Michaël van Liempt

Gaat het Eerste promoveren? Deel III – De ontknoping

Gisteren was een dubbele historische dag. Al sinds het moment dat De Waagtoren bestaat, leeft de ambitie om met een team in de Eerste Klasse van de KNSB uit te komen. En veel vaker dan we ons willen herinneren, greep ons vlaggenschip nét naast de promotie. Tegelijkertijd was dit de laatste wedstrijd van Danny voor De Waagtoren, en het zou mooi zijn als na zijn afscheidswedstrijd de promotie te vieren zou zijn.

Het seizoen 2019-2020 was niet afgemaakt, zodat alle promoties en degradaties opgeschort waren. Door de ontbinding van enkele teams is er echter ruimte ontstaan, en die ruimte zou worden opgevuld met goed presterende teams uit lagere klassen. Diverse kandidaat-teams mochten in een onderlinge match uitmaken wie zou promoveren, en door uitstekende prestaties hadden wij ons hiervoor kandidaat gesteld.

Nadat we Philidor Leiden met 4½-3½ opzij gezet hadden, was het gisteren de beurt aan SV Paul Keres. Net als bij de wedstrijd van vorige week had onze vaste teamcaptain Jan gevraagd aan Jos om de honneurs waar te nemen. Omdat Juan, Mariska en Daan niet zouden spelen, werd aan ondergetekende gevraagd om als invaller aan bord 8 plaats te nemen.

Daags voor de wedstrijd had het flink gehoosd in Nederland, maar de voorspelling dat we zwemmend naar de speelzaal moesten komen bleek gelukkig zwaar overdreven. Ik had van tevoren een klein beetje tegen de wedstrijd opgezien, maar toen ik me realiseerde in welk gezelschap ik me zou bevinden waren de meeste zenuwen al weg en bleef er alleen nog gezonde wedstrijdspanning over. Het zou hoe dan ook een topdag gaan worden.

Nadat de indeling bekendgemaakt was, installeerden we ons voor de laatste puntjes op de i van de voorbereiding. Scheidsrechter bij ons was Sernin van de Krol.

Na een uur zag het er op de meeste borden redelijk uit. Yong Hoon (w) had een Bind-stelling tegen zwarts Boleslavsky-Siciliaan opgezet en had sterke grip op de witte centrumvelden. Bij Frank A (z) waren de dames al snel geruild, en tegenover wits loperpaar en ruimte in het centrum had zwart een lichte ontwikkelingsvoorsprong en actieve stukken. Danny (w) kreeg een Dame-Indisch op het bord waarin zwart snel op de damevleugel actief wilde worden. Frank vT (z) had er een tijd voor nodig om de stelling te doorgronden na wits zeer ambitieuze opmars van de h-pion en koos voor een lockdown in het centrum. Midas (w) had een scherpe stelling met tegengestelde rokades, en het loperpaar in combinatie met een open centrum leverde hem een kansrijke stelling op. Rob (z) had een Italiaans op het bord en leek weinig te duchten. Maaike (w) had vanuit de opening al een kansrijk initiatief ontketend en liet geen tijd verloren gaan om haar aanvalsstelling verder uit te bouwen. Ik (z) had wat werk aan de winkel om mijn stelling te bevrijden, maar hoopte vooral dat mijn tegenstander niet ambitieloos voor een oersaaie remisevariant zou kiezen.

Indien dit laatste het geval zou zijn, moest ik weten of het wenselijk zou zijn om een eventueel remisebod te accepteren. Tijdens het overleg liep Sernin langs, waarop we “Gedag!” tegen elkaar zeiden.

Danny was als eerste klaar. Zwarts initiatief had zich vertaald in pionwinst, maar de activiteit van wits stukken bood genoeg compensatie. De partij verzandde in een totaal gelijke stelling en remise was het logische gevolg. Tussenstand ½-½.
Kort daarna viel de eerste partij onze kant op. Maaike had haar tegenstander op de damevleugel overspeeld en had haar stukken in de aanslag om ook de koningsvleugel te bestoken. Haar tegenstander ging door zijn vlag. 1½-½.
Maar op de andere borden was het nog een onduidelijk verhaal. De tegenstander van Yong Hoon was in de aanval gegaan en had wits koning open weten te zetten. Midas was bezig om orde in de chaos te scheppen en had duidelijk vorderingen gemaakt. Rob was van de meeste ellende af en stond wel prima. Frank vT had torens op de h-lijn geruild en kon nu beginnen aan de aanval tegen wits stelling. En Frank A had zijn stelling inmiddels op orde en bood loperruil en remise aan. Ik had zelf nog steeds minder ruimte, maar ik had wel een “imbalance” om mee te kunnen werken. Dus nog maar even geen remise doen.

