Chaim Bookelman

Net geen NK, toch veel speelplezier!

Door Chaim Bookelman:

Het PK A, B en C valt zoals elk jaar weer in het weekend voor of na de voorjaarsvakantie. En zo was het deze keer ook. Er deden dit maal maar liefst vier leden van de Waagtoren mee, namelijk: Max Hooijmans, Daan de Vetten, mijn broertje Max en ik. Max en Max kwamen beiden uit voor de C categorie, Daan en ik speelden in de B mee.

Ik heb niet echt op de paringen gelet die elke ronde werden gemaakt, maar ik zal m’n best doen.

Ronde 1, die op de eerste zaterdag (de 18e) werd gespeeld verliep niet zo heel goed…:

Max Hooijmans kwam aardig uit de opening en ik zag geen spoedige dreigingen die zijn stelling zouden kunnen gaan ondermijnen. Daan kwam ook (verassend) goed uit de opening tegen de sterke Tyro Bekedam (2084). De andere Max had een gelijke stelling tegen de steeds sterker wordende Vladimir Bartels, met complexe voortzettingen. En dan ik. Ik moest tegen Vlad Omota (1931), degene waar ik vroeger wel eens nipt van verloren had, dus de drang om op winst te spelen was er. Zoals ik verwachtte opende Vlad na mijn 1. e4 met 1. …, e6. Ik had me echter voorbereid op het Frans, wegens de vele tegenstanders die ik met deze stelling heb moeten dulden in de NHSB Competitie. Ik speelde: 2. pf3, d5 3. e5, c5 4. b4!? En het Vleugelgambiet stond op het bord. Maar voordat ik vertel hoe dit afloopt ga ik even terug naar de andere partijen. Max Hooijmans kwam langzaam maar zeker steeds wat minder te staan, helaas. Daan verdedigde netjes tegen Tyro en deze laatste had moeite om dwingende zetten te vinden. Daan daarentegen verbeterde zijn stukken, liet geen stukken komen op de vierde rij wegens een aantal pionnen op de derde rij en zocht naar het afruilen waardoor het sneller een remisestelling zou worden. En dan mijn broertje Max, hij had een aardig positioneel voordeeltje te pakken en won daardoor een pion, waarmee hij tegelijkertijd ook een vrijpion creëerde.

Het zag er dus nog aardig goed uit voor de Waagtoren, maar toen ging het fout:
Ik kreeg een rare stelling doordat Vlad op zet vier een niet normaal ogende voortzetting speelde. De stelling was onduidelijk, maar er werd door ons beide tien zetten daarna nog geen fout gemaakt en de stelling was totaal in evenwicht. Toch ging het ergens mis… Ik ruilde een paard voor zijn sterk ogende zwartveldige loper. Dit bleek niet helemaal goed, maar de grootste fout was dat Vlad mijn goede loper wist af te ruilen en mijn slechte op het bord te houden. De rest van de partij was ik alleen maar bezig met verdedigen. Uiteindelijk kwamen we in een (materieel) gelijk eindspel, maar Vlad vond harde zetten en kwam mooi met z’n torens mijn stelling binnen. Rond zet 55 gaf ik de strijd op, 0-1.
Max Hooijmans had net voor mijn verlies ook al verloren door een fatale fout te hebben gemaakt in het afwikkelen van midden- naar eindspel. Max verdedigde nog dapper, maar tevergeefs.
Daan zat inmiddels in een materieel gelijk eindspel, maar Tyro wist sterke velden te bezetten en speelde Daan langzaam maar zeker positioneel weg. Daan sputterde nog tegen, maar tevergeefs. 0-1
En dan de andere Max: Hij stond gewoon een pion voor in een lastig eindspel, maar Max was er niet meer helemaal bij en raakte in gedachten z’n koning aan. Normaal was dat goed geweest, want de stelling vroeg om een actieve koning, het enige probleem was dat z’n dame nog in stond. Vladimir zag het ook en even later was het uit, 0-1.
Dit was heel jammer, maar de ronde daarop ging het weer wat beter:
Max Hooijmans kwam weer eens goed uit de opening (geen idee tegen wie).
De andere Max was nog een beetje in shock wegens z’n plotselinge verlies tegen Vladimir en dat terwijl hij tegen Michiel Terwee (hoogste rating van de C) moest aantreden. Max had echter wel vechtlust om deze ronde te winnen want hij had elk punt nu hard nodig, maar nog belangrijker was het feit dat Michiel en Max altijd spannende partijen tegen elkaar spelen en dat ze elkaar het liefst willen verpletteren. De opening was aardig rustig, maar in het middenspel werd het spannend. Beide spelers probeerden sterke velden te bezetten, Michiel op de damesvleugel, Max op de koningsvleugel.
Daan ging tegen… mij! Het was een normale opening tot op zet 2, want plots stond er door een zet van mij (2. c3) een Alapin variant van het Siciliaans op het bord. Daan is hier nog niet echt bekend mee, en uiteindelijk wist ik dan ook te winnen.
Max Hooijmans had helaas alweer verloren door een foutje te maken na de opening. Dit gebeurde Max ongeveer het hele toernooi lang, en daarom zou ik hem ook adviseren om meer naar de voortzettingen van een opening te kijken en de plannen te begrijpen, dan alleen de eerste tien zetten uit het hoofd te leren.
De andere Max had een slechte loper en speelde nog langer door dan de B (ondanks dat zij een kwartier minder bedenktijd kregen dan de B) tegen de sterke Michiel Terwee. Uiteindelijk om maar van die slechte loper af te komen gaf Max deze maar gewoon weg in ruil voor een koningsaanval met dame en toren. Uiteindelijk kon Max de dame van Michiel krijgen voor een toren, maar Max had andere planen en zocht naar een nog sterkere combinatie. Deze vond hij echter niet, dus bleef het spannend. Uiteindelijk had Max nog maar 3 minuten, maar Michiel had nog een halfuur op de klok… spannend! Max heeft uiteindelijk toch nog de toren te weten te ruilen voor de dame en won daarna nog zijn verloren stuk terug, de partijwinst volgde snel daarop.
De derde ronde en tevens de laatste ronde van de zaterdag ging ook nog aardig stroef, toch werden er goede resultaten geboekt:
Max Hooijmans kwam normaal uit de opening, Daan had een moeilijke kluif aan Vlad, Max speelde agressief tegen de jonge, maar zeker niet ongevaarlijke Jonathan Snippe en ik speelde een rustige Pirc tegen Jaimy Panday.
Uiteindelijk stond ik op zet 15 al gewonnen en was ik als eerste klaar, heel fijn, want dan kon ik de andere partijen eens goed observeren.

Daan had in een beetje een passieve opening een toren tegen een paard en een pion geruild. Vlad onderschatte Daan waarschijnlijk, want Daan kon met zijn loperpaar goede velden bezetten en nog een pion winnen.
Max Hooijmans was plots ook klaar en ik keek even wat het resultaat was. Ai, weer een nul. Ja, dit overkomt je gewoon soms, ik heb het zelf ook vaak genoeg gehad (ASK 2015, ASK 2017). Belangrijk is dat je goed met je teleurstellingen weet om te gaan en dat je je partijen gaat bekijken om achter je fouten te komen, alleen zo kom je vooruit. En Max, het gaat hartstikke goed, ga zo door, dan kom je er vanzelf wel.
En dan hebben we nog de kleine Bookelman. Hij kreeg een zware aanval van Jonathan om z’n oren, en ik vreesde een tijdje voor de nul. Max wist echter een tussenzet te vinden in een ogenschijnlijk verwoestende aanval van zijn tegenstander. De tussenzet dekte alles en gaf Max het initiatief terug. Toch was het nog steeds moeilijk om Jonathan onder druk te zetten en dit resulteerde uiteindelijk dan ook tot enorme frustratie van Max in een half punt.
Alleen Daan en Vlad zaten nog tegenover elkaar, de rest was klaar en vertrokken naar huis om zich voor te bereiden voor de volgende dag. Na een ommetje van 20 minuutjes kwam ik in de zaal terug en zag het volgende: Daan had niet de sterke velden weten te behouden en stond in materiaal achter. Vlad had net en pion laten promoveren en kon met zijn kersverse dame alles van het bord af roven. Daan gaf een paar zetten later op…
Max, Daan en ik reden mee terug met de vader van Daan en deze was ook zo aardig om ons thuis af te zetten.

