de interne tegen Willem Meyles en daar ontstond op een gegeven moment de volgende stelling:

imageStelling na 18..Pdf6 uit Maaike Keetman- Willem Meyles

19.Tfd1 ligt voor de hand, maar na 19…Lg4! 20.Pxf7 Dxd1+! is het hoogst onduidelijk. Maaike deed het anders. Probeert u eens met haar mee te denken. De oplossing vindt u in de volgende analyse.

Leave A Comment