Daan

Koedijktoernooi 2012 slachtoffer van competitievervalsing?

Door uw verslaggever ter plaatse (A. Soluut)

Traditiegetrouw was het weer een mooie lentedag waarop schakers uit heel Noord-Holland en ver daar buiten naar Koedijk togen voor het jaarlijkse viertallentoernooi. Maarliefst 41 teams hadden zich opgegeven, waaronder ook dit keer weer een paar sterke teams. Naast de Waagtoren, ZSC/Saende, Heerhugowaard (met Harmen Jonkman en Peter Hoekstra) en Bloemendaal moest dit jaar ook met Koedijk 8 (Sjoerd Plukkel, Jerrel Thakoerdien, Tom Balla jr. en Marc Helder) en de jeugd van Santpoort (spelend onder de teamnamen Sterke Kleuters en Sterke Baby’s) rekening gehouden worden in de strijd om de titel van het Noordhollands Rapidschaakkampioenschap voor Clubteams. Tot mijn verrassing zag ik dat er ook twee teams onder de naam van De Pioniers staan ingeschreven, is deze club dan weer uit de as herrezen? Veldwerk ter plaatse deed me snel realiseren dat de gemiddelde leeftijd van de twee teams wat hoger lag dan ten tijde van het bestaan van dit clubje Geelhemden, maar ook dat hun bezetting (broers Konijn, Daan Geerke en Roland Punt in team 1, en Harko Bouwens, Mark Vink, Kim Munnik en Bart van Veen in team 2) in ieder geval op papier goede kansen geeft voor een hoge klassering in hun respectievelijke groepsindeling (KNSB klasse (team 1) en Huisschakers (team 2)). Daarbij moet wel aangetekend worden dat team 2, waarschijnlijk in verband met hun kaasvictorie in 2011, dit jaar in een hogere groep is ingedeeld (groep B). Helaas redt dit team het dan ook net niet om ook dit jaar weer met een blok schimmel huiswaarts te keren, ondanks de goede prestatie van Harko op bord 1 (6 uit 7, met alleen twee halfjes tegen bijvoorbeeld Danny de Ruiter), ondanks Harko’s spelritme van 7 schaakpotjes per jaar…

 

Als vanouds ging het in Koedijk in de eerste plaats weer om de gezelligheid, en de organisatie was daar ook dit jaar weer glansrijk in geslaagd, mede dankzij de aanwezigheid van vele toeschouwers en de grote verscheidenheid aan Waagtorenteams en -(oud-)leden die zich bij andere teams hadden aangesloten (bv. Daan Bes en Ronald Kamps, zie de Koedijk-site voor Ronalds verslag). Hieronder volgt een gedetailleerd verslag van de strijd om het kampioenschap, waarbij aangetekend moet worden dat bv. Koedijk 8 en De Pioniers 1 uitgesloten waren van deelname om de Noordhollandse titel (geen NHSB teams…) maar natuurlijk niet om de Koedijkwisselcup!

