Willem Andriessen

Promotie van Danny de Ruiter in een Corus tienkamp

Nadat Henry Veneman op het laatste moment had afgezegd, waren Jos Vlaming en Danny de Ruiter de hoogste vertegenwoordigers bij de Corus tienkampen.  Danny kreeg overigens pas op het laatste moment zijn toegangsbewijs, want hij was in eerste instantie niet geplaatst en moest geduldig afwachten of er afvallers waren.

Eenmaal toegelaten tot het toernooi verging het hem aanvankelijk weinig voorspoedig. In de eerste partij zag hij een simpel pionverlies over het hoofd en in de volgende partij miste hij een zo mogelijk nog simpeler schijnoffer.

Vistisen – De Ruiter, stelling na 10.g4

Danny vervolgde hier achteloos met 10…Lxb1 11.Txb1 Lh6 12.Tb2 Pe5 en hoewel hij steeds beter stond eindigde de partij tenslotte in remise. In de diagramstelling had hij echter met 10…Pxg4! 11.fxg4 Le4 direct kunnen toeslaan.

Deze twee partijen leverde hem slechts een half punt op en aan achterstand van anderhalve punt op de koplopers, zodat het nu een kwestie van ‘aanpakken’ werd.  Geconcentreerd spelend, maar zonder onnodige risico’s te nemen, leverde de volgende zes partijen hem niet minder dan vijfeneenhalve punt op. Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij daarmee een vol punt voor op zijn naaste belager en was een korte remise in de laatste ronde goed voor de overwinning in zijn groep.
De dagelijkse voorbereiding op zijn tegenstanders bleek  wel van enig nut. Verschillende keren kwam de voorbereide opening aan de orde, in één geval kwam zelfs een geanalyseerde stelling  tot zet 17 op het bord!
Danny mag nu volgend jaar uitkomen in de hoogste amateursectie, vanwaar men door kan dringen tot grootmeester groep C!
De volgende enerverende partij,  stamt uit de zevende ronde, op een beslissend moment uit het toernooi. Een overwinning zou hem de koppositie opleveren met uitzicht op de zo begeerde promotie. De analyses zijn van Danny zelf.

Willem Andriessen

One Comment

  1. Avatar
    walter solowjew 9 februari 2010 at 11:16

    GEFELICITEERD,GA ZO DOOR

Leave A Comment