rob freer

HET!!! 2e

By Published On: 25 september 2023Categorieën: De Waagtoren K2 (2023-2024), VerslagenViews: 3370 Reacties on HET!!! 2e

Vorig seizoen had het 2e de pech dat de Amsterdamse Beserkers in hun poule was ingedeeld. De Beserkers is een vriendenteam met een GM, 2 IM’s en spelers met een sterkte rond 2200+. Zij werden overtuigend kampioen, al kwamen zij tegen de Waagtoren 2 met de schrik vrij. Een verdienstelijke 2e plaats was dus niet slecht. Voor dit seizoen ….. afwachten, er zijn (op papier) ca 5 “sterkere” teams.

In de 1e ronde van het nieuw seizoen mocht ons 2e thuis aantreden tegen AAS 1. Daar ik slechts af en toe een blik op de partijen heb geworpen, heb ik de ins en outs niet helemaal kunnen volgen. Uiteraard ging de meeste aandacht van de toeschouwers uit naar de verrichtingen van het 1e team. Ik zal in dit verslag de borden in volgorde van 1 t/m 8 aflopen.

Aan bord 1 mocht Nico Hauwert het met zwart opnemen tegen Simon Groot, geen onbekende voor de meesten onder ons. Het werd een Italiaanse partij. Tot zet 18 ging het redelijk gelijk op, maar op zet 18 greep Simon met 18. Pxf6+  waar na 18. Lxf6 de stelling nog in evenwicht zou blijven. Nu kreeg Nico na 18…. gxf6 een klein voordeel. Mogelijk had wit met 24. Tad1 de boel weer kunnen recht zetten maar hij koos oor Pd5. Zwart kon nu afwikkelen naar een eindspel KTP – KTL met beiden nog 4 pionnen. Een tricky eindspel bleek al gauw. Zwart won een pion en schoof het resterende eindspel met vaste hand naar winst.

Op bord zat Hebert.  Er valt weinig te melden, maar duidelijk (en voor velen begrijpelijk) was dat Hebert niet met hart en ziel aanwezig was.

Aan het 3e bord streden Jeroen Cromsigt en Vincent ook een robbertje Italiaans. Jeroen koos op de 12e zet voor het  scherpe  12. g4 en vervolgde met 13. g5. Mogelijk had  hij even op de rem moeten trappen en had dan misschien voor 13. d6! gekozen. Nu kwam Vincent iets beter te staan en bouwde dit voordeel uit. Op zet 23 speelde zwart de mooie en beslissende zet 23… Te8!! Na nog een 10-tal zetten konden de stukken in de doos.

Op bord 4 zat Gerard de Geus tegen Martin van Zaanen. Hier verscheen een Spanjaard. Zwart wilde de open variant spelen maar hier moest wit niets van hebben en speelde het rustige 4. d3. Hierna bleek zwart toch niet op de hoogte van deze aanpak van deze stelling en na 8 zetten stond wit al iets beter. Door een te vroege ruil (12. Lxc6) kwam zwart ongeveer gelijk te staan. Met 17… Dxf5 (ipv het gespeelde 17… Ld8) was het spel in evenwicht geweest  Nu kon wit druk op de stelling zetten en na wat missers van zwart volgde zowaar het sportieve mat.

Bord 5 was voor Ronald Groot met de zwarte stukken. Zijn tegenstander, Rob Laathouwers, is echt niet de eerste de beste. en heeft een rating van 2166. Dat is een verschil verschil van 230 (227 om precies te zijn) in het nadeel van Ronald. Gelukkig heeft hij voor hetere vuren gestaan. Na 15 zetten is de stelling nog steeds in evenwicht. Op zet 18 mist zwart een kans op een klein voordeel (18… Tab8 ipv 18… Lxd6). Wit speelt hierna sterk tot zet 25 (Dd4)  Met 25… Te4 grijpt zwart zijn kans om de boel weer in evenwicht te brengen. Een korte opleving lijkt wit weer voordeel op te leveren (27 Pd4!+-)  echter door 27… Dg2+ te beantwoorden met 28. De2 (ipv 28. Kc1) waardoor de dames geruild worden, lijkt het of het wit zijn kruid heeft verschoten. Met 31. Pb3 geeft hij zelfs min,maar vooral meer, op.

Op bord 6 vinden we een nieuw lid. Hij is nog jong (jeugdspeler) maar heeft toch een rating van ruim 2000 (2026 om precies te zijn). Zoals met meerdere “nieuwe” spelers, die direct op dit niveau instappen, is het spel nog ingehouden, men wil tenslotte niet meteen verliezen. Guido van Hesselingen nam het op tegen Pjotr van Nie. Pjotr verdedigde zich uitstekend en mocht op het eind een zeer verdienstelijke remise laten noteren.

Chaim op bord 7 tegen een oude rot: Ben de Leur. Ben heeft betere tijden gekend en is nu op een niveau waarop hij zich kan handhaven. Over de partij kunnen we kort zijn: het evenwicht werd nooit ernstig verbroken, met remise als een terechte uitslag.

Op bord 8 tenslotte onze benjamin: Daan de Vetten. Begint zijn weg te vinden in schaakland. Er kwam een stelling met Konings Indische contouren. Zwart bleef het actief spelen en wit nam de kleine geboden kansen in eerste instantie niet naar behoren aan. Pas op zet 30 gaat zwart met 30… Lf4 in de fout. Daan liet de geboden kans niet liggen en af naar een eindspel van K+D +6 pionnen tegen K+D + 4 pionnen. Daan gaf zijn tegenstander verder dan ook geen kans.

Leave A Comment