Vanwege mijn bloedband met het Alkmaarse schaakleven heb ik vooral de verrichtingen van De Waagtoren en De Pioniers 1 gevolgd. Beide teams startten goed met twee overwinningen in de eerste twee ronden. Toch leek captain Daan van De Pioniers 1 licht aangeslagen na de 3-1 overwinningen op Aartswoud en Haspelowna in de eerste twee rondes, in verband met het (weliswaar verdiend!) morsen van punten door Bart en hem (tegen Enrico van Egmond) op het eerste bord. Toen echter bleek dat het dit jaar niet om bordpunten maar om matchpunten ging, klaarde hij meteen weer op: “Dan is er nog niets verloren, en mogen we ons nu volledig opmaken voor de match tegen onze broeders van De Waagtoren!” Deze match stond in ronde 3 (op tafel 4) op het programma. In verband met de afwezigheid van Dirk v.d. M. en Ronald G. speelde De Waagoren 1 naast Danny de Ruiter en John Leek met talenten Dennis Keetman en Ton Fasel. De Pioniers speelden elke ronde in wisselende samenstelling en dit keer speelde Bart Konijn op bord 1 (tegen Danny) en in deze partij werd na een half uurtje de vrede gesloten. Roland had intussen op bord 2 tegen Dennis een bedenkelijke stelling bereikt met twee pionnen achterstand en alleen wat rommelkansen langs de d-lijn. Rob Konijn wist John op bord 4 in een mooi matnet te strikken, zodat het aan leek te komen op de partij van Ton, die als een kind zo blij leek dat hij het tegen Daan mocht opnemen. Daan begon zoals voor hem gewoonlijk ogenschijnlijk voorzichtig aan de partij. Zeker tegen Ton is dit natuurlijk geen overbodige luxe, aangezien deze er als enige schaker bekend om staat aanzienlijk STERKER te worden als hij een biertje op heeft. Of dat op het vroege tijdstip van de dag ook al het geval was is nog steeds niet helemaal duidelijk, hoewel het uitblijven van Ton’s beroemde “tjoep-tjoep” er op lijken te wijzen dat Ton nog niet aan een drankje was toegekomen. Ton speelde zeker niet slecht, creëerde twee dubbelpionnen bij Daan, maar maakte toen de cruciale fout om Daan ten onrechte van saai spel te beschuldigen!? Daan nam deze aantijging persoonlijk op, zette een positionele prachtaanval op de koningsaanval op, en toen Ton een kleine kwaliteit offerde tegen een centrumpion van Daan, wist laatstgenoemde toch een beslissende vrijpion op g7 te creeren. Toen Daan ook nog dankzij 47. Ph8+!! de zwarte koning van Ton afhield van het oppeuzelen van deze vrijpion, was het snel gedaan, en kwam De Pioniers op een beslissende 2,5-0,5 voorsprong. Roland had inmiddels (alleen figuurlijk) zijn rug gerecht en had zijn stelling omgebogen in een lopervoorsprong, tegen 2 vrijpionnen van Dennis op de damevleugel. Roland wist ondanks hevige tijdnood deze pionnen te stoppen in hun opmars en ze op te peuzelen, terwijl Dennis vrij spel leek te krijgen met zijn koning op de koningsvleugel. Dit leverde net een pion te weinig op voor Dennis, en toen Roland de koning van Dennis in zetdwang wist te brengen was Roland uiteindelijk degene die de winnende vrijpion wist te creeren, waarna Dennis de pijp aan Maarten gaf: 3,5-0,5 voor De Pioniers.

De Waagtoren 1 kwam deze domper niet meer te boven, en omdat vervolgens verrassend 2-2 gelijkgespeeld werd tegen De Pioniers 2, moest de Waagtoren helaas zijn titelkansen op de buik schrijven. De Pioniers 1 had inmiddels een moeizaam 2-2 gelijkspel behaald tegen Heerhugowaard, wat zowaarlijk niet slecht was, omdat dit ook een sterk viertal op de been had gebracht, met grootmeester Harmen Jonkman op bord 1. Roland deed wat hij kon tegen Harmen, maar het mocht helaas niet baten. Hetzelfde gold voor Daan op bord 2, die voortvarend van start leek te gaan tegen zijn jonge tegenstander, maar deze wist Daan er knap in te stinken door rustig zijn pion op de a-lijn met Tb8 te ontpennen in een stelling waarin Daan ten onrechte meende de kat al in de zak te hebben. In plaats daarvan kreeg Maarten 10 minuutjes later alweer een tweede pijp. Zoals het uiteindelijk niet de enige keer zou blijken, moest het in deze wedstrijd dus van Bart en Rob op bord 3 en 4 komen. Bart wist goed met deze druk om te gaan door (oud-Pioniers-trainer en -bestuurslid!) Jean-Paul Orij regelmatig van het bord te schuiven, die er ongeveer tegelijk met Daan van afviel. Hoe Rob het ondanks dameverlies voor elkaar kreeg het hoofd boven water te houden tegen Peter Hoekstra (op bord 4) is nog altijd een onopgelost mysterie, feit blijft dat Peter jammerlijk zijn dame weer teruggaf, waardoor Rob de kans kreeg om het vege lijf van de Pioniers te redden. Een heel belangrijk matchpunt, zoals later zou blijken.

In de volgende ronde wachtten de Geelhemden opnieuw een beproeving, ditmaal in de vorm van Koedijk 8. Drie Eenhoorners lijken de Waagtoren te snel af te zijn en blijken al over een volgende fusie te zijn gaan praten (met Koedijk dus). Dit 8e team bestond uit Sjoerd Plukkel, Jerrel Thakoerdien en Tom Balla jr., aangevuld met Marc Helder. Een zware dobber voor De Pioniers, maar de weerstand van Koedijk 8 werd al snel gebroken doordat Bart twee stukken won (kado kreeg?) tegen Sjoerd, en daarmee het belangrijke eerste bordpunt voor De Pioniers binnensleepte. Rob liep helaas tegen zijn enige verliespunt van de dag aan tegen Jerrel, maar toen Daan in hevige tijdnood remise aanbood aan Tom Balla, meldde Marc al dat hij zou gaan verliezen. Inderdaad liet Roland geen steken vallen, en zo moest Tom tegen Daan winnen om er toch nog een gelijkspel voor Koedijk 8 van te maken. Daan liet zich het hoofd niet gek maken en wachtte keurig af tot Tom 49. … Kg6 zou spelen (met het idee om met zijn koningsvleugelpionnen op te stomen), waarna Daan met 50. Ld3+ Tom’s toren op c2 in de tas kon stoppen, tezamen met het derde bordpunt en de twee volgende matchpunten voor De Pioniers!

