TF

Schaakrellen teisteren Alkmaar

By Published On: 21 augustus 2011Categorieën: Verslagen, ZomeractiviteitenViews: 18668s Reacties on Schaakrellen teisteren Alkmaar

ALKMAAR: Zaterdag 20 augustus is de binnenstad van Alkmaar opgeschrikt door een groep schakers. In navolging van London, Manchester en andere Engelse steden leek het relvirus overgeslagen naar de Nederlandse provinciestad Alkmaar.

Omstreeks 14.00 kwam een groep van ongeveer 15 man bijeen bij café De Pilaren aan ’t Verdronkenoord in Alkmaar. Eén van de schakers hierover: “Via de Blackberry bestaat een uitgebreid netwerk van onderlinge contacten. Zo kunnen we in het geheim communiceren en ongemerkt onze operaties plannen. Deze zaterdag hadden wij het gemunt op het terras van café De Pilaren. Het werd hoog tijd om het recht in eigen hand te nemen. We are the law!”.
Dat de provinciale schaakhooligans niet onderdoen voor hun Engelse broeders bleek snel. Onderling werd flink wat geslagen en de bierpomp flink geplunderd. Allengs namen de schakers het gehele terras over. Wat aanvankelijk als een klein matpartijtje begon, sloeg al gauw over naar het gehele terras. Het schaakgeweld was niet te overzien.

Uitbater G. hierover: “Sommige van die schakers ken ik al jaren. In het dagelijkse leven zijn het gewoon heel aardige jongens. Maar wat er deze zaterdag gebeurde had niemand van tevoren kunnen bedenken. Onder de invloed van dat schaakspel lijken die jongens ieder gevoel voor de realiteit te verliezen. In een mum van tijd waren alle gewone terrasklanten verjaagd en waren het enkel nog schakers die de dienst uitmaakten op mijn terras. Schaakstukken vlogen door de lucht en zowel spelers als omstanders waren hun leven niet zeker. Ik kom nog steeds moeilijk in slaap, als ik aan deze middag denk”.

Bijzonder bij deze schaakrellen was de samenstelling van deze groep. Werd bij de rellen in London al sporadisch een rechtenstudent of zelfs een hoger opgeleide opgemerkt, in Alkmaar was de groepssamenstelling nog opmerkelijker. Van jong bejaarde tot opgeschoten puber, van directeur tot jongste bediende, allen bleken deze zaterdag gegrepen door hetzelfde doel: Geweld zal er zijn en wel op het bord! Kaboem!

Kwade geesten dichtten deze explosie van schaakgeweld toe aan de afwezigheid van het coördinerende organisatiecomité. Eén van de schakers hierover: “Ruud en Ton M. hebben iets in gang gezet waarvan zij de grootsheid niet hebben kunnen voorzien. Sinds zij zelf het krachtenveld ontlopen, lijkt de formule in succes toe te nemen. Dankzij of ondanks hun afwezigheid, dat is de vraag die ons allen bezighoudt. Volgende week zal weer een relpoging worden ondernomen. Hopelijk zijn we dan met 20 man”.

Dat de schaakhooligans hun feitjes graag voor het nageslacht vastleggen, blijkt uit de vele bashing-filmpjes die op youtube rondwaren en de statistieken die zij zelf van hun gewelddadigheden vastleggen:

De uitslag:
Ronald G. 11p
Dirk 10p
Ron 9,5p
Roland (+Walter +Gerard) 9,5p
Marten 7p
Fred & Johan 6,5p
Theo 5,5p
Ger L. 5p
Willem P. & Frits 4,5p
Ronald K. & André 4p
De organisatie 3,5p (waaronder een meedogenloze overwinning op Fred)

De snelschaak competitie hierna:
Ton 6p
Dirk 5p
Ronald G., Marten, Ger L., Willem P, Ronald K.:  nihil, 1 of 2 of 3p.

Na het schaakgeweld bleek de groep in kleinere eenheden uiteen te vallen waarbij de plaatselijke horeca het nog zwaar te verduren heeft gehad. Het was nog lang onrustig in de binnenstad van Alkmaar.

 

n.b. volgende week ben ik niet aanwezig. Als Ruud en Ton M. er ook niet zijn, zal iemand anders dus de organisatie op zich moeten nemen.

8 Comments

 1. Avatar
  WALTER 21 augustus 2011 at 22:15

  Ton

  Prachtig,dit zijn nou verhalen waar ik op wacht,lekker spontaan!!!

 2. Avatar
  greatron12003 21 augustus 2011 at 22:47

  Ton

  Helemaal top dat we nog maar lang schaakhooligan zijn! Overigens twee punten tegen Ronald G en Marten C, doet niet terzake! Die indonees Naderhand was heerlijk, heb je nog meer foto’s?

 3. Avatar
  roland 22 augustus 2011 at 23:13

  Leuk stuk Ton! toch nog 4e geworden, ik ga nu alvast voorbereiden voor mijn angstgegner Fred.

  btw nog een leuk stukje over schaken: link filmpje

  gr. Roland

 4. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 25 augustus 2011 at 14:07

  Leuk dat het zo geslaagd is het zaterdagtoernooi, zaterdag a.s. de laatste keer, helaas ben ik er niet bij, wegens een nieuwe liefde die is opgebloeid en groter blijkt dan de liefde voor het schaken…doet me denken aan de spreuk op een T-shirt van 0-0-0: Chess is like a mistress, no mather how many times she refuses us, we keep coming back to her….was het niet zo? Wie verbeterd me? Ik wens iedereen veel plezier bij het schaken, ook diegene die ik nog niet eerder op het toernooi heb zien spelen…Rest nog de vraag, wie het toernooi een beetje wil gaan leiden. En dat er niet meerdere kapiteins op de schaakboot staan. Allemaal veel plezier en tot dinsdagavond ooit ergens.

 5. Avatar
  greatron12003 28 augustus 2011 at 09:23

  Heren

  Het stuk van Ton is niet te evenaren en dat hoeft ook niet! Gisteren was het spelers aantal van vorige week gereduceerd tot zeven man, met als primeur de komst van John Leek! Die zo te horen de zomer behoorlijk ingevuld had.
  Ton en ondergetekende hadden eigenlijk naar het breaking de waves festival in Bergen gewild.
  Ton deed een poging! Vond echter snel dat hij maar golfjes moest breken in de pilaren.
  Mijn vaste festival maat zat in Eindhoven, doorgaans ben ik alleen met mooi weer op het strand.
  Daar je in de Alkmaarse binnenstad al wegspoelde, was de keus snel gemaakt.
  Organisator Tom was terug van vakantie en nog steeds met de zelfde liefde.
  De hulp van Ton bleef nodig bij het organiseren. Wat is het toch handig deze digitale tijd, je haalt een schemaatje zo uