Winst voor N1, onder voorbehoud

By Published On: 12 februari 2020Categorieën: De Waagtoren N1 (2019-2020), Verslagen5s Reacties

Tussen alle schaaktermen, ex-wereldkampioenen en andere grootheden, plaatsnamen en vreemde afkortingen heb ik de naam De Uil altijd een leuke uitzondering gevonden. Het is weer eens wat anders dan S.V. Hillegom, WKPVLO (wij kunnen paarden van lopers onderscheiden) of S.C. Agter.

Het scherpe nachtzicht en dito gehoor geven de uil zijn vermeende wijsheid. En dat is eigenlijk best vreemd. Want voor mensen geldt juist dat het dragen van een bril geassocieerd wordt met intelligentie. De waarheid zal wel in het midden liggen: zintuiglijke kwaliteiten zeggen niets over het redeneervermogen en daarmee over de schaakkracht. Al had ik voor de zekerheid deze dinsdag wel mijn bril even onder het stof vandaan gehaald. Baat het niet dan schaadt het niet. Maar goed, ik dwaal weer af. Als ik niet oppas dan dreigt mijn stukje net zo onlogisch en onleesbaar te worden als het NHSB-reglement. Iemand die voor de KNSB-beker heeft gespeeld mag niet voor de NHSB-beker spelen, tenzij hij is ingeschreven is voor een regionaal team, maar toch ook weer niet. Ik ben waarschijnlijk te wijs voor dergelijke prietpraat, maar uit betrouwbare bron vernamen we dat de klinkende 3,5 – 0,5 zege tegen het sterke S.V. Castricum (saaie naam) wordt omgezet in een reglementaire nederlaag. Niet speelgerechtigde spelers, het zal wel. Zowel mijn zintuiglijke kwaliteiten als redeneervermogen schieten hiervoor ernstig te kort.

Maar gelukkig hebben we de competitie nog.

De Uilen hadden in al hun wijsheid besloten dat onze sterk bezette borden 5 tot en met 7 dienden te worden bestreden met grof geschut. Dus zaten daar de Hillegomse Giganten, de oehoe’s van het stel. Maar laten we beginnen op bord 1, waar onze Tuitjenhornse gigant met zwart speelde tegen dwerguil Hennie van Eeuwijk (let op: dit is niet kwetsend bedoeld, alle klachten kunnen naar mijn management). Het werd een behoorlijk saai schouwspel, wat uitmondde in een vrij snelle remise. Gerard kon zijn ratingoverwicht niet te gelde maken.

Op bord 2 werd nieuw pseudowetenschappelijk bewijs geleverd dan de lengte van het haar positief correleert met wijsheid. Michaël nam het wit op tegen Jan Vos en had aanvankelijk wat moeite om te profiteren van het passieve zwarte spel. Hij kreeg echter wel erg veel medewerking, waardoor het uiteindelijk alsnog een vrij simpele overwinning werd. Daar gaat dus ook al het vooroordeel van de sluwe vos. Dit exemplaar liet zich gewillig naar de slachtbank voeren.

Op bord 3 werd nieuw pseudowetenschappelijk bewijs geleverd dat de lengte van het haar negatief correleert met wijsheid. Ik speelde tegen Theo Bakker, die er in 3 maanden tijd maar liefst 99 ratingpunten bij was ingeschoten. Toch leek diens spel meer op dat van de 2000-speler die hij voorheen altijd was. Zoals wel vaker deed ik afstand van mijn loperpaar alsof het een volle blaas betrof; er ontstond een gelijk opgaande strijd. Na enige tijd won ik een pion en wikkelde af naar een dame-eindspel. Dat bleek vrij eenvoudig gewonnen.

Bord 4 werd bezet door Jos die het met wit opnam tegen Dick Roosa. Met mijn beperkte inzicht komt het regelmatig voor dat ik een zet niet zie aankomen, maar in deze partij zag ik volgens mij niet één zet aankomen van zwart (behalve de capitulatie). En of dat nou zo’n goed teken is. Het leek pure willekeur. Jos had het vast hier en daar wat nauwkeuriger kunnen spelen, maar rekende al met al toch vrij eenvoudig af met de arme drommel.

En dan de cracks. Peter speelde op bord 5 met zwart tegen Ad Reijneveld en deed dat nauwkeurig. Als snel leverde het een pion op, terwijl wit ook nog eens negatieve compensatie had in de vorm van een zwart loperpaar (Peter heeft een sterke blaas) en sterk zwart pionnencentrum. De vis moest nog even op het droge, maar dat was wel aan Peter toevertrouwd.

Dirk was er de afgelopen drie maanden 18 ratingpunten bij ingeschoten en sprak over een vormcrisis. Hij trok zich aanvankelijk terug, maar vanwege lichamelijk malheur van Ronald, verscheen Dirk alsnog op het appel. Maar als -18 punten een vormcrisis is, hoe noem je dan een verlies van 103 ratingpunten, zoals zijn tegenstander Willem Hensbergen de afgelopen periode overkwam? Op het bord was weinig te zien van een gebrek aan zelfvertrouwen. Er ontspon een spannend gevecht met wederzijdse kansen, dat in de tijdnoodfase zijn anticlimax bereikte middels een eeuwig schaak mechanisme dat zwart noodgedwongen in de stelling bracht.

Ruud trof op bord 7 een andere wijze uil, Jan Havenaar, van wie hij tijdens Tata nog ongelukkig en onnodig verloor. Na een vreemde afruil van onze wijze nestor leek het lange tijd dezelfde kant op te gaan. Ruud stond gedrukt en moest zelfs een pionnetje prijsgeven. Hij weerde zich echter kranig en bereikte tot ieders verrassing zelfs nog een kansrijke stelling. Uiteindelijk kon iedereen echter leven met remise.

