Jan Poland

Kwestie van perceptie

By Published On: 28 november 2016Categorieën: De Waagtoren 1 (2016-2017), VerslagenViews: 19652s Reacties on Kwestie van perceptie

Wij speelden thuis en dan is er in de regel weinig om een verhaal te maken en een goede rel bleef ook uit omdat de tegenstander een correcte pot schaak speelde en omdat hun huisfotograaf alle uitgestoken benen kon omzeilen en dus niet op zijn platte ging. Blijven dus de partijen over. Aan het aantal reacties op het ministukje van Frank blijkt dat hoe verschillend de spelers  andermans stellingen beoordeelden.

In de nazit bleek eigenlijk alleen Maaike aantoonbaar verloren te hebben gestaan maar haar tegenstander verliet om onduidelijke reden het winstpad. Op mijn vraag waarom antwoordde hij dat hij een nog betere variant zag. En die werkte dus niet zodat Maaike met een blauw oog kon ontsnappen. Dat ze op het eind door een blunder van de tegenstander nog kon winnen verblufte haar dermate dat zij het pas zag toen zij zette. Bij Daan is het altijd gissen naar de uitkomst van de partij en hij stond afwisselend beter en slechter. Jos speelde het correct totdat hij rond de tijdcontrole iets overzag en een pion dreigde te verliezen. Gelukkig vond hij Tb6 maar winst zat er niet meer in. Ik was blij zijn tegenstander te horen zuchten en steunen. Bij Rob ging het niet helemaal naar wens maar de tegenstander verzuimde de correcte verdediging. Hij overzag een ongedekt Paard op b6 met Rob’s Dame op h6 en verloor een kwaliteit waarna Rob het netjes afmaakte. Aan de grijns op het gezicht van Danny kon ik afleiden dat hij zeer tevreden was over de winstpartij. Wellicht stond hij iets minder maar de vrijpion die hij wist te creëren zorgde ervoor dat alles op zijn pootjes terechtkwam.

Jeroen ging in de herhaling van zijn eerste partij dit seizoen en deed een stuk cadeau maar ditmaal was verlies zijn deel. Risico van het vak en de blik richten op de komende wedstrijd. Frank had een correcte remise zoals hij reeds meldde maar in tegenstelling tot wat hij beweert ben ik van mening dat zijn aanwezigheid ZEER op prijs wordt gesteld, ook na afloop! Blijft over de match winnaar op bord 1 wiens partij met name de laatste 20 zetten door alle aanwezigen met spanning werd gevolgd. Beide spelers hadden rond de twee minuten om de lastige zetten te vinden en dat vergde veel van beiden. Frank gaf inderdaad 2 pionnen weg maar het voordeel was dat hij zich kon concentreren de Paarden. Of hij het aandurfde om de Toren te geven voor de laatste pion en het eindspel te spelen van K tegen K en 2xP heb ik hem niet kunnen vragen. Hij wist de Toren te ruilen tegen de 2 Paarden en oppositie in te nemen waardoor de stelling remise was. Natuurlijk probeerde de tegenstander het tot het bittere eind maar het mocht niet baten.

Details:

image

Van de afdeling Verkoop vernam ik dat er digitale klokken te koop zijn voor de zeer schappelijke prijs van € 45,- Het gaat om de DGT2010 versie die op de club ook gebruikt wordt. Opgeven bij Rob Freer of bij mij. Minimale afname is 8 stuks, bij minder liefhebbers gaat het niet door.

2 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 29 november 2016 at 00:02

    K vs K en 2 P is gen kwestie van durf hoor! Zolang je maar niet de hoek in rent, niets aan de hand. Alleen Kotov weet hoe je dat wint.

  2. drulovic
    drulovic 29 november 2016 at 08:20

    Dat was mijn hele plan natuurlijk! Die pion eraf slaan.

Leave A Comment