Ook in de volgende ronde ging de Pioniers 1 onverdroten door. Inmiddels opgestoomd naar tafel 1 wachtten daar de Sterke Kleuters, met een weerzien op bord 1 en 2 van Santpoort’s Ilias van der Lende en Wim Laurens Gravemaker. Rob en Bart mochten het op borden 3 en 4 tegen wat jongere kleuters opnemen, wat voor Bart een tactische remise opleverde tegen de jongste van het stel, en Rob maakte keurig korte metten met oud-Pionier en -Waagtorenlid Brian Möllenkamp. Daan kreeg in zijn geliefde opstelling met wit goede kansen om Wim-Laurens het vuur aan de schenen te leggen (met een Dame op h6, paard op g5 en pion op h4), wat Daan geen windeieren legde, maar wel een volle kwaliteit. Toch werd het nog spannend toen de lange Pionier dacht met een tijdelijk kwaliteitsoffer direct af te wikkelen naar een eindspel met kwaliteit en enkele pionnen meer. Helaas bleek de aard van het offer minder tijdelijk dan voorzien, aangezien Wim Laurens simpel een paard op e6 voor zijn koning kon zetten om Daan’s röntgenschaakje te onderbreken. Maar Daan had wat stellingsgeluk, offerde op e6 nog een kwaliteit, en bracht daarmee een eeuwige penning op het bord, waarna het alleen zaak was om met de koning naar de toren op e6 toe te lopen. Zover kwam het niet, want Wim-Laurens gaf het snel daarna op en zo was er opnieuw een overwinning voor De Pioniers!

In alle spanning had uw reporter helemaal niet door dat inmiddels alweer de zevende en laatste ronde op het programma stond. Tijd dus om een tussenbalans op te maken, waaruit bleek dat de Pioniers met 5 overwinningen en 1 gelijkspel zich inmiddels ongedeeld aan kop had genesteld! Nummer 2 (Bloemendaal) volgde op een matchpunt minder, en de rest van de concurrentie stond inmiddels op minimaal 2 matchpunten achterstand. Dat betekende dus dat De Pioniers in de rechtstreekse confrontatie met Bloemendaal (die in ronde 7 op stapel stond) aan een gelijkspel genoeg zou hebben voor de toernooioverwinning! Roland en Bart namen plaats op bord 3 en 4 tegenover oude bekenden uit de verschillende rechtstreekse duels om promotie vanuit de  promotieklasse NHSB, die ASG/De Pioniers destijds tegen Bloemendaal 2 speelde. Bart kreeg pardoes een dame kado van zijn tegenstander, en tekende na een half uurtje voor het eerste van de twee benodigde bordpunten voor De Pioniers. Hoe Roland verloor moet ik u helaas verschuldigd blijven, want ik raakte gebiologeerd door het spel van Rob op bord 2 (met zwart tegen Rob Duiijn, die in de afgelopen twee seizoenen dankzij 13,5 uit 14 in de eerste klasse KNSB inmiddels ver boven de 2300 zit), die heel effectief te werk leek te gaan tegen een trompovsky-aanval en daarbij wat pionnetjes meesnoepte, maar dan moet je dat nog wel af zien te maken met 3 minuten op de klok tegen zo’n 8 minuten van de tegenstander. Gelukkig gebruikte Rob D. inmiddels steeds meer tijd, wat zeker gezien het prutswerk van Daan in zijn toreneindspel (op bord 1 tegen Benjamin Go) geen overbodige luxe was. Hoewel er voor Daan helemaal niets aan de hand leek, raakte hij toch volledig de weg kwijt, tezamen met steeds meer pionnen. Zo stond het met een paar minuten op beide klokken van de Robben op bord 2 inmiddels 2-1 voor Bloemendaal… Rob K. maakte echter geen fout en speelde ijzersterk met zijn loperpaar, vrije a-pion en nog maar een minuut op de klok. Dit laatste gold inmiddels ook voor andere Rob, en toen Pionier Rob ook nog eens met zijn vrijpion langs de h-lijn ging opstomen werd het Rob uit de Duinen teveel en zo werd de partij Duin-Konijn in het voordeel van het gewone Konijn beslecht. 2-2, en het kampioensfeest voor de Pioniers kon beginnen! Dit werd tijdens de traditionele loterij in stijl met blokjes kaas gevierd, en later verplaatste het feest zich naar de Italiaan achter de Waagtoren (verschillende Griekse restaurants werden wijselijk links gelaten). Roland, Rob, Bart en Daan kregen nog de grote wisselcup met de oren in de hand gedrukt (zie foto), maar de Noordhollandse titel ging naar Bloemendaal omdat De Pioniers niet meer ingeschreven staat bij de NHSB (maar nog wel bij de KvK, helaas was dat niet genoeg…) Rob werd Pionier-topscorer, met maarliefst 6 uit 7 en heel veel beslissende punten. Ook Bart (5 uit 7), Roland en Daan (4 uit 7) lieten van zich spreken, en opvallend detail is dat het allemaal precies goed ging (en de tijd meestal helemaal verbruikt) gezien het feit dat op bordpunten ‘slechts’ een derde plaats zou zijn behaald. Maar het ging om de matchpunten! Daarin zijn De Pioniers eigenlijk steeds geen enkele keer in gevaar geweest, behalve dan die twee keer dat Roland een stuk achter stond, die keer dat Rob een dame achterstond, en die keer dat Daan en Bart eigenlijk ook iets minder stonden, nu ja…

