Willem Andriessen

De kopman van het vierde

Egbert van Oene behoort net als ik tot de dinosaurussen van de club. Wij schaakten al toen het merendeel van de leden nog in de pampers lag. We hebben ook gemeen dat we tientallen jaren niet hebben geschaakt en pas een paar jaar geleden ons aarzelend weer op het strijdtoneel hebben begeven. Het gaat bij ons beiden nog niet vanzelf en ons oude niveau halen we niet meer. Maar af en toe kunnen we toch weer genieten van de schrik –en soms enig ontzag- in de ogen van onze tegenstanders.

Zo was Egbert kortgeleden de held in de wedstrijd van het vierde tegen ZSC-Saende 3. Aan het eerste bord moest hij zich teweer stellen tegen de geduchte Cor van Dongen, in het bezit van een rating van 2084, ruim 330 punten meer dan Egbert. De partij, een Klassieke Draak, ging volstrekt gelijkwaardig op en Egbert kreeg in het middenspel door actief spel zelfs de beste kansen. Met een tactisch remise aanbod zette hij zijn tegenstander klem, want gezien de stand in de wedstrijd moest die met nog drie minuten op de klok voor 14 zetten wel doorgaan. Ook in die fase hield Egbert het hoofd koel en de stelling onder controle. Tenslotte ging zijn tegenstander in de fout en kon Egbert een vol punt incasseren. Mede dankzij dit punt ging de overwinning naar het vierde, die zich daarmee in de eerste klasse van de NHSB wist te handhaven, zoals u in het verslag van Johan Plooijer reeds hebt kunnen lezen.

Willem Andriessen

2 Comments

  1. Avatar
    Arthur 12 april 2010 at 08:54

    Nee hoor, ik weet donders goed hoe een dinosaurus eruit ziet. Ooit wilde ik paleontoloog worden… Bijgevoegde illustratie heeft eigenlijk meer betrekking op de Drakenvariant. Een vlijmscherpe, door sommigen inferieur geachte Siciliaan. Maar in de handen van de specialisten bijzonder gevaarlijk als je hem dwarszit!

  2. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 12 april 2010 at 08:13

    Arthur, weet je niet hoe een dinosaurus er uit ziet? Het is een nogal groot, lomp, uiterlijk ietwat sullig beest, maar niet ongevaarlijk als je hem dwars zit.

Leave A Comment