drulovic

Afgelopen met een sisser

By Published On: 24 november 2019Categorieën: De Waagtoren K1 (2019-2020), VerslagenViews: 2120 Reacties on Afgelopen met een sisser

Oegstgeest ’80 1 – De Waagtoren 1

Zaterdag 23 november was het tijd voor de derde wedstrijd van het Eerste, uit tegen het nog puntloze Oegstgeest’80. Nadat we de nodige cafeïne hadden gedegusteerd in huize Poland-Bruggeling, pakte Jan nog snel even de Volkskrant mee ‘voor het eerste uur, want daarin gebeurt toch nooit wat bijzonders’. Deze editie zou onaangeroerd blijven, maar daarover later meer.

Jan en Danny reden langs Heiloo om Maaike op te pikken, waardoor Jeroen en ik voor aanvang van de strijd alle tijd zouden hebben om nog wat proviand op de kop te tikken in het naburige winkelcentrum. Ware het niet dat we de minst gelukkige Alkmaarse ring pakten, waar het repareren van de -ook nog eens openstaande- Leeghwaterbrug het tempo van Daans partijen begint te benaderen. Vervolgens namen we een verkeerde afslag op de A4 en als klap op de vuurpijl hadden we volgens Google Maps onze bestemming bereikt op een braakliggend bouwterrein. Een telefoontje van Frank leerde ons dat Lange Voort 2U aan de geheel andere kant van Oegstgeest ligt als Lange Voort 2, zodat we pas om 13.10 uur de speellocatie binnenstrompelden.

Dat was 10 minuten eerder dan eerste bord speler Nebosja Nikolic, die na al die jaren nog altijd zijn wekker 20 minuten te laat zet. Des te opvallender was het dat Frank -die wegens goed gedrag en een wijs ogend bebaard gelaat was gepromoveerd tot het topbord- amper een halfuur later de Bosnische dame had geconfisqueerd. De arme vrijgezel kastijdde zichzelf nog even, maar kon niet aan zijn lot ontkomen.

Op dat moment was Maaike al lang en breed klaar met de analyse van haar miniatuur. Ze had op bord 5 slechts 11 zetten nodig om haar onfortuinlijke opponent Duleen van Gunsbergen op de knieën te krijgen, door een gegeven paard niet in de bek te kijken. Maar ook op de overige borden gebeurde veel gedurende het eerste uur. Zo trapte Danny op bord 4 in een openingsvalletje, die tegenstander Joop Piket aan diens gehaaidheid te zien al talloze malen had uitgevoerd. De schade was een pion, zonder enige compensatie. Er ontstond enige consternatie toen de Oegstgeestse nestor voor eenieder onvindbaar was. Al snel bleek echter dat hij, na alle bibliotheekbezoekers, ook de  klanten van de viskar en de oliebollenkraam kond deed van zijn slinkse truc. Toen hij middels de omroepinstallatie het gehele winkelcentrum had bereikt, keerde hij terug achter het bord, alwaar hij met veel omhaal zijn lunch begon te verorberen.

Yong Hoon speelde tegen Fred Slingerland op bord 2. Laatstgenoemde staat erom bekend zijn partijen met ongeveer evenveel tijd op de klok te beëindigen als hij begint. Ook nu speelde Fred met gezwinde spoed, maar wel zonder enige ambitie, zodat de stelling door nauwkeurig spel van Yong Hoon al snel vervlakte. Remise was een logische uitslag. Ik had er op bord 6 ook de sokken in, waardoor ik helemaal vergat een openingsfout van tegenstander Evert Leeuwenburgh af te straffen.  Het had mij een hoop ergernis kunnen besparen. Ik heb door de jaren heen gespeeld naast metalconcerten, fanfarebands, in drukke cafés en op andere luidruchtige plaatsen, zonder dat er sprake was van enig concentratieverlies. Maar zet me tegenover een lekke fietsband en ik kan geen fatsoenlijke zet meer uitvoeren. U raadt het al, ik had de pech om een tegenstander te treffen die onophoudelijk een boa constrictor imiteerde. Het mag geen excuus zijn voor mijn matige spel, maar na drie uur mijn oren met grote kracht te hebben dichtgedrukt vroeg ik semi-vriendelijk of hij de gaskraan een beetje dicht wilde draaien. Of dat mijn redding is geweest zullen we nooit weten, maar vanaf dat moment ging het crescendo met mijn stelling. Een ver opgespeeld randpionnetje werd naar de overkant geholpen, waardoor ik na een matige partij toch nog een sis van opluchting kon slaken.

Rob had op bord 8 een hele kluif aan de aanzienlijke lager geratete Wessel Volders, die fel ten strijde trok. Rob hield stand, maar zag geen kans om het initiatief naar zich toe te trekken. Soms heb je van die partijen en moet je accepteren dat er niet meer inzit dan een half punt. Danny speelde de hele middag voor dat halve punt, maar het bleek uiteindelijk vergeefs. Jeroen verving Mariska, die haar dochter langs de lijn naar het kampioenschap aan het schreeuwen was. Hij speelde op bord 7 en deed dat met verve. Langzaam maar zeker drukte hij tegenstander Gideon van der Bent van het bord, waardoor de teamoverwinning een feit was. Als laatste was Juan bezig op bord 3. Lange tijd stond hij veelbelovend, maar het moet gezegd worden dat tegenstander Gert-Michiel de Niet zich taai en origineel verdedigde en op die manier een gelijkstaand eindspel bereikte. Een plusremise derhalve, waardoor de eindstand werd bepaald op 2,5 – 5,5. Gert-Michiel kreeg na afloop nauwelijks tijd om zijn partij met Juan te analyseren, aangezien hij werd gesommeerd mee te gaan naar de plaatselijke Chinees. Joop Piket stond te popelen om aldaar zijn sluwe spel uit de doeken te doen. We zijn nog altijd de trotse koploper en mogen op 14 december proberen Amersfoort aan de zegekar te binden.

 

Oegstgeest ’80 1

De Waagtoren 1

   
Nikolic, N. (Nebojsa) 2307 Tellingen van, F. (Frank) 2272 z-w 0 – 1
Slingerland, F. (Fred) 2300 Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2336 w-z ½ – ½
Niet de, G.M. (Gert-Michiel) 2170 Roda Husman de, J. (Juan) 2236 z-w ½ – ½
Piket, J.J. (Joop) 2131 Ruiter de, D. (Danny) 2287 w-z 1 – 0
Gunsteren van, D. (Duleen) 2059 Keetman, M. (Maaike) 2208 z-w 0 – 1
Leeuwenburgh, E. (Evert) 2013 Agter, F. (Frank) 2215 w-z 0 – 1
Bent van der, G. (Gideon) 1849 Smorenberg, J.B. (Jeroen) 2128 z-w 0 – 1
Volders, W.H. (Wessel) 1796 Konijn, R. (Rob) 2064 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2078 Gemiddelde Rating: 2218   2½-5½

Leave A Comment