Jan Poland

Het was mooi weer, deze negende Februari en dus voer de armada van de ‘Waagtoren’ uit om strijd te leveren. Het vlaggeschip wist het roer recht te houden, maar het Tweede en Derde maakten al snel water en kapseisden.

Het Eerste trad aan tegen Het Probleem, die vòòr de wedstrijd al een probleem hadden door perikelen op de snelweg en een afgesloten tunnel. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd de non playing teamcaptain playing en nam plaats op bord 6. Begonnen werd zonder scheidsrechter, een communicatie probleem van een bestuurslid, wiens naam wij met de mantel der liefde bedekken, aangezien het onze externe wedstrijdleider betrof.

Het werd een betrekkelijk geruisloze overwinning voor het 1e team, waarbij onze eerste bord speler opzien baarde door te verliezen. Na overwinningen op Loek van Wely (bijna 2700) en Jelmer Jens (bijna 2400) ging onze Frank ten onder door Peter Manuel (bijna 2000). Het kan raar lopen in de schaakwereld. Jeroen probeerde het op bord 2 heel lang, maar de tegenstander verdedigde hardnekkig. Toen Jeroen er niet door kwam ruilde hij alle pionnen en met 50 seconden tegen 4 minuut en nog wat werden de handen geschud. Op bord 3 zat andere Frank met de lichte stukken ijzer met handen te breken. Zonder zwaar materieel lukt dat niet, maar dat stond reeds naast het bord in plaats van er op en ook daar een halfje. Rob Konijn was door lobbywerk gestegen naar bord 4 en de stelling ging redelijk gelijk op, totdat de tegenstander zich deerlijk vergiste. Hij sloeg met de Dame een Paard en Rob sloeg met zijn Loper een Loper met schaak. Achter deze Loper stond een Toren en deze dekte het Paard indirekt……Weg Dame en 3 zetten later was het ondekbaar mat. 2-2 voor de eerste vier borden en het moest dus van de laatste vier komen en zij kweten zich naar behoren van hun taak. Gerard ploeterde met een onontwikkelde Loper op c8 en ging later voor een eindspel met Toren en 4 pionnen tegen Paard, Loper en 3 pionnen, alles op één vleugel. Ik gaf hem het verzoek om het ‘nog even te proberen’, maar winst zat er niet in. Toen hadden Wim op bord 6 en Jos op bord 7 al gewonnen. Jos had zoiets van ‘dat krijg je op bord 7, ik ben gewoon gedegradeerd en mijn ratingpunten dan?’ Ik heb het met bier en vage beloften afgekocht. Wim speelde het zaakje voorbeeldig naar winst, niets op of aan te merken. Tot slot Daan, in een uithoek van de speelzaal. Scandinavisch, mopperde Daan, helemaal niet op voorbereid, maar dit brengt het beste in de mens naar boven en Daan bouwde een drukstelling op, actief spel, combinatie en ach, het is al vele malen vertoond, maar dit levert punten op. Zijn broers waren diep onder de indruk.

Omdat dit een beetje saaie wedstrijd was kan ik het niet nalaten om een korte impressie te geven van ons Tweede en Derde. Het Tweede speelde tegen Aalsmeer, die zich voor de gelegenheid versterkt hadden met Yvette Nagel. Henry op bord 1 was de enige van het team die won, maar dat kwam omdat hij de speeltafel een paar meter verderop zette. Waar hij zat was de doorgang wat krap en dat gepor in zijn rug was behoorlijk irritant. Waar hij ging zitten kraakte de vloer en bewoog de tafel bij elke toeschouwer die het bord van nabij wilde zien. In een lang eindspel vond hij een mooie winstweg. Ruud Adema speelde op bord 2, maar in de tijdnoodfase zat Ruud te schudden in zijn tuig van de nervositeit en nam remise. Hij scheen ergens gewonnen te hebben gestaan. Wim Nieland op bord 3 werd terzijde geschoven en Piet speelde tegen Yvette. Piet kon geen potten breken en in de tijdnood welke hij over zich afriep ging hij genadeloos ten onder. Dirk zat op 5 en wat hij daar doet weet ik niet. Zijn pas verworven rating van dik 2000 moet toch bord 2 opleveren zou je zeggen. Op 5 was het een rommelpot en leverde niets meer dan een halfje op. Ik begrijp dit niet, maar tijdens de maaltijd na afloop kwam de aap uit de mouw. Dirk verklaarde omstandig afscheid te nemen van de firma’s Heineken, Amstel, Grolsch en Dommelsch en ook Hertog Jan wordt in de ban gedaan. Dirk gaat meer aandacht besteden aan het ‘benenwerk’ en wil dat binnenkort 42 kilometer achter elkaar doen. Met zo’n instelling maak je zelfs op bord 8 niets klaar. Bert Buitink had ook zijn middag niet. Hij won op bord 6 een kwal en stond overweldigend. In een vlaag van verstandsverbijstering gaf hij de kwal terug en remise was een feit. Vincent speelde met jeugdige overmoed, maar dat leverde niet meer op dan een halfje en Johan speelde als invaller op bord 8. Het was al ver in het laatste speeluur dat hij, één pion achter, de kwaliteit gaf in een eindspel van T+L+2 pionnen tegen T+L+3 pionnen. Hij gaf direkt op, walgend van zichzelf.

Her Derde ging zeer snel ten onder, mede vanwege een nul van de kapitein. De heer Freer had het natuurlijk beter kunnen doen, maar als dat wordt nagelaten is het een trefzekere nul. Idem onze schaakboeken expert op 2 die zijn haardos flink uitdunde tijdens de partij, maar dat levert alleen maar nullen op. Bord 3 een leek met de voornaam John, die nullen afwisselt met halfjes en op deze wijze tracht het team een hart onder de riem te steken. Tot nu toe alleen doorboorde harten. Op bord 4 Leo van Steenoven. Een interessante stelling met een witte Dame op b7, een zwarte Toren op a8 en een zwart Paard op b8. Leo verloor, blijkbaar door afdoende compensatie voor de tegenpartij, ik heb niet alles tot in detail kunnen volgen. Heer Ens speelde zijn tegenstander lens, op bord 5, maar Jan had niet de ‘drive’ om er een vol punt uit te slepen. Ronald Groot, onkundig van het feit dat de wedstrijd om 12 uur begon, wist als enige te winnen. Misschien kan men zich beter maar niet meer voorbereiden. Op bord 6 ging het van een leien dakje voor Ronald. Leonard zat op 7 en hij kan zich taai verdedigen, maar niet vandaag. Lokte het zonnetje? En dan onze Fritz, met een halfje in de ‘pocket’. Pocket Fritz zat de hele middag te zwoegen en te zweten, diep gebogen over het bord. Rondje lopen.. niet voor Fritz, denken en nog eens denken. Helaas leverde deze gedachtengangen niet meer op dan remise en het derde staat zonder enige concurrentie onderaan. Ik vrees dat het doek al gevallen is. Ook het Tweede moet op de tellen passen en kan zich geen misstap meer veroorloven. Dus Heren…

Gedetailleerde uitslag 1e team:
Frank van Tellingen – Peter Manuel 0- 1 Jeroen Smorenberg – Peter Scheermeijer ½ – ½ Frank Agter – Jan Schuur ½ – ½ Rob Konijn – Mark Nieuwenbroek 1 – 0 Gerard de Geus – Iwan Bonoo ½ – ½ Wim Andriessen – Rob Thijssing 1 – 0 Jos Vlaming – Bram van der Linden 1 – 0 Daan Bes – Gert-Jan Goedhart 1 – 0

Jan Poland

Leave A Comment