drulovic

De Waagoren 1 – AAS 1 5-3

By Published On: 11 februari 2019Categorieën: De Waagtoren K1 (2018-2019), VerslagenViews: 13691 Reactie on De Waagoren 1 – AAS 1 5-3

Vooraf werd de wedstrijd tegen AAS aangemerkt als cruciaal in de titelstrijd. Enkele jaren geleden waren het de Aalsmeerders die ten koste van ons promoveerden naar de 1e klasse, dus we hadden nog een appeltje met ze te schillen. Bij het arriveren bleek de appel twee beurse plekken te hebben. Twee vaste krachten ontbraken, met als gevolg dat Jos (bord 5) en Maaike (bord 8) te maken kregen met invallers. Het door meesterstrateeg Poland vooraf bedachte strijdplan (remise op bord 5 en 6 is prima, maar op bord 7 en 8 moeten we twee punten halen) was niet meer heilig.

Mijn tegenstander Paul Schrama liet nog even op zich wachten, dus kon ik mooi de opening op het eerste bord volgen. Daar speelde Yong Hoon met zwart tegen Jeffrey van Vliet, die in blakende vorm verkeert, getuige zijn overwinning van Tata 10-kamp groep 1. Hij zette de opening zeer rustig op (Jeffreys 150 extra ratingpunten nopen mij tot een respectvolle beschrijving, anders noemde ik het ‘slap’). Yong Hoon leek eenvoudig gelijkspel te bereiken, tot wit er in het vroege middenspel opeens een pion tegenaan gooide. In plaats van te consolideren hapte onze kopman toe. Het pionnetje bleek toch giftiger dan het zich in eerste instantie liet aanzien en even later was er geen houden meer aan.

Mijn tegenstander Paul Schrama liet nog even op zich wachten. Desgevraagd gaf de AAS teamleider te kennen geen bericht van hem te hebben gehad, dus zou hij nog wel komen. Het gaf mij de gelegenheid om te zien hoe Danny op bord 2 vanuit de opening het heft in handen nam en zijn tegenstander Marc Trimp eigenlijk nooit in de partij liet komen. Danny won een pion en controleerde alle belangrijke velden, waarna hij zijn stukken met dodelijk gevolg richting koningsvleugel dirigeerde. Een overwinning uit één stuk, zo leek het.

Paul Schrama stond in een kilometerslange file, waardoor ik zag hoe Frank T op bord 3 relatief eenvoudig op de been bleef tegen de sterke Johannes Rudolph. Het meest opmerkelijke was dat Franks fotografische geheugen na een zet of 8 geen ondersteuning meer kon bieden aan het banale denkwerk. Gelukkig leek dat echter ook te gelden voor zijn tegenstander. Na enkele ruilen bood Frank op zet 14 of 15 remise aan in een vrij gelijke stelling. Dat het na lang nadenken werd aangekomen was gezien de stand op de overige borden echter vrij opmerkelijk.

Paul Schrama had te kampen met vele openstaande bruggen, dus gluurde ik mee bij Jos, wiens partij lange tijd gelijk op leek te gaan. Bij een stand van 4-2 kreeg hij een remiseaanbod van zijn tegenstander Ben de Leur, maar het ratingoverwicht van zo’n 250 punten woog zwaarder dan zijn door fikse verkoudheid geïnduceerde fysieke malaise, en Jos speelde door. Daarbij moet worden aangetekend dat hij netjes keek of Daan risico liep om te verliezen. Toen Jos inschatte dat Daan het varkentje ging wassen, rechtte hij zijn rug en probeerde ijzer met handen te breken. Helaas voor Jos brak het ijzer zijn handen en liep hij tegen een onnodige nederlaag op.

Paul Schrama moest wachten op een kudde overstekende gnoes, zodat ik getuige was van een zeer zeldzaam natuurverschijnsel. Daan die na een zet of 10-15 meer tijd op zijn klok had dan tegenstander  Jasper van Eijk. De laatste keer dat dit werd geobserveerd was Maaike nog niet geboren. Daan straalde zelfvertrouwen uit, en won ergens een kwaliteit. In de tijdnoodfase wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel en bracht het beslissende punt binnen. De eerste overwinning van dit seizoen, maar als hij zo blijft spelen, niet zijn laatste.

Paul Schrama was inmiddels ontvoerd door aliens. Het voordeel daarvan was dat ik invaller Jeroen (Rob was verhinderd) solide zag spelen op bord 7 tegen Simon Groot. Het evenwicht werd niet of nauwelijks verstoord, waarna ik als vervangend teamcaptain mijn fiat gaf aan een remiseaanbod van wit. Jeroen nam dit aan uit teambelang.

Paul Schrama is zaterdag 9 februari zijn hangmat nooit uitgekomen, zodat ik de eer had om op bord 4 na een uur het eerste punt op het scoreformulier te brengen en de tap te openen. Een lekker begin, hoewel ik hem toch liever in een man tegen man gevecht verpulverd had. Maar ik begrijp dat hij de zinloosheid inzag en eieren voor zijn geld koos.

Maaike speelde op bord 8 tegen een invaller, Martin van Zaanen, maar van onderschatting leek geen sprake. Ik kan er een mooi verhaal van maken, maar ze maakte gewoon gehakt van de arme drommel.

En zo werd het 5-3, wat gelet op de twee invallers en de hangmat niet eens zo’n briljante uitslag was. Het zorgde er wel voor dat we voor het eerst dit seizoen de eerste plek bezetten, omdat beide concurrenten punten verspeelden. Maar voordat men in Alkmaar de victorie kraait, moeten eerst de nummers 2, 3 en 4 van de ranglijst nog worden bedwongen in de laatste drie wedstrijden van het seizoen.

 

 

De Waagtoren AAS    
Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2416 Vliet van, J. (Jeffrey) 2373 z-w 0 – 1
Ruiter de, D. (Danny) 2322 Trimp , M. (Marc) 2170 w-z 1 – 0
Tellingen van, F. (Frank) 2275 Rudolph , J. (Johannes) 2359 z-w ½ – ½
Agter , F. (Frank) 2216 NO 0 w-z 1R – 0R
Vlaming , J. (Jos) 2076 Leur de, B. (Ben) 1817 z-w 0 – 1
Geerke , D. (Daan) 2040 Eijk van, J.C. (Jasper) 2025 w-z 1 – 0
Smorenberg , J.B. (Jeroen) 2151 Groot , S. (Simon) 2002 z-w ½ – ½
Keetman , M. (Maaike) 2143 Zaanen van, M.B. (Martin) 1722 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2205 Gemiddelde Rating: 2067   5-3

 

One Comment

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 11 februari 2019 at 19:48

  Paul S. schijnt nog onderweg te zijn vanuit de negende laag richting de louteringsberg. Maar dat terzijde.
  Ik bleek toch meer onbewust te onthouden dan ik dacht: alle zetten werden reeds aanbevolen door niemand minder dan
  Peter S. met de aantekening dat het solide en remiseachtig was.
  Was het werkelijk 4-2 toen Jos een remiseaanbod weigerde? Want ik begreep dat hij daarmee wachtte tot het 5-2 was.
  Anders zijn er geen strafmaatregelen tekort voor deze kapitale zonde! Bij 4-2 accepteert men te allen tijde een remiseaanbod
  dat de matchpunten veilig stelt.

Leave A Comment