Arthur

De Week van Rob Freer

By Published On: 1 november 2009Categorieën: De Waagtoren 2 (2009-2010), VerslagenViews: 15316s Reacties on De Week van Rob Freer

Bij afwezigheid van Ton Fasel had Rob Freer de taak op zich genomen het tweede team na de drastische nederlaag uit de eerste ronde moedig ter zijde te staan in de wedstrijd tegen de koploper. Zuckertort 3, met als kopman Jonathan Tan (rating 2137) had namelijk in de eerste wedstrijd VAS 2 met  niet minder dan 6-2 verpletterd. Begin van de week kregen we per email de opstelling van hem gepresenteerd, waarbij slechts Piet Pover –nog herstellende van de ziekte van Pfeiffer- verstek moest laten gaan, maar verder konden we op volle sterkte aantreden en met een kop bestaande uit Daan Bes en Rob Konijn mocht er toch op enig succes gehoopt worden.

Maar donderdagavond sloeg het noodlot toe. Het eerste had op het laatste moment weer twee afwezigen en vroeg daarom om vervangers uit het tweede. Nu moet gezegd dat de eerste twee teams samen over 17 man beschikken, waarbij Rob Konijn feitelijk de negende man van het eerste is, maar aan het tweede is toegevoegd, zodat hij in het gunstigste geval ook een aantal keren in het tweede kan aantreden.  Rob schoof dus weer door en als tweede man werd Dirk van der Meiden afgestaan. Om donderdagavond 21.50 kregen de teamleden van Rob de nieuwe opstelling door gemaild. Ruud Adema als eerste vervanger, maar een tweede bleek moeilijk te vinden, zodat Rob zichzelf als tweede vervanger opstelde en het teamleiderschap overdroeg aan John Leek.

De Wedstrijd tegen Zuckertort 3
In de schaduw van het eerste begonnen we manmoedig aan de wedstrijd, waarbij het een kleine opsteker was dat hun sterkste man Jonathan Tan verstek had moeten laten gaan. Verder was Zuckertort 3 in vrijwel dezelfde opstelling als in de eerste ronde. Opmerkelijk genoeg ging het van het begin af aan voorspoedig aan alle borden. Niemand kwam met problemen uit het openingsgedoe, zelfs vielen hier en daar enige lichtpuntjes te bespeuren. Maar ja, zoals men weet de echte beslissingen vallen tegen de eerste tijdcontrole of nog later. Dat was ook nu het geval en die vielen in ons voordeel uit. Wim en Peter wisten hun  tegenstanders met kleine combinaties af te troeven en zo stond het nog ruim voor de eerste tijdcontrole 2-0 voor ons. Er kwam zelfs een derde punt bij dankzij Ruud Adema. Ruud is de laatste tijd in topvorm, zoals zijn resultaten in de interne onderstrepen. Kan hij zijn geliefde ‘wurgschaak’ toepassen dan is er geen ontkomen aan. De jeugdige Kho, wist niet wat hem overkwam en werd er dan ook langzaam maar zeker zoek gespeeld. 3-0 wat een weelde en ook aan de andere borden zag het er goed uit. Daan begreep de geheimen van de Beoni beter dan zijn tegenstander en stond zonder meer prettig. Ronalds dame leek minstens zo sterk dan het torenpaar van zijn tegenstander. Wim Nieland had een plus en ook Marten wist steeds het initiatief vast te houden. Alleen met de arme ex-invaller-teamleider ging het minder goed. Weliswaar had Rob goed gezien dat het stukoffer tegen drie pionnen van zijn tegenstander ongevaarlijk was ook al lag zijn hele koningsstelling open. Toen hij echter verzuimde diens gevaarlijkste stuk te ruilen kwam hij toch in de verdrukking.
Toen ging het ineens snel. Marten won met een van hem bekende ‘lichte combinatie’ en daarop gaven achter elkaar Daan, Ronald en Wim remise. Bij de analyse bleek dat Ronald wellicht de winst had laten liggen, maar het belangrijkste was, de overwinning was binnen.
Terwijl iedereen in het belendende lokaal aan het glas zat of zijn partij aan bewonderende omstanders liet zien, vocht Rob nog lang manmoedig tegen de steeds verder oprukkende zware stukken van zijn tegenstander . Het bleek uiteindelijk tevergeefs en zo kwam er een roemloos einde aan wat wellicht de zwaarste week uit het leven van Rob Freer was.

Invaller scribent

Waagtoren 2                     -Zuckertort 3
Daan Bes                            -Florian Jacobs (2007)     remise
Wim Andriessen              -Peter de Heer (1967)      1-0
Ronald Groot                    -Tjerk Sminia (1981)       remise
Ruud Adema                     -Darrell Kho (1939)         1-0
Peter Hoekstra                -Bart Stam (1941)            remise
Wim Nieland                     -Dirk Goes (1966)            remise
Rob Freer                           -Bert Kampen (1780)     0-1
Marten Coerts                 -R.Finkenflugel (1850)   1-0

6 Comments

 1. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 1 november 2009 at 18:22

  De verslaggever heeft Peter Hoekstra bij de gedetailleerde uitslag te kort gedaan. Peter won namelijk zijn partij en de eindstand was derhalve 5.5 tegen 2.5.

 2. Avatar
  Dirk Goes 1 november 2009 at 23:23

  Hoi!
  Kleine kanttekening: de tegenstander van Peter Hoekstra was niet Bart Stam maar Henk Boot.
  Vriendelijke groeten,
  Dirk Goes
  (bord 6 van Zukertort)

 3. Ton F vanuit Vietnam
  Ton F vanuit Vietnam 2 november 2009 at 11:41

  VIETNAM FELICITEERT TEAM 2.
  Wat een fantastische uitslag! Ik ga vaker op vakantie! Mag het tweede al aan promotie gaan denken?

 4. Avatar
  Frits Leenart 2 november 2009 at 13:38

  Kijk, zo ken ik team 2 weer. Gewoon winnen met of zonder invallers. Wel belangrijk dat team 1 het voor elkaar gaat krijgen dat alle teamleden opkomen. Als het zo doorgaat worden het tweede en straks ook nog het derde, dat natuurlijk voor promotie gaat, behoorlijk benadeeld.

 5. Jan Poland
  Jan Poland 2 november 2009 at 23:23

  Ik kan altijd Fritz nog vragen om in te vallen in het 1e. Worden team 2 en 3 tenminste niet ‘benadeeld’.

 6. Avatar
  Frits Leenart 3 november 2009 at 15:47

  Zou kunnen Jan, maar je moet het eerste natuurlijk ook niet benadelen.Je hoeft je wat mij betreft trouwens niet aangesproken te voelen, ik bedoel het goed !

Leave A Comment