TF

Waagtoren 2 – TAL/DCG 1

By Published On: 6 februari 2010Categorieën: De Waagtoren 2 (2009-2010), VerslagenViews: 11977s Reacties on Waagtoren 2 – TAL/DCG 1

Zaterdag 6 februari kwam TAL/DCG met twee teams naar Alkmaar. Terwijl ons eerste team zich mocht uitleven op hun tweede team, had ons 2e team de taak om het vlaggenschip van TAL/DCG van zich af te slaan. Vooraf was bekend dat we, om volgend jaar een plekje in de derde klasse te behouden, toch eigenlijk wel wat matchpunten nodig hebben. Goed, we hebben de koplopers gehad en we moeten tegen wat kwakkelende teams maar dit lijkt toch het stadium in de competitie, dat handhaving moet worden bewerkstelligd.

Dat met een goede teamspirit, goed spel en her en der een beetje geluk een wedstrijd kan worden gewonnen bleek afgelopen zaterdag pas laat in de middag.

Wim N. was als eerste klaar. Hij speelde een scherpe partij vol tactische wendingen voor beide spelers. Nadat Wim een combinatie van zijn tegenstander over het hoofd had gezien kon hij van de nood een deugd maken. Een tegenaanval (die zijn tegenstander weer over het hoofd had gezien) bleek zoveel winnende combinaties in zich te verschuilen dat Wim zijn tegenstander mocht kiezen hoe hij werd opgerold. Met een fraaie winnende combinatie (kandidaat combinatieconcours?!) kon Wim het eerste punt noteren (1 – 0).

Hierna was de beurt aan Peter. Peter had de gehele partij beter gestaan dan zijn tegenstander en rond de tijdscontrole had iedereen er voldoende vertrouwen in dat zijn stelling op termijn winnend zou zijn. Dat het niet zover hoefde te komen, bleek echter toen Peter zijn tegenstander door de tijd heen ging (2 – 0).

Het is altijd prettig om in een match een voorsprong te hebben (beter dan een achterstand, toch?) maar ik was eigenlijk helemaal niet gerust op het vervolg. Ronald en Rob hadden hun voorsprong moeten teruggeven en stonden opeens weer remise-achtig. Dirk en Wim A. stonden beiden eigenlijk de gehele partij gelijkwaardig aan hun tegenstanders en Daan… tja Daan, die stond eigenlijk al vanaf de opening erg moeilijk. Een gelijkspel leek dus al moeilijk haalbaar.

Na een korte blik op Marten zijn stelling, bleek de muziek ook hieruit te zijn verdwenen. Marten had met zwart gekozen voor een voorzichtige gedegen opzet en had tot tijdcontrole een prettig ogende stelling die voor de leek steeds iets beter leek. Zoals vaker bij Marten gebeurt, bleek echter de tijd een geduchte medestander van zijn tegenstander en in de tijdnoodfase kreeg hij een vervelende aanval over zich heen. Met 40 zetten op het notitieformulier en 10 seconden op de klok werd de partij beslecht en gaf Marten op (2 – 1) .

Als vierde was Ronald klaar. Ronald speelde tegen een 13-jarig jeugdtalent van TAL een spannende partij. Nadat Ronald een remise-aanbod had afgeslagen ging hij op zoek naar de winnende voortzetting. Een kleine onnauwkeurigheid hierin veranderde het beeld op het bord en opeens leek zijn tegenstander weer kansen te krijgen. Gelukkig vergaloppeerde Ronalds tegenstander zich en vergat in een combinatie dat een toren in bleef staan. Niet veel later kon Ronald een punt bijschrijven (3 – 1).

Op de borden 2 tm 4 ging het vervolgens snel. Rob had een scherpe aanval in de beginfase niet kunnen verzilveren en hoopte dat de doorgebroken pluspion de doorslag zou geven. Toen deze was teruggesnoept en alle lichte stukken waren afgeruild resteerde een pionneneindspel waar zetdwang het verliespunt zou opleveren. Rob koos als laatste strohalm voor een promotiekans en gunde zijn tegenstander de mogelijkheid om mat te geven. Wim A. had de gehele partij gelijkwaardig gestaan aan zijn tegenstander. Zijn tegenstander koos echter op het juiste moment voor een afwikkeling van de torens waarna hij het lichte voordeel van dame + sterk paard tegen dame + zwakke loper langzaam kon omzetten tot winst. Dirk zijn partij was in mijn ogen al langere tijd remise maar gezien de stand op de andere borden was in een eerder stadium het remise-aanbod afgeslagen. Echter, een pot remise blijft een pot remise dus werd uiteindelijk besloten dat het dan maar van Daan vandaan moest komen (3,5 – 3,5).

