”What’s your next move to make a positive change?”

By Published On: 6 mei 2016Categorieën: Overpeinzingen, Schaakwereld4s Reacties

Kent iemand een bekende schaker die aan het eind of tijdens zijn carrière lijdt aan dementie? Ik niet. Zou dit misschien verband met elkaar kunnen hebben?

Deze vraag werd mij gesteld tijdens het NK C, en ik wil dit nu graag onderzoeken, met natuurlijk het project in gedachte houdend: ”What’s your next move to make a positive change?”

Kan schaken (of een andere denksport, natuurlijk) met het vermijden van dementie te maken hebben, of heeft het invloed op het proces, is hier onderzoek naar gedaan?

 

4 Comments

 1. Bert B 6 mei 2016 at 20:12

  Kevin,
  Grappig dat een zo jong persoon als jij zich voor dementie interesseert. Volgens Jan Timman zijn er weinig sterke schakers met dementie of Alzheimer. Ik ken geen cijfers, maar het is wel inmiddels duidelijk dat geestelijke activiteit mentale achteruitgang vertraagt. Er is al heel wat geschreven over dit onderwerp.
  Dit stuk
  , op de website van het Max Euwe Centrum, zal jou wel interesseren denk ik.

 2. Theo 7 mei 2016 at 10:51

  Kevin voor zover ik weet, ooit een onderzoek op de wetenschapspagina van nu.nl gelezen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat mensen die laag opgeleid zijn, geleidelijk aan in het dementeringsproces komen. Bij hoger opgeleiden bleek uit dat onderzoek dat het proces later inzet maar dan heel snel verloopt. Natuurlijk ook in gedachte houdend dat niet iedereen dement wordt Zoals Bert al aangaf, mentale activiteit zorgt ervoor dat achteruitgang veel minder snel gaat als je hersenen actief blijven. Ook niet verwonderlijk. Ik denk dat je een vergelijking kan maken met de spieren. Als je zeg maar 14 dagen alleen op bed ligt dan zal de spierkracht verminderen (hypotrofie) het omgekeerd zie je natuurlijk in de sportschool gebeuren, hypertrofie, het spierweefsel wordt tot grotere activiteit aangezet.
  Schaken zal dus neem ik aan en verband hebben met een vertraging van het dementiële proces
  Mogelijk heb je hier iets aan voor je project

 3. Chaim 8 mei 2016 at 13:50

  http://schaken-brabo.blogspot.com/2012/02/voorkomt-schaken-alzheimer.html?m=1

  Deze link gaat over Alzheimer en ‘het wondermiddel’ schaken.

  Ik heb zelf echter een relevant artikel gelezen over dit onderwerp. Een oude man van in de 80 kreeg symptomen van Alzheimer. De arts van hem heeft toen gezegd dat hij weer moest gaan schaken (toevallig was dat een oude hobby vam de man). En na 5 jaar te hebben geschaakt vonden de artsen geen symptomen meer!
  Dit was zo’n bijzonder verhaal dat het altijd in mijn gedachten zit als ik denk aan Alzheimer.

  Ik hoop dat de bovenstaande link je een beetje wegwijs kan maken in je project.
  Succes Kevin

 4. Frank van Tellingen 8 mei 2016 at 16:48

  Ja jongens, dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Alzheimer is een heel complex aan verschillende vormen van dementie en als je dat met schaken zou kunnen genezen…dat valt een beetje in de categorie “broccoli eten geneest kanker” etc. Dit soort verhalen moet je uiterrst kritisch en wetenschappelijk benaderen.

Leave A Comment