Peter van Diepen

De externe competitie gaat beginnen

By Published On: 16 september 2013Categorieën: Externe (old), MededelingenViews: 11061 Reactie on De externe competitie gaat beginnen

Aanstaande zaterdag is het zo ver dan spelen het eerste, het tweede en het derde hun eerste (uit)wedstrijden van het seizoen 2013-2014. En volgende week dinsdag komt Bergen op bezoek om tegen het vierde te spelen. Kortom de externe competitie gaat nu echt beginnen.

Het programma van het hele seizoen is bijna helemaal bekend. Alleen de wedstrijden in de vierde klasse van de NHSB liggen nog niet vast. Alle informatie staat op de link-pagina van de Externe competitie 2013-2014. Bovenin staan links naar de poules op de KNSB en NHSB websites. Daaronder staat de kalender van wedstrijden waarin we na afloop van elke wedstrijd de uitslag en link naar het wedstrijdverslag invullen.

2013-2014 is nu al een bijzonder seizoen, want de Waagtoren speelt voor het eerst met negen teams!

Het eerste speelt in de tweede klasse KNSB, het tweede in de derde klasse KNSB en het derde in de promotieklasse. Deze teams spelen allemaal op zaterdag. Bovendien spelen ze dit seizoen voor het eerst verplicht met Fischerklokken, want het speeltempo is 40 zetten in 90 minuten en 30 minuten voor de rest van de partij en 30 seconden extra voor elke gespeelde zet vanaf het begin van de partij. Dat laatste kan alleen met een digitale Fischerklok.

Verder heeft de Waagtoren dit seizoen teams in elke klasse van de NHSB: het vierde in de eerste klasse, het vijfde in de tweede klasse, het zesde en het zevende in de derde klasse en het achtste en negende in de vierde klasse.

Opmerkelijk is dat het zevende niet is gepromoveerd van de vierde naar de derde klasse. Maar het zesde is wel gedegradeerd van tweede naar de derde klasse. Omdat we met ingang van dit seizoen in de derde klasse niet met achttallen, maar met zestallen spelen, hadden we bij de NHSB om een extra team in de derde klasse gevraagd. En dat is dus het zevende geworden.

Bovendien spelen we met ingang van dit seizoen in de vierde klasse met viertallen. Daarom hadden we ook genoeg spelers voor nog twee teams. Dat zijn dus het achtste en negende geworden.

Dit alles had natuurlijk ook als gevolg dat we negen teamleiders nodig hadden. Gelukkig hebben we die gevonden: Frank Agter, Shannon Vlaar, Ruud Niewenhuis, Nico Mak, Rob Heijink, Peter van Diepen, Herman Nijhuis, Alfred van Zwienen en Koos de Graaf.

Dame en heren, ik wens jullie veel geluk en plezier met jullie teams.

Ik verwacht natuurlijk wel een paar promoties. Laten we daarbij niet alleen naar de top kijken, maar vooral de breedte in stand houden. Dus een promotie van de vierde klasse naar de derde klasse met het achtste en een promotie van de derde naar de tweede klasse met het zesde en dan uiteraard de rest gewoon gewoon doorschuiven naar nog hogere regionen. Dat lijkt mij een goed streven voor 2013-2014.

One Comment

  1. Avatar
    Bert B 17 september 2013 at 13:22

    Peter,

    Goed dat je er nog even op wijst dat wij, zaterdagspelers, een andere denktijd hebben; in feite minder! Dat wordt dus oppassen en niet te veel achterover leunen. Als ik het goed begrijp hebben we voor 40 zetten 90 + (40 x 1/2) minuut, dus 110 minuten. Dat is toch 10 minuten minder dan we gewend waren. Ook bij het uitspelen is het meestal krapper: als een partij 70 zetten duurt (zelden langer) dan komen er bij de vaste 30 minuten nog (30 x 1/2) en hebben we slechts 45 minuten in plaats van het gebruikelijke uur.
    Daar staat tegenover dat een partij die b.v. 180 zetten duurt (dat kan nu iets vaker voorkomen omdat je niet meer zo gauw door de vlag gaat) voor het tweede deel 30 + 70 min. = 1 uur 40 min. duurt (per persoon). De hele partij duurt dan 7 uur. Dat betekent dat de zaal dan ook beschikbaar moet zijn! En in theorie kan het nog langer duren.
    Het zal mij benieuwen hoe een en ander bevalt.

Leave A Comment