Nadat Daan een gesloten siciliaan wat ongelukkig aanpakte, speelde hij tot ver in het middenspel ‘zonder’ dame. Met twee diep in de stelling doorgedrongen stukken van de witspeler, was het (voor mij althans) afwachten tot zijn tegenstander de genadeslag zou toedienen. Gelukkig ontbreekt het mij aan schaakinzicht want toen ik 15 minuten later op het bord van Daan keek, leek de Houdini zich te hebben ontworsteld aan de wurggreep van zijn tegenstander. Daan had weer vertrouwen in de stelling en langzaam werden de rollen omgekeerd. Nadat Daan een halve wedstrijd zonder dame had gespeeld was het tijd voor zijn tegenstander om het met een dame in de hoek te proberen. Daan leek keer op keer de juiste zet te vinden en langzaam bezweek zijn tegenstander onder het geweld (4,5 – 3,5).

Tja, en dan win je met 4,5 – 3,5…. Met de terugkeer uit Amsterdam (waar we met 4,5 – 3,5 verloren) in gedachten kun je als teamleider blij zijn dat het geluk ditmaal aan onze zijde was en er 2 matchpunten (en daarmee de kans op handhaving) binnen zijn. Toch hoop ik dat we de komende wedstrijden de tegenstanders met meer overtuiging weten te bestrijden want we zullen we echt voor iedere matchpunt moeten vechten (sprak de azijnpisser). En als alles meezit? Dan promoveren we gewoon (sprak de positivo).

 

 

 

 

  De Waagtoren 2                 

 Tal/DCG 1                     

4,5–3,5

1.Bes,D.(Daan)            

 Luberti,W.(Wim)        

1-0

2.Konijn,R.(Rob)          

 Klein,R.J.H.(Ron)       

0-1

3.Andriessen,W.F.(Wim)    

 Mekuria,R.N.(Rufael)    

0-1

4.Meiden van der,D.(Dirk)

 Schoffelmeer,F.(Frans) 

0,5-0,5

5.Groot,R.G.D.(Ron)       

 Vos,T.C.(Tjark)        

1-0

6.Hoekstra,P.O.(Peter)    

 Kooiman,P.A.(Piet)      

1-0

7.Coerts,M.(Marten)       

 Cromsigt,J.(Jeroen)     

0-1

8.Nieland,G.W.H.(Wim)     

 Kooiman,T.(Tobi)        

1-0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

7 Comments

 1. Avatar
  roland 7 februari 2010 at 20:08

  Niks meer aan doen! Prima verslag zo 🙂

 2. Avatar
  Frits Leenart 8 februari 2010 at 08:03

  Mooie Punt-zelfspot van de buitencategorie. Vastleggen voor Famous Alkmaar Chess Quotations.

 3. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 8 februari 2010 at 13:47

  Iedereen lijkt in diepe slaap. Geen verslagen, maar ook geen bijgewerkte stand van de clubcompetitie. Of zou er iets met de toegankelijkheid van de site zijn?
  Arthur, kun jij opheldering verschaffen!

 4. Avatar
  Arthur 8 februari 2010 at 14:52

  Ik zat een ruime week in een berghut in Tirol, alwaar ik dacht over rust en een internetverbinding te kunnen beschikken. Dit laatste bleek niet het geval en dit verklaart gedeeltelijk de radiostilte (internetstilte). Er blijkt na thuiskomst niet al teveel kopij aangeleverd te zijn. Dit wordt nu en in de loop van de avond geüpload.

 5. TF
  TF 8 februari 2010 at 15:49

  Geen paniek mensen. Ik slaap nooit zo diep (en niet zo lang). Wel probeer ik afentoe te werken en een sociaal leven te onderhouden naast het schaken.

 6. TF
  TF 8 februari 2010 at 17:21

  @roland: dank 🙂

 7. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 8 februari 2010 at 19:15

  Ton, we zijn natuurlijk allemaal blij dat je je sociaal leven wilt delen met het schaken en dat je daarnaast in je verslagen met veel tact het ergste geknoei van ons teamleden weet te verbloemen.

Leave A Comment