De volgende dag verzamelden we weer vroeg bij de Oever, reden we naar Haarlem en kwamen we aan bij de speelzalen. De Pupillen speelden deze dag ook hun kampioenschap, en zodoende werden wij dan ook verkast naar een kleinere zaal waar het lekker rustig was.
De vierde ronde ging al snel van start:
Max moest tegen Max, Daan tegen Jaimy en ik tegen de mijn grote rivaal van de laatste paar jaren: Sven Damen. Sven kwam ik als eerste tegen op een GP en verder zag ik hem dan ook niet. Maar de laatste tijd doet Sven mee aan grote toernooien en hij ontwikkelt zich reuzesnel bij schaakclub Purmerend. Ook zijn rating is snel gestegen en die gaat nog verder stijgen want Sven heeft in groep B bij het ASK 3 punten weten te scoren, iets dat mij niet is gelukt…. Maar ik dwaal af, terug naar de partijen.
Max speelde tegen Max. Max stond iets beter op de damesvleugel, maar Max had daarentegen weer positionele compensatie aan de koningsvleugel. Uiteindelijk wist Max de stukken slim af te ruilen en won een stuk. Max sputterde nog tegen, maar Max gaf geen krimp meer, 1-0.
Daan speelde Jaimy langzaam maar zeker weg en deze laatste nam er maar genoegen mee. Daan had eindelijk een punt!
En dan ik tegen Sven. Ik had wit en ik had zin om eens Sven zijn openingsrepertoire aan de tand te voelen, zodoende kwam ik op het idee om 1. c4 te spelen. Sven volgde de hoofdlijn tot zet 6 en speelde daarna wat ongebruikelijke zeten. Door wat plaagzetjes en een duidelijk aanvalsplan wist ik Sven na 35 zetten te overtroeven, 4 zetten later was het uit. 1-0.
En dan de laatste ronde:
Max Bookelman had van ons vieren de meest reële kans op een NK-ticket, maar Max had eigenlijk helemaal geen zin meer in het NK toen hij hoorde dat dit 5 dagen in Assen zou worden gehouden. Toch wilde Max wel de eerste plaats pakken en dan het ticket doorgeven aan nummer twee, want zoals Max zei: ‘Ze moeten we weten dat ik beter ben (knipoog)’. Toch liep het anders. Max moest tegen de zeer talentvolle Romayn Bransma. Romayn had 3 punten en Max twee, er moest dus gewonnen worden! Max speelde dan ook lekker agressief en kwam steeds beter te staan. Romayn daarentegen had moeite met verdedigen en verloor een aantal pionnen. Toch wist Romayn aanvalszetten te vinden en hij drong Max langzaam maar zeker terug in een complex uitziende stelling.
Max Hooijmans had deze ronde weliswaar een zware kluif aan Jonathan Snippe (2,5 punt, hij kon ook nog langszij komen), maar wist in de opening Jonathan in de tang te houden. Jonathan heeft Max waarschijnlijk onderschat en speelde te roekeloos. Dit was teveel gevraagd voor zijn stelling en Max sloot met een mooie combinatie (en winst) zijn zware toernooi af!!
Daan trad aan tegen Sven, maar wat ik zag was niet echt best, beiden maakten een paar slordige fouten, maar beiden straften de fouten vervolgens ook niet af! Uiteindelijk berustte de partij in remise.
Ik moest tegen Tyro en ja… ik ga d’r niet veel woorden aan vuil maken, ik maakte een blunder op zet 10. Verloor een pion, probeerde deze terug te winnen met een combinatie, zag van alles en nog wat over het hoofd en verloor op zet 15 m’n dame. Jammer, want ik had het Tyro zeker nog aardig lastig kunnen maken zoals ik dat 2 jaar geleden ook deed bij de NHSB C teams.
Ja, en dan Max’ partij nog. Het was aardig sneu voor hem, want in een beter maar lastig uit te spelen eindspel wist Romayn heel slim een eeuwig schaak te vinden. Max heeft de hele partij erop gelet om de eeuwig schaak eruit te halen, maar dat is uiteindelijk toch niet gelukt. Tevergeefs offerde Max nog een loper, hij had toch drie pionnen meer, dus hij kon het altijd proberen. Romayn sloeg het stuk, maar wist alsnog (door niet hebberig te spelen) eeuwig schaak te houden. Dit was genoeg voor de winst. Max was een beetje over z’n toeren, maar bedaarde al snel. Hij vertelde dat hij veel plezier heeft gehad en dat hij het plezier ook weer teruggevonden heeft door niet te veel voor de prestatie te schaken. En zo was het dus een leuk toernooi geworden waar we veel hebben geleerd, gespeeld en plezier hebben gehad!
Eindstanden:
Max H. 1 punt, 6e
Max B. 3 punten, gedeeld 2e (uiteindelijk 3e)
Daan 1,5 punt, gedeeld 4e
Chaim 3 punten, 3e

4 Comments

  1. Avatar
    Theo 14 maart 2017 at 11:15

    Chaim wat een prachtig verslag!

  2. greatron12003
    greatron12003 14 maart 2017 at 16:08

    Ik onderschrijf de woorden van Theo, wat een prachtige, duidelijke beleving in het verslag!Aan alle 4 ga door met toernooien daar waar het mag en kan! (druk met school en andere dingen!), in jullie alle 4 schuilt een sterke schaker! Buiten het hierboven beschrevene, is er zeker nog tijd genoeg! Ik denk dat Theo ook een beetje mijn slotwoord onderschrijft, net als de overige jeugdleiding, heel trots op jullie en wees dat vooral op jezelf1

    Ronald.

  3. Avatar
    Theo 14 maart 2017 at 16:44

    zeker Ronald!

  4. Chaim
    Chaim 14 maart 2017 at 16:59

    Dank jullie wel!

    Trouwens, Max B. had in de laatste ronde 2,5 punt en niet 2 zoals staat beschreven, maar dit terzijde.

    Er zijn ook al een paar partijen geanalyseerd, dus misschien zpuden we er een paar kunnen publiceren.

Leave A Comment