Het tweede punt viel bij Yong Hoon. Hij had de zwarte aanval afgeslagen en de dames geruild, en zijn lichte stukken waren zwarts torens duidelijk de baas. Terwijl zwart zich om zijn koningsveiligheid bekommerde, viel prompt zijn vlag. 2½-½.
Rob bracht het volgende punt binnen. Hoewel al zwarts pionnen geïsoleerd waren, stond zwart toch beter, en wit liet zich zijn toren ontfutselen door gewillig in een paardvork te gaan staan. 3½-½.
Midas werd de matchwinnaar. Na de ruil van zijn h-pion kon zijn toren langs de vijfde rij actief worden. Zwart moest lijdzaam toezien hoe zijn stelling werd kaalgeplukt, en gooide twee zetten voor de tijdcontrole de handdoek in de ring.

Tussenstand 4½-½, en we waren dus al zeker van de promotie.
Het antwoord op “Gaat het Eerste promoveren?” is dus: JA!

Het vijfde punt viel bij Frank vT. Zijn hyperactieve toren hield wits kamp bezig. Zwart zette zijn tegenstander vervolgens klem, en wit streek de vlag toen materiaalverlies onafwendbaar geworden was. Met zijn overwinning heeft Frank vT tevens aan de ratingeisen voor het FIDE-meesterschap voldaan. 5½-½.

De stelling van mijzelf was intussen ontaard in een eindspel van toren + 4 pionnen tegen twee lopers + 2 pionnen. Wit moest met zijn koning babysitten voor de g-pion, waardoor zijn lopers het erg zwaar hadden tegen mijn toren en vrije a-pion. Het eindspel was al nauwelijks speelbaar, maar wit bespoedigde zijn eind door een van zijn lopers met een dubbele aanval kwijt te spelen.

Het stond nu 6½-½ voor ons, en alleen Frank A was nog bezig. Hij was een pion achter geraakt, en wits druk bleef aanhouden. Door een truc verloor onze man ook nog een stuk, waarna verlies onafwendbaar was geworden.

Eindstand
6½-1½

Al met al een mooie kroon op het werk. Voor Danny een mooi afscheid van het team waarin hij jarenlang een vaste kracht was, voor Frank van Tellingen een mijlpaal omdat hij op de FM-titel kan rekenen, en voor mijzelf een dankbaar debuut in het Eerste.

Iedereen bedankt voor een topdag!

Michaël

8 Comments

 1. TF
  TF 20 juni 2021 at 18:40

  Gefeliciteerd allemaal! Altijd al gezegd dat jullie eigenlijk in de eerste klasse thuishoren 😉

 2. Frits Leenart
  Frits Leenart 20 juni 2021 at 22:25

  Heel mooi resultaat ! Wordt weer spannend volgend seizoen.
  Is wellicht ook een goed moment om op de site het onderwerp ‘ club/geschiedenis’ eens bij te werken. De laatste update over ‘belangrijke’ gebeurtenissen voor de club gaat over 2016.

 3. greatron12003
  greatron12003 21 juni 2021 at 09:19

  Eerste geweldig resultaat! Ik heb denk ik iedereen gefeliciteerd op de app! Wat een goede foto! Op de app was het zeer gezellig, we waren zelfs mee op reis naar Zweden. Komend seizoen in de eerste klasse word het vast waargemaakt, met velen hebben we genoten, tot volgend seizoen en natuurlijk op de app, op de foto zie ik er een paar, die ontbreken nog.

 4. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 21 juni 2021 at 09:37

  Het wordt spannend, maar we hebben er zin in!

 5. fredmeister
  fredmeister 21 juni 2021 at 10:06

  Jajajaja, nooit getwijfeld aan onze kampioenen!! Knielen jullie wel voor de wedstrijd? Frankie A, hoe kun je nou weer getruukt worden? Een smet op de overwinning, haha!!

 6. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 21 juni 2021 at 13:47

  Dame en heren, wat een geweldige prestatie!

 7. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 21 juni 2021 at 20:19

  Een unicum toch? 0-0-0 heeft nooit de eerste klasse gehaald…

 8. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 30 juni 2021 at 10:33

  Hartelijk gefeliciteerd en veel succes in de 1e klasse. Bedankt voor de mooie verslagen! Klaas Zilver kan weer aan het dichten over onze helden!

Leave A Comment