Een geweldige prestatie van de uit de as herrezen Geelhemden, alleen realiseerde ik me op de terugweg plotseling dat ik toch nog iets over bloedbanden en verwante aangelegenheden moet gaan opzoeken in het toernooireglement, want rijdend in mijn auto over de Huiswaardse brug bedacht ik me opeens wat me woelend onder de deken nog lang zou wakker houden die nacht: is Roland eigenlijk ooit lid van De Pioniers geweest??

A. Soluut

11 Comments

 1. TF
  TF 20 maart 2012 at 19:21

  Leuke verslag heer Soluut. Ondanks de kleine subjectiviteiten….
  Achterstand op die Pionnen-jeugdbeweging was trouwens niet zo groot (http://www.nhsb.nl/index.php?pageID=1&newsID=969&:#bericht969). Dit mede door de aansterking van het team, natuurlijk.

 2. danny
  danny 21 maart 2012 at 09:41

  uhm wij wonnen toch van pioniers 2?
  ik haalde het halfje binnen!

 3. TF
  TF 21 maart 2012 at 12:43

  Ab-soluut hebben we van Prutsers 2 gewonnen!
  Die man doet ook aan geschiedsvervalsing!

 4. Avatar
  dreojs 21 maart 2012 at 17:45

  En om het nog erger te maken, Plukkel is geen eenhoorner!

 5. Daan
  Daan 21 maart 2012 at 18:49

  Als oud-Eenhoorner heeft Sjoerd natuurlijk wel een bloedband, en dat telt tegenwoordig toch ook bij fusies?
  @geschiedvervalsing: tegen wie morste WT 1 dan nog meer matchpunten?

 6. TF
  TF 21 maart 2012 at 21:11

  Maar Daan, dat kun je toch aan Ab vragen 😉
  Volgens mij verloren van een groep huisschakers uit Hilversum o.i.d.
  Hun eerste bord speler deed een vreugdedansje door de zaal toen ie remise had gespeeld tegen onze kopman.

 7. Daan
  Daan 21 maart 2012 at 21:30

  Maar Ton, ik vroeg het ook aan Ab, die was uiteindelijk de geschiedvervalser!
  Het spijt me oprecht dat jij je in al je eerlijkheid aangesproken voelt.
  Maar wellicht nog vervelender dat het juist tegen die huisschakers mis ging, anders zou er nog volop kans op de 2e plaats zijn geweest en was ook het officiele NHSB rapidkampioenschap misschien toch alsnog naar Alkmaar gegaan! Maar ja, als…

 8. danny
  danny 22 maart 2012 at 10:23

  Zal ook blij zijn als ik tegen de grote Danny de Ruiter remise speel.

 9. Avatar
  roland 22 maart 2012 at 23:42

  ik ook!

 10. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 25 maart 2012 at 21:04

  Hoe groot is Danny eigenlijk? Is daar wel eens een serieus onderzoek naar gedaan?

Leave A Comment