Peter van Diepen

Herman Nijhuis erelid van de Waagtoren

By Published On: 29 augustus 2020Categorieën: MededelingenViews: 3420 Reacties on Herman Nijhuis erelid van de Waagtoren

Tegenwoordig heeft een intern wedstrijdleider het veel gemakkelijker dan vroeger. Leden melden zich aan of zeggen af per email. Het indelingsprogramma Rokade maakt een indeling, doet een upload naar de website voor de voorlopige indeling, de ranglijst en alle uitslagen. Toen Herman Nijhuis in 1985 begon als intern wedstrijdleider van 0-0-0 als opvolger van Ko van Egmond ging dat allemaal heel anders.

Herman kreeg dinsdag veel telefoontjes op de huistelefoon, want de mobiele telefoon bestond nog niet en niemand had email. Vaak namen zijn vrouw of kinderen de telefoon aan, omdat Herman soms nog aan het werk was. Alles werd genoteerd op briefjes. Vervolgens verwerkte Herman dit allemaal met een BASIC programma van Wopke Veenstra en voordat Herman naar de clubavond ging maakte hij uitslagen-, indeling- en ranglijsten. En dit alles elke dinsdag jaren lang. In 2001 toen 0-0-0 25 jaar bestond, werd Herman benoemd tot lid van verdienste.

In die tijd was Herman al begonnen aan een eigen indelingsprogramma Rokade gemaakt met Delphi. Rokade bestaat inmiddels al bijna 20 jaar en wordt gebruikt door veel schaakverenigingen. In Alkmaar werd het gebruikt door V.V.V., 0-0-0 en na de fusie ook bij de Waagtoren. Herman was zelf tussen 2006 en 2012 intern wedstrijdleider bij DJV, maar bleef onze intern wedstrijdleiders ondersteunen en ook die van andere verenigingen. Toen Bert Buitink en Wim Andriessen het Alkmaarse Systeem voor de interne competitie hadden bedacht, voegde Herman dit systeem toe in Rokade.

In 2012 kwam Herman weer terug bij onze vereniging en was hij ook nog 4 jaar secretaris. Daarnaast verzorgde hij vele jaren de indeling van onze rapid- en snelschaaktoernooien. Dat deed hij op zijn eigen bescheiden wijze. Hij liet letterlijk niet van zich horen, want hij liet het omroepen van de partijen aan anderen over. Herman was echter de hele avond bezig achter zijn computer en schaakte zelf niet mee.

Dit seizoen is Herman gestopt bij de Waagtoren. De Algemene Leden Vergadering van 18 augustus 2020 heeft hem benoemd tot erelid.

Leave A Comment