Last but not least onze Marten tegen hun Jan Vreeburg. Een aardige partij waarin Marten lange tijd het beste van het spel leek te hebben. Hij miste echter een kansrijke voortzetting, waarna hij in remise moest berusten.

 

Zo prijkte er een overtuigende 6-2 op het wedstrijdformulier. We mogen echter niet te vroeg juichen, want het is nu aan de NHSB of ze ergens in het in Sanskriet opgetekende reglement nog een artikel vinden waaruit blijkt dat mannen met lang haar niet in de regionale competitie mogen uitkomen. Mocht de VAR de uitslag niet overrulen, dan zijn we nog altijd niet kansloos voor de titel, al zijn we dan wel afhankelijk van Santpoort, dat Kennemer Combinatie over de knie moet leggen. Maar we houden hoop. Het voordeel is dat we onze krachten waarschijnlijk niet meer hoeven te verspillen in de uitputtende bekerstrijd.

Volgende afspraak staat op 10 maart in Haarlem gepland, tegen HWP 1. Koop snel een kaartje, want vol is vol.

 

 

 

De Waagtoren N1 De Uil N1    
Gerard de Geus 2012 Hennie van Eeuwijk 1791 z-w ½ – ½
Michaël van Liempt 2128 Jan Vos 1834 w-z 1 – 0
Frank Agter 2221 Theo Bakker 1867 z-w 1 – 0
Jos Vlaming 2119 Dick Roosa 1814 w-z 1 – 0
Peter Hoekstra 1988 Ad Reijneveld 2012 z-w 1 – 0
Dirk van der Meiden 2006 Willem Hensbergen 1959 w-z ½ – ½
Ruud Adema 1943 Jan Havenaar 2012 z-w ½ – ½
Marten Coerts 1871 Jan Vreeburg 1891 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2036 Gemiddelde Rating: 1898   6 – 2

 

 

5 Comments

 1. greatron12003 12 februari 2020 at 12:48

  Goh Drulovic, ben je nog wel naar bed geweest?! Geweldig stuk overigens! Over dat naar bed gaan, gaat mij niets aan! Dat moet vooral zo blijven! Dat wel (Jiskefet). De partij van Jos, dat prachtige vier pionnen centrum! Maar welke moest nou ooit naar voren?! Ik ben zeer benieuwd! De partij van Dirk, in een vroeg stadium, het goed ogende Dh5. Ik ging rond 10 uur weg, heb de rest niet aanschouwd! Op dat moment was zijn opponent, met de dame op de tweede rij binnen gekomen. Niets aan de hand volgens mij! (met mijn beperkte inzicht!) Dirk had denk ik de hele partij een dynamisch evenwicht!
  Knap van Ruud Adema, want ik had, hoewel jij veel beter bent als ik! Hier ook sterke twijfels ging Ruud het wel houden?! Ruud is de Korchnoi van het team. Een stelling was pas slecht als je hem verloren hebt! Bij TATA dacht ik bij Ruud ook, hoe win je een bepaalde stelling die bijna een vesting leek, zelfs het stuk meer tegen wat pionnen, leken niet genoeg te zijn. 10 minuten later, liep Ruud opgeruimd binnen. Hoe hij gewonnen had?! Het was peace of cake voor hem! (Hoe kon ik het uberhaupt! vragen?) Nog kampioen worden?! Waarom niet! Feijenoord staat nog maar 10 punten van Ajax, of dat nog zo goed draait! Goed ga er allemaal, de komende wedstrijden nog voor! Drulovic, we houden je in de picture!

 2. Frank van Tellingen 12 februari 2020 at 19:38

  Niet speelgerechtigde spelers? Maar dan zou het logischer zijn om alleen die ene partij (van jou?) verloren te verklaren. Wat kleinzielig trouwens van de Castricummers. Die hebben echt teveel vrije tijd.

  Nu we toch juridisch bezig zijn: wordt het NHSB-reglement niet overruled door een KNSB-reglement? En dat pleit toch juist voor de optie om spelers van alle competities in alle competities te laten spelen ter popularisering van het spel?

 3. drulovic 12 februari 2020 at 20:22

  Het ligt niet aan Castricum, maar aan de NHSB. Het geldt in ieder geval ook voor Jos, aangezien hij ook speelde tegen het niet te onderschatten Bakkum.
  Maar inderdaad, dat was volgens mij het idee, dus deze regel is onbegrijpelijk.

 4. Jan Poland 17 februari 2020 at 22:41

  Het NHSB bekerreglement zoals door alle aanwezige aangesloten verenigingen is beoordeeld én aangenomen, luidt:
  Artikel 7.2 Richtlijn voor speelgerechtigheid:
  a. Spelers van een KNSB-bekerteam van een club die in de KNSB-competitie uitkomt in de 3e klasse of hoger, kunnen niet in een NHSB-bekerteam uitkomen.
  De regel is 2 jaar geleden (juni 2018) tijdens de algemene ledenvergadering aangenomen met als voornaamste kenmerk dat het NHSB bekerteam geen kopie is/wordt van het KNSB bekerteam. De Waagtoren was bij die ALV vertegenwoordigd en heeft er ook mee ingestemd. Waarvan akte!

 5. DvdM 21 februari 2020 at 05:20

  Voor de volledigheid het complete reglement:
  2 Richtlijn voor speelgerechtigheid:
  a. Spelers van een KNSB-bekerteam van een club die in de KNSB-competitie uitkomt in de 3e klasse of hoger, kunnen niet in een NHSB-bekerteam uitkomen.
  b. Iedereen die ingeschreven is in een NHSB-team voor de normale competitie is speelgerechtigd, evenals alle spelers uit de KNSB-klasse 4 en lager.

Leave A Comment