N1 sluit 2019 positief af

By Published On: 18 december 2019Categorieën: De Waagtoren N1 (2019-2020), Verslagen0 Reacties

Op dinsdag 17 december stond Krommenie op het vervroegde Kerstmenu van team N1, dat werd opgediend in de toneelzaal van Wijkcentrum Overdie. Helaas resulteerde onze wedstrijd in een flinke devaluatie van het interne snelschaaktoernooi, dat Yong Hoon zonder enig probleem op zijn naam wist te schrijven. Op papier zou Krommenie geen probleem mogen opleveren voor het regionale sterrenensemble uit Alkmaar, maar zelfs Dirk durfde ditmaal 8-0 niet in de mond te nemen. De met uiterste precisie uitgedokterde opstelling kreeg een flinke knauw toen beoogde eerste bord speler Vlaming een uur voor de wedstrijd moest afzeggen vanwege lichamelijk malheur. Te elfder ure werd Ruud -die aanvankelijk werd gespaard voor het bekertreffen met Castricum op 28 januari 2020- ingevlogen. Dirk -bewapend met een asem van rauwe knoflook- werd gepromoveerd van bord 6 naar bord 1, waardoor de omvangrijke voorbereiding van de rest niet voor spek en bonen was.

Laten we beginnen bij Dirk. Tegenstander Chris de Saegher, toch niet de minste, werd lichtelijk verrast in de opening, die in iets andere vorm ook zijn eigen zwartrepertoire staat. Het verrassingseffect in combinatie met het gebrek aan pepermunt leverde Dirk niet alleen tijdvoordeel op, maar ook twee pionnen. Hij leek recht op de zege af te stevenen.

Maar als master of suspence gaan we eerst over naar bord 2, waar ikzelf speelde tegen Jan Grin. Een fijne stelling met een klein voordeeltje mondde na de opening (waar stopt de opening en begint het middenspel eigenlijk, of is dat meer een Meneer Kaktus vraag?) uit in pionwinst . Waar ik normaal gesproken wars ben van dogmatisch denken, ‘vergat’ ik ditmaal echter afstand te doen van mijn loperpaar, wat me een hoop hoofdbrekens zou hebben kunnen bespaard. Het zwarte paard kreeg kuren en ontpopte zich tot pain in the ass.

Op bord 3 speelde Ronald, die daags ervoor op eigen verzoek bord 1 had ingeruild voor bord 3. Iets met vertrouwen, ratingambities en een knoflookarme maaltijd. Maar in Cor van Dongen trof hij een gerenommeerde opponent. Wit opteerde voor een opstelling die tegen bijna alle systemen kan worden gespeeld, maar nauwelijks te kraken is. Een hoop ‘pluszetjes’ drijven zwart van lieverlee tot wanhoop, maar Ronald is niet voor één gat te vangen natuurlijk.

Gerard kreeg op bord 4 te maken met een allerminst bloeddorstige leeuw, zeg maar B-keus. Een tam dier dat het territorium van invaller Kees Takken niet goed wist te bewaken. Gerard positioneerde zijn stukken optimaal en capitulatie van de zwarte monarchie leek een kwestie van tijd.

Michaël speelde een zeer gelijkgaande partij tegen een tweede invaller, Cees Grootjen. Langzaam maar zeker vervlakte de stelling dusdanig dat ik met beide kleuren blind tegen Carlsen zou durven te spelen. Maar Michaël ging rustig door, als pleitbezorger van de Sofia-regels. Gelijk had hij; er kon hem niets gebeuren en als ik Klaas Silver mag geloven dan is een ratingoverwicht van ruim 350 punten soms ergens goed voor. Voor de volledigheid moet wel worden gezegd dat Klaas natuurlijk meer verstand heeft van pionstructuren.

