Ik stop met schaken
‘Ik stop met schaken!’ zo beweerde ik stellig.
Mijn vriendin nam het ter kennisgeving aan. Het was zaterdagochtend, de day after ronde 5 van het ASK. ‘Nee, ik meen het! Dit keer stop ik écht!’ probeerde ik nog, maar meer dan een schamper gehum kwam er niet uit haar mond.
Mijn partij tegen Simon Groot was er een uit het boekje geweest. Met zwart had ik hem volledig overvleugeld, zwaktes gecreëerd en alles in stelling gebracht voor de verlossende combinatie. Ik had het punt en de ratingpunten al geteld, de nieuwe stand al in mijn hoofd opgehangen en de complimenten in ontvangst genomen. Maar één ding was ik vergeten: die zorgvuldig voorbereide beslissende combinatie uitvoeren. In plaats daarvan ging ik spoken zien, zwalkte van de winstweg af en moest even later mijn tegenstander een stuk slappere hand geven dan ik mij had ingebeeld.
Het was weer eens zo’n dag. Urenlang de hersens gepijnigd voor het goede doel, maar uiteindelijk gaat de opponent er met de buit vandoor. In ronde 1 en ronde 3 ging ik door het oog van de naald en ontsnapte met twee remises, dus eigenlijk zou je kunnen stellen dat ik het juiste aantal punten bezit na vijf ronden. En toch is het iedere keer die vermaledijde partij uit de 5e ronde die door mijn hoofd spookt.
Loss aversion, heet dat in het Engels. Ofwel: verliezen geeft een veel sterkere emotionele reactie dan winnen. Schaken is een masochistisch spel. Daarom zijn er ook van die Ulf Anderssons, Evgeny Tomaschevsky’s en wijlen Robbie Hartochs die niet schaken om te winnen, maar om niet te verliezen.
In de jeugd bij SV Heerhugowaard speelde een jongen die bijna altijd verloor. Laten we hem Menno noemen, want zo heette hij immers. Ondanks zijn weinig illustere staat van dienst bleef iedere verliespartij hem een doorn in het oog. De overige kinderen zochten dekking wanneer het mat naderde, want we wisten dat de stukken door de zaal zouden vliegen. Dat wil zeggen, op een goede dag. Er waren ook dagen bij waarop de verbouwereerde tegenstander moest rennen voor zijn leven, nadat hij de tafel ontweek die Menno ondersteboven had gegooid. Dit alles ging uiteraard vergezeld van een oorverdovende scheldkanonnade.
Vrijdagavond moest ik opeens denken aan Menno. Ik wilde ook de stoelen door het Gulden Vlies smijten, een oerkreet produceren en het schaakbord uit het raam kieperen. Maar ik kon me nog net inhouden, verstandig als ik ben. In plaats daarvan dronk ik met sip gezicht een biertje met Danny, die me vrolijk liet zien hoe ik heel eenvoudig had kunnen winnen.
Nu, vier dagen later, ben ik weer met schaken begonnen. Mijn vriendin kent me inmiddels beter dan ikzelf. Vrijdag zal ik de handschoen weer oppakken, tegen Jos Vlaming. Mijn oude schaakvijand Menno heeft na een paar seizoenen de schaakstukken in de wilgen gehangen. In plaats daarvan zal ik nog heel vaak de bittere pil van een nederlaag moeten slikken. Het is maar wat je verstandig noemt.
Jos: remise?
11 Comments
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.
Een héél erg herkenbaar verhaal Drulovic … Dit seizoen 15x (!!) achter elkaar niet kunnen winnen ondanks ontelbare pionnen voor te hebben gestaan, stukken te hebben kunnen winnen in een a twee zetten etc. etc. Maar één (schrale) troost: dit gebeurt iedereen een keer, en het gaat ‘vanzelf’ over!
Sterkte gewenst.
Daar ben ik voor Frank, om je een beetje op te vrolijken!
Inderdaad, een schaakpartij winnen is leuk, een schaakpartij verliezen is VRESELIJK. Het is mede daarom dat ik onlangs het schaken weer aarzelend heb opgepakt. Hoe dan ook, drulovic, als jij vrijdag zo goed schaakt als dit stukje geschreven is, dan kan winst je niet ontgaan. +1
Ik stop ook met schaken.
Dat begrijp ik heel goed TF; ik vind het bewonderenswaardig dat je het nog zo lang hebt volgehouden met je 1.Pf3!
@TF: Al een jaar speel ik met de gedachte mijn lidmaatschap op te zeggen. Te druk met werk, koters en meer van die slappe excuusjes. Daarbij komt nog dat ook ik verval in een staat van heftige zelfhaat als ik weer eens een winststelling vakkundig om zeep heb geholpen. Wat wel vaak een hele hoop goedmaakt, is het genot om na die droevige vertoning jou nog even te mogen pletten met vluggeren.
Ik wil je dus vragen toch nog even te blijven schaken, je mag zelfs 1. Pf3 blijven spelen.
Als je aan mijn verzoek voldoet, beloof ik ook lid te blijven.
Hopelijk tot plets, Jeroen van Meeuwen
Al diegenen die de aandrang hebben om te stoppen met schaken : melden bij het Genootschap Kein Keloel voor het bijwonen van de korte wedstrijdvoorbespreking van Ernst Happel : “Meine Herren, zwei Punkte”.
Ik stop ook met schaken en met reageren… Ow, wacht.
Voor de goede orde.
Volgens mij moet 34…,Td8, Ta8 zijn.
Hey, Frank. Wat bedoel je nou met overvleugeld? Ik ben geen fan van het c4 in dit systeem, trouwens. Ik keek naar 18…,Tc8 om die ‘domme’ a2-d5 keten te breken met b5. En in dit geval lijkt me dat bijzonder sterk met het paard op f4, bedoelde je dat? En wat nou als ie 24.Td1 speelt? Heeft wit dan geen groot voordeel? En 25…,Txd5 ligt voor de hand. Bedoelde je dat als ‘beslissende combinatie?’ Want wit heeft geheel in lijn met de opening (nog steeds) die nare pionnen op de dame vleugel. Wat me verder opviel was dat wit de eigenaardige neiging had om zijn koning naar het midden te spelen, alsof ie al in het eindspel zat, terwijl er nog dames op het bord stonden. Verder speelt Simon een puike partij, wel! Duz, conclusie, never nooit niet naar je vriendin c.q. vrouw luisteren voor schaak adviezen.
D.Stoop
Al dat gezeur over stoppen met schaken. Is het probleem niet veleer dat men er
eens mee moet BEGINNEN?
Je hoort het Vic Drulo, stop met zeuren!
Omdat het aantal aanmeldingen nu onze stoutste verwachtingen overtreft heeft het bestuur van het genootschap besloten de contributie te verlagen van € 30,- naar € 20,-.
Tegen een ieder die overweegt te stoppen met schaken na een verloren potje zeggen wij alvast gratis en voor niets:
Kein Keloel, schach spielen!