Shrey Jaitly

De belevenissen van Shrey op het NK E

Verslag van Shrey Jaitly:

Nadat ik met de E-pupillendag tweede werd, ging ik op 25 maart naar het NK in Waalwijk. Wij vertrokken erg vroeg in de ochtend zodat we er op tijd waren.

Ik speelde mijn eerste partij tegen Felix Muntean (770). Het begin ging goed, maar nabij het einde miste ik een kans om zijn dame te pakken met mijn loper. Dat was een enorme blunder. In de laatste vijf zetten stond hij een pion voor. Het was een toren, een pion en een koning tegen een toren, twee pionnen, en een koning. Ik wist echter nog die pion van het bord af te halen. Het werd remise.

Mijn tweede ronde speelde ik tegen Tim Warnaar (791). Hij speelde: 1. e4-e5 2. Pf3-Pc6 3. Lc4-Pf6 4. Pg5-d5 5. Pxf7-Kxf7 6. exd5-Pxd5 7. Df3+-Ke6 waarbij hij mijn koning naar voren dreef. Gelukkig had Theo mij deze opening geleerd. Hartelijk dank Theo! Even later werden de dames geruild en kreeg hij uiteindelijk wel zijn loper terug. Ook deze partij eindigde met remise.

De derde ronde speelde ik tegen Lorin Arnold (839). Het ging gelijk op t/m de 10e zet. Hij deed een slim aftrekschaakje waarmee ik mijn dame verloor. Deze partij verloor ik dus.

De vierde ronde was tegen Micha Lindenaar (509). Omdat we met “aanraken is zetten” speelden verloor hij zijn dame en wist ik deze partij gemakkelijk te winnen.

Ronde 5 speelde ik tegen Ingo Bello (926) — een kleine jongen, heel snel, en best sterk. Ik kon hem bijna mat zetten maar hij wist opeens *mij* mat te zetten.

Na het avondeten was een simulataan tegen FM Dirk van Dooren. Je ziet waarom hij een FM is — elke zet opende iets, of opende een probleem voor mij. Na 20 zetten was ik helemaal in een hopeloze stelling beland.

Volgende dag, ronde 6: Ik speelde tegen Hendrik Donders (763). Met beide onze stellingen liepen we helemaal vast. Deze partij werd ook remise.

Ronde 7: Ik speelde tegen Jaël Wieringa (843). In het eindspel stond ik 1 pion achter. De dames waren nog niet geruild. Jaël had 1 dame en 2 pionnen, ik 1 pion minder. Ik wist me nog te redden met eeuwig schaak. Ook remise.

Ronde 8: Deze speelde ik tegen Isaac Visser (596). De vader van Isaac kwam mijn vader vragen hoe het kwam dat ik zoveel remises had gespeeld. Ik denk dat ik de meeste remises had gemaakt! Ik speelde ook tegen Isaac eerder in de E-pupillendag NH. Deze keer versloeg ik hem ook. Ik stond een toren, een paard, en een pion voor. Mijn pion promoveerde en ik won.

Ronde 9: Ik speelde tegen Roger Labruyère (554). Waarschijnlijk een hele oude rating. Hij maakte een prachtige penning waarbij ik mijn dame moest opgeven. Deze partij verloor ik.

Eindstand was: 4 remises, 3 verloren, 2 gewonnen. Ik eindigde dus met 4 punten op 24ste plaats, van de 40 spelers.

5 Comments

  1. Kevin
    Kevin 28 maart 2016 at 12:23

    Fantastisch gedaan! Alleen in je partij tegen Tim Warnaar. Hij sloeg op f7 met zijn paard, jij sloeg terug en hij sloeg de pion op d5. Omdat Tim nu een stuk op f7 offert, voordat er een paard op d5 staat (volgens mij is het de bedoeling om eerst exd5 Pxd5 en dan het stukoffer Pxf7 te doen), is het dan niet een idee om bijvoorbeeld b5 te doen of Pa5 in plaats van de pion op d5 te slaan met het paard. Na b5/Pa5 staat wit denk ik gewoon een stuk achter met weinig compensatie. Klopt het wat ik zeg?

  2. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 28 maart 2016 at 16:08

    Ik denk dat Shrey zich in de zetvolgorde heeft vergist. Kan gebeuren. Het stukoffer is overigens niet correct (maar wel gevaarlijk). Ik zou er echter voor pleiten om snel 3.Lb5 te gaan spelen. Daar steek je een hoop van op.

  3. Avatar
    Theo 28 maart 2016 at 17:14

    Ik heb ook al een reactie naar shrey via de mail gestuurd. Frank wellicht heb je gelijk wat betreft Lb5. Maar wat je wellicht niet weet is dat Shrey, ik denk nu 4 of 5 weken lid is. Uiteraard is hij in stap 1 begonnen. We, John en ik hadden al vrij snel door Shrey erg snel leert en al behoorlijk veel overzicht heeft. Maar goed hij is dus beginnende. De variant die ik meestal aan de jeugd leer, leer te begrijpen is bijna wat Shrey aangeeft. Daar zitten veel stap 1 thema’s in. Meestal geef ik de variant, na pg5, dan idd d5, exd5-pa5. Dit keer heb ik echter de meer ingewikkelde variant laten zien, idd niet geheel correct maar wel gevaarlijk. Dus na d5 van zwart exd5-pxd5 en dan pxf7, kxf7 Df3, Ke6 enz.

    dit ter info

  4. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 28 maart 2016 at 17:17

    Niets dan lof voor Shrey. Belooft wat. Ik had het meer tegen Kevin. 3.Lb5 is voor wat ervarener jeugdspelers.

  5. Avatar
    Theo 28 maart 2016 at 17:24

    Ok duidelijk Frank

Leave A Comment