Jan Poland

Wat je van ver haalt smaakt lekker

Het scheelde weinig of de schaakwedstrijd tussen Groninger Combinatie 3 tegen De Waagtoren was afgelast vanwege de weersomstandigheden maar de dooi zette op tijd in en zonder noemenswaardige problemen arriveerden wij op tijd in Groningen. Het blijft een pokkeafstand en je bent dan ook bijna 2 uur onderweg. Groningen had zijn opstelling ook nog eens flink door elkaar geschud in de hoop er iets meer uit te slepen dan een nederlaag maar ondanks dat hadden zij op elk bord meer dan 100 elo verschil tegenover zich. Dat was voornamelijk de reden dat Danny een saaie middag had want op de 12e zet had hij al de Toren op h8 (!) te pakken. Na in totaal 26 zetten was het punt binnen.

Evenveel zetten had Frank nodig op bord 2 alleen kostte het hem minder tijd en Frank was dan ook als eerste klaar. Een mooie combinatie leverde een volle Toren op en de tegenstander zag het nutteloze in van verder spelen. Op bord 3 ontmoette Jeroen taai verweer en hij kwam niet echt veel verder of er moesten risico’s genomen worden. Dat hoefde natuurlijk deze middag niet en de partij eindigde in remise door herhaling van zetten. Heel wat meer tijd had Maaike nodig op bord 4 voordat zij de vis op het droge had. De stelling was gecompliceerd maar langzaam maar zeker bereikte Maaike overwicht. Beheerst en zeker van haar zaak wikkelde zij netjes af naar een gewonnen stelling en toen stukverlies voor de tegenstander onafwendbaar was gaf hij op. Als gemeld zaten de wat sterkere spelers op de onderste borden en hier viel dan ook het meest te genieten. De sterkste speler van de tegenstanders zat op bord 5 en het kostte Hebert niet veel moeite om een wat betere stelling te krijgen. Al snel haalde Hebert zijn filmcamera te voorschijn om onze strapatsen voor het nageslacht vast te leggen. Hebert filmde wat en gaf de camera aan mij omdat hij moest zetten. Even later weer wat filmen en ik werd aangesproken door de scheidsrechter dat dit eigenlijk niet was toegestaan. Ik mocht wel filmen maar Hebert niet want dat betekende hinderen van een tegenstander!? Nooit eerder had ik daar een opmerking over gekregen maar Groningen was niet in een al te beste stemming omdat na 2 uur spelen de nederlaag zich al aftekende. Toen de scheidsrechter even later meldde dat hij een klacht had ontvangen over het filmen kreeg Hebert een officiële waarschuwing. Het werd nog erger toen in de tijdnoodfase Hebert vanwege de spanning en de stress niet meer noteerde. De tegenstander maar roepen ‘je moet noteren’ maar dat gebeurde steevast veel te laat. En door de geladen atmosfeer gaf hij voor de 40e zet een pion weg zonder compensatie. Na zet 40 bemoeide de scheids zich er weer mee en Hebert moest zijn notatie bijwerken en mopperend begon hij te schrijven. Op het bord kwam een eindspel van Hebert een Paard en 2 pionnen en de tegenstander een Loper en 3 pionnen. Er gingen nog wat pionnen van het bord en de tegenstander had een vrijpion op de b-lijn en even later ook op de h-lijn. Nou wilde het geval dat de Loper van de verkeerde kleur was voor veld h1 dus Hebert hoefde alleen zijn Paard te offeren voor de b pion en het was theoretisch remise. En hij kon met zijn Koning inderdaad veld h1 bereiken. De tegenstander schoot echter een bok en gaf zonder slag of stoot zijn pion op b5 weg waarna het definitief remise was. De tegenstander van Jos gaf één zet voor hij mat ging op maar even daarvoor stonden een Dame en 2 Lopers tegelijk in want Jos had een zetje over het hoofd gezien. Gelukkig stond hij op dat moment al een stuk voor. In de daarop volgende afwikkeling beging de tegenstander één onnauwkeurigheid en het was direct over. Op bord 7 was Daan, die weer eens met wit speelde, twee stukken kwijtgeraakt tegen een Toren en 2 pionnen. Frank zag het somber in maar Daan wist behendig zijn pionnenmassa in beweging te zetten. Er was voor de tegenstander geen houden aan en hij gaf op. Iets te vroeg vonden zijn medespelers maar verlies was hoe dan ook onafwendbaar geweest, mits er geen fouten gemaakt worden natuurlijk. Daan hoefde het dus niet te bewijzen. Een leuke partij was die van Rob op bord 8. Al vroeg offerde hij twee stukken voor een Toren en een pion maar hij had goed gezien dat zijn twee Torens goed samenwerkten en de stukken van de tegenstander niet. Op een gegeven moment had Rob, die toch bekend staat als een groot consument van tijd, nog de meeste minuten van allen over op de klok! Ik heb het gefilmd. Hij kreeg twee verbonden vrijpionnen op de d en c lijn en later nog een vrijpion op de f lijn. Het promoveren van de f pion kostte de tegenstander een Loper en toen daarna de c en d pion begonnen te rennen gaf dat de doorslag en na 55 zetten was het punt binnen.

Van tevoren hadden wij besloten ergens samen te eten en mijn vrouw, die de reis naar Groningen had benut om de tentoonstelling over David Bowie te bezoeken, had een Chinees vlakbij gezien. Wij konden à la carte eten of een verrassingsmenu van de kok krijgen. Natuurlijk kozen wij voor het laatste en het eten was uitstekend. Kogelrond verlieten wij het etablissement. Voordat wij thuis waren was het dan ook 23.30 uur én 7 bordpunten rijker.

Details:

image

3 Comments

 1. drulovic
  drulovic 12 januari 2016 at 14:17

  Nou ja, ‘drastisch omgegooid’… Het zijn allemaal 1900-spelers (op één na, die altijd op een middenbord zit), dus zo drastisch is het niet.
  De partij van Rob was een theoretische variant tot het ‘eindspel’ van T+pi tegen L+P. Daarna koos de tegenstander de slechtst mogelijke voortzettingen, dus was het een eitje.

 2. Frits Leenart
  Frits Leenart 12 januari 2016 at 16:48

  Keurig resultaat. Nog een tip over Chinezen in Hillegom. Het team van De Uil ging zaterdag na winst ook naar de Chinees. Uit het verslag van Ad Reijneveld : ” Deze keer gingen we naar een andere Chinees. Verandering van spijs doet eten. Het werd Oriental bij het Palet Hillegom, Elsbroek. Geen zuster van Thomas Broek, zoals een grapjas opmerkte. Ook dit was een succes. Goed, het was wat duurder, maar we hadden meer ruimte èn – de belangrijkste reden voor de afwisseling – het eten werd eerder opgediend dan bij de Lange Muur.
  Daar moet je een uur wachten en nu maar 55 minuten. Ook dat is winst.”

Leave A Comment