Ruud betrad zoals gezegd onvoorbereid de arena, maar zijn witrepertoire is bestand tegen alle stormen. Tegenstander Jaap de Berg kon de lucht echter nauwelijks in beweging zetten, waardoor Ruud ongehinderd zijn stelling kon verbeteren. Toen hij met een kleine combinatie ook nog een centrumpion cadeau kreeg, nam het aantal Beauforts allengs verder af en was de winstvoering nog slechts een kwestie van techniek.

Peter leek met zwart op bord 7 vanuit de opening prettig spel te hebben. Tegenstander Jan Schol wist echter alle dreigingen te pareren. Het evenwicht werd nauwelijks verbroken, althans voor een leek zoals ik of John. Ook hier was sprake van een flink ratingoverwicht, maar good old Jan gaf geen krimp.

Tot slot Marten op bord 8 tegen Peter Alberts. Zoals we allemaal weten heeft Marten het gedaan bij Caïssa, beschermgodin van ons edele spel. Wat haar toorn exact heeft opgewekt is onduidelijk, maar dat Marten het slachtoffer is van een goddelijke hetze leidt geen twijfel. De ene na de andere glad gewonnen stelling wordt van boven verruïneerd. Toch zag het spel van Marten er weer veelbelovend uit. Hij deed allemaal logische zetten en toen de tijd rijp was offerde hij een loper, teneinde de zwarte koningsstelling te verzwakken. Tot zover weinig nieuws.

Ondertussen had Gerard de machteloze invaller op de knieën weten te krijgen. Peter zag geen manieren om wit voor problemen te stellen en remiseerde. De tegenstander van Michaël had probleemloos kunnen passen tot 2021, maar vond het smalle pad naar een nederlaag. Ruud breidde zijn voordeel gestaag uit en won even geruisloos als overtuigend. Marten speelde als in zijn beste dagen en liet zijn tegenstander kansloos. Voor Caïssa eenmaal troelala. Na een sterk eerste deel va de partij raakte de knoflook van Dirk uitgewerkt. Hij blunderde een stuk weg, maar zelfs toen leek hij nog niet kansloos, met 3 pionnen ter compensatie. De harmonie ontbrak echter in zijn stelling, waardoor hij toch tegen een nul aanliep. Ronald werd teruggedrongen, maar hield zich staande. Na een grote afruil wist hij de boel dicht te houden en nam genoegen met remise. Ik was nog als laatste aan het ploeteren. Langzaam maar zeker verdampte het voordeel en moest ik mijn pluspion opgeven. In het zicht van de remisehaven liet de tot dan toe zeer taaie Grin zich echter een flater van jewelste ontvallen. Stuk- en partijwinst waren alsnog mijn deel.

Samenvattend: 6-2. Toch jammer van de vorige wedstrijd tegen Kennemer Combinatie, waar veel meer in had gezeten. Nu spelen we tweede viool, maar die kan ook mooi klinken. Ronde 5 wordt pas in februari 2020 gespeeld, mede door een toernooitje ergens in Wijk aan Zee. Tussendoor nog de eerder gememoreerde bekerpot tegen het ten opzichte van vorige seizoenen verzwakte Castricum, eind januari.

Rest mij nog eenieder fijne kerstdagen te wensen en tot 2020!

 

De Waagtoren N1 Krommenie N1    
Dirk van der Meiden 2024 Chris de Saegher 2139 z-w 0 – 1
Frank Agter 2215 Jan Grin 1920 w-z 1 – 0
Ronald Groot 1985 Cor van Dongen 2066 z-w ½ – ½
Gerard de Geus 2023 Kees Takken 1637 w-z 1 – 0
Michaël van Liempt 2093 Cees Grootjen 1735 z-w 1 – 0
Ruud Adema 1974 Jaap de Berg 1878 w-z ½ – ½
Peter Hoekstra 1963 Jan Schol 1761 z-w ½ – ½
Marten Coerts 1855 Peter Alberts 1808 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2017 Gemiddelde Rating: 1868   6 – 2

 

 

 

Leave A Comment