Henry

Krommenie wint NHSB beker

By Published On: 29 mei 2011Categorieën: NHSB-beker (2010-2011), VerslagenViews: 20301 Reactie on Krommenie wint NHSB beker

Een officiële bondswedstrijd in je eigen clubgebouw, zonder dat je zelf hoeft te spelen. Een unieke gelegenheid om (weer) een stage stempel te scoren, nog 2 te gaan. Het WT bestuur had namelijk de goede prestaties van het derde in zowel de competitie als de beker aangegrepen om zelf de finale dag te organiseren. Nu ben ik wellicht een beetje naïef, maar dan verwacht je ook dat er iets georganiseerd is. Maar bij aankomst bleek de lijn van de afgelopen jaren te zijn voorgezet, oftewel geen notatieformulieren, geen reglement, geen bestuurslid voor een welkomstpraatje, zelfs geen hoofdscheidsrechter aangezien de NS Aart Strik in de steek liet. Na onderling overleg besloten om een geïmproviseerde loting te doen en de wedstrijd toch tijdig te laten starten.

HWP leek zijn favorietenrol tegen Waagtoren helemaal te gaan waarmaken. Na een uur spelen keken Ruud, John en Egbert tegen saaie stellingen met slechter lopers en achtergebleven pionnen aan. Alleen Piet leek er nog iets van te willen maken, maar ook hier was nog niet veel aan de hand. Gelukkig viel er in de andere halve finale tussen Krommenie – Aarstwoud wedstrijd meer te beleven. Simon Groot had een pion geofferd tegen Marc Helder, leek hem helemaal weg te spelen maar moest uiteindelijk toch in remise berusten. Ook Pascal Zijlstra en Erik Breedveld leken iets van plan te zijn door aan beide kanten van het bord met een koningsaanval te beginnen. Ergens koste dit Pascal een stuk en even later de partij. Rob vd Heuvel probeerde ondertussen een remise dame-eindspel te winnen door met een koningswandel te beginnen. Deze bleek uiteindelijk net te ver opgerukt om de witte vrijpion nog af te kunnen stoppen. Op het eerste bord konden de lichte stukken van Jeroen Bakker de sterke dame Jan Grin niet afstoppen en was de 1e finalist al snel bekend.

De finale tegen Krommenie, met dank aan Walter

(Foto: Walter)

Ruud stelling was ondertussen flink achteruit gegaan. Onderontwikkeld kon hij de gaten niet meer dichten, verloor hij een pion en korte tijd later de partij van Rene in Velt. Egbert was op het laatste bord zelf steeds beter komen te staan. Helaas kon hij het juiste winstplan tegen Adrie Pancras niet vinden en bleef hij in remise steken. Zowel John als Piet hadden dus en simpele opdracht gekregen, ze moesten beiden winnen. Dit leek vooral bij John onmogelijk: hij was ergens een pion kwijtgeraakt en stond duidelijk minder. Gelukkig kan hij rommelen als de beste. Het begon met een dubieuze tegenaanval na een iets mindere zet van Peter Beerens en eindigde met een gewonnen eindspel. Ook Piet was inmiddels onder de druk van Jan Seeleman uitgekomen. Hij wist af te wikkelen naar een iets slechter toreneindspel, maar wist deze met behulp van de klok knap te winnen. Oftewel de finale op een miraculeuze wijze gehaald.

In de troostfinale ging HWP opnieuw ten onder. Ondanks de versterking in de vorm van Harry Lips was Aartswoud te sterk. Mark en Pascal wonnen en Jeroen wist het beslissende halfje te scoren. De Waagtoren wist in de finale niet opnieuw te stunten, ondanks de inbrengen van verse spelers in de vorm van Alex en Johan. De eerste tegenvaller kwam al snel toen John al moest opgeven voordat hij überhaupt aan rommelen kon toekomen. Na een lange zetten reeks met veel penningen, tussenzetten en offers stond hij teveel materiaal achter. Piet en Johan stonden beter, maar het grootste probleem was dat Alex erg gedrukt stond en bij een 2-2 het laatste bord zou afvallen. Even had Alex nog een kans om de dame van Jan Grin in te sluiten, daarna kwam hij er niet meer aan te pas en had Krommenie de beker dus al gewonnen. Piet had ondertussen al teveel van zijn stelling gevraagd en moest naar een remiseachtig dame-eindspel afwikkelen. Helemaal fris zag het er niet meer uit toen hij tot remise besloot. Johan redde de eer door knap van Jan Schol te winnen. Hij won een pion na een foutje van zijn tegenstander en speelde het eindspel goed uit.

Uiteindelijk was het een geslaagde dag met spannende partijen, vele toeschouwers, een luidruchtige parade en een lange nazit. Tot slot het verzoek om de ongelofelijke dropsleutel die mijn fiets bij de Pilaren gejat heeft even vriendelijk over zijn bolletje te aaien.

One Comment

  1. TF
    TF 31 mei 2011 at 15:09

    @Henry: jij schuwt ook geen middel om niet te hoeven meefietsen met de sponsor-fietstocht !

Leave A Comment