rob

De Moderne manier van remise aanbieden

Beste schakers,

Wat mij nog opviel afgelopen dinsdag was dat de Moderne manier van remise aanbieden al is ingeburgerd en ook wordt toegepast ! En het werd door niemand minder dan onze nestor Arie Boots heel duidelijk gedemonstreerd.

Het gaat als volgt: je geeft in duidelijke taal aan, op luide toon, dat de stelling remise is. Vervolgens pak je de stukken ook gewoon op en voer je de zetten demonstratief uit die natuurlijk gespeeld zouden worden. De zetten moet je wel begeleiden met gesproken tekst en uitleg, ofwel: jij doet natuurlijk Dit en dan doe ik Dat en dan Dit en dan is het gewoon remise, dus voila de remise is een feit. Ik zag Frits nog even op zijn hoofd krabbelen en denken van heeee …. heb ik een nieuwe KNSB regel gemist over deze Moderne wijze van remise afdwingen ?  Nou het zal wel…, ik neem de remise maar aan.

Ook ik overwoog onmiddelijk om de Moderne wijze toe te passen bij mijn eigen partij, want het is toch leuk om met een paar paardzetten op het bord je tegenstander te demonstreren dat het al lang remise is.

Maar goed, misschien toch nog wel even checken bij zowel de interne als ook de externe wedstrijdleiders dat we dit  dus zo gaan doen bij al onze wedstrijden.  Wees dus voorbereid op deze nieuwe Moderne remise methode, waarvan akte 🙂 en met dank aan onze Arie.

 

 

 

3 Comments

 1. Jan Poland
  Jan Poland 28 oktober 2021 at 23:31

  Deze wijze van remise ‘afdwingen’ is niet in de Regels voor het Schaakspel terug te vinden en zal, indien gebruikt bij wedstrijden leiden tot a: een waarschuwing en b: bij herhaling een NUL.
  Tevens kan iedere schaakliefhebber zich vanaf maandag 10.00 uur via de website van TATA Steel Chess aanmelden voor de amateurwedstrijden. Er is maar 70% van de normale capaciteit beschikbaar en voor de 4 en 10 kampen is de limiet 466 schakers elk.

 2. Avatar
  Zarion11 1 november 2021 at 14:47

  Waar lees je dat Rob?
  Volgens mij mag je helemaal niet spreken volgens de officiële fide regels. Dus laat staan op een intimiderende toon.
  Gewoon de klok stil zetten en de wedstrijdleider of arbiter erbij roepen.

 3. rob
  rob 1 november 2021 at 16:26

  Na lang zoeken weer gevonden waar het stond: In de regels die van toepassing zijn in de koffiehuis – en de schaak -kroegjes waar beduimelde schaakbordjes tussen de bierglazen staan opgesteld en waar een lekker muziekje op de achtergrond opstaat die tot meezingen van alle bezoekers uitnodigde, of beter nog… een live band die optreedt tijdens de schaakpartijtjes 🙂 Daar hoort het thuis…

Leave A Comment