Kennemer Combinatie 2 – Waagtoren 1: 5 – 3

By Published On: 15 december 2007Categorieën: De Waagtoren 1 (2007-2008), Verslagen0 Reacties

De laatste externe wedstrijd voor het 1e team in het jaar des Heeren 2007 is een deceptie geworden, aangezien het team volstrekt onnodig verloor. Of het komt door de kerk naast de speellocatie, want daar hebben wij nare herinneringen aan. Maar dit kerkje bracht slechts een beschaafd geklingel voort, geheel passend bij het dorpje waar wij speelden.

Het ligt meer aan de tentoongestelde angsthazerij van een aantal spelers, geëtaleerd in het drukke e-mail verkeer voorafgaand aan de wedstrijd. Tijdens de partijen zag het niet naar uit dat er een nederlaag zou worden geleden, want alle borden stonden redelijk tot goed. Het kantelpunt werd bereikt in de fase vlak voor de tijdcontrole en daar werden twee partijen in één zet weggegeven. Tijd voor de details.

Op bord 1 wist Frank weinig te halen uit zijn partij. De tegenstander ging stáán en Frank kon weinig potten breken. Het eindspel werd ingegaan met een pluspion, maar de tegenstander wikkelde af naar K+T tegen K+T+L. Theoretisch remise, maar er zijn grotere jongens die zich in dit eindspel verslikt hebben. Toen Frank echter de Loper gaf om mat te kunnen geven, althans dacht hij, bleek de zwarte Toren gewoon naast de Koning te kunnen gaan staan.

Jeroen op bord 2 speelde zijn spelletje. Druk op de ketel houden en de boel positioneel opbouwen. Het was dus pijnlijk om te zien hoe in de tijdnoodfase een Loper verloren ging en even later claimde de tegenstander de partij wegens vlag. Jeroen drukte de hand ten overgave, iets te snel naar mijn mening aangezien de notatie niet bijgewerkt was.

Roland speelde op het 3e bord wederom een mooie partij en op zijn schouders rustte de ondankbare taak om een 4-4 uitslag uit het vuur te slepen. Hij heeft onderweg gewonnen te staan, maar kon de juiste zettenreeks niet vinden. Als laatste bezig zijnde met een 4-3 achterstand werd de stelling dermate ingewikkeld met een zwarte Koning die van g8 naar g1 liep, opgejaagd door Dame en Toren. Toen de Koning op g1 stond was het Roland die ondekbaar mat liep en daarmee het lot van het 1e bezegelend.

Jos speelde op bord 4 een puike partij tegen de op papier sterkste man van KC 2. Hij kwam zelfs een pionnetje voor, maar verzuimde op zijn sterkst voort te zetten. Er werd afgewikkeld naar een potremise eindspel van K+L tegen K+L van gelijke kleur.

Wim fungeerde als invaller voor Gerard en speelde een degelijke pot. Hoewel er onderweg een keer Loper h3 gespeeld moest worden om het volle punt binnen te halen, wat nagelaten werd en dus liep de spanning hoog op. De tegenstander kickt op spelen in tijdnood en dat was wennen voor Wim. Zoals het ging vreesde ik even voor een nederlaag, maar Wim bereikte een eindspel van ongelijke Lopers en minus pion.

De grootste teleurstelling deze middag beleefde Frank Agter. Mooi spel dreef de tegenstander in de hoek en deze offerde in arren moede een stuk. Of Frank hierdoor van zijn stuk werd gebracht kan ik moeilijk beoordelen, maar het plaatsen van een Loper op f5 of e8 betekende winst of verlies. Inderdaad, waarde lezers, de Loper ging naar e8 en Frank gaf alles weg. Mijn verwachting is dat Frank in Februari 2008 geheel hersteld zal zijn.

De enige die zich aan de malaise wist te onttrekken is Daan. Gedegen voorbereiding op de Aljechin is een plus, maar de varianten die Daan ons voorschotelde in de voorbereiding deed de wenkbrauwen fronsen. Rustig aan opzetten was het advies aan Daan en dat deed hij dan ook. En zie, de tegenstander ging er vol tegen aan, Daan ving het vervolgens rustig op en was zo zeker van zijn zaak dat hij een Loper, die 3 zetten en prise stond, niet van het bord nam. Dat deed hij wel toen de tegenstander een kwaliteit in de aanbieding deed en na een paar krachtzetjes was het pleit beslecht.

Op bord 8 speelde Rob een zelfde spelletje als in de vorige wedstrijd en ook nu leverde het niets op. Twee Torens en een handvol pionnen tegen T+P+L en wat minder pionnen deed wat suffig aan en toen de Zwarte Koning maar niet naar het centrum ging om een drietal vrijpionnen te ondersteunen werd het niets. Nou ja, niets, een halfje dan, terwijl juist op de lagere borden het ratingoverwicht het grootst is en daar de puntjes vandaan moeten komen. De volgende keer wat scherper spel dus.

Concluderend was dit een middag om snel te vergeten en het kampioenschap ligt even ver weg. Een misstap van KC 2 dan maar. Het is wel zaak dat wij de resterende wedstrijden gaan winnen. Goed in de oren knopen, Heren!

Hugo Gorissen (2032)

 

½

 

Frank van Tellingen (2229)

 

½

 

Pieter Roggeveen (2077)

 

1

 

Jeroen Smorenberg (2124)

 

0

 

Pieter Kroon (2062)

 

1

 

Roland Punt (2120)

 

0

 

Richard Duijn (2257)

 

½

 

Jos Vlaming (2019)

 

½

 

René Bakker (2013)

 

½

 

Wim Andriessen (2048)

 

½

 

Ron van Wezel (2034)

 

1

 

Frank Agter (2096)

 

0

 

Peter Pijpers (2007)

 

0

 

Daan Bes (2048)

 

1

 

Edward Scholtens (1985)

 

½

 

Rob Konijn (2077)

 

½

 

Jan Poland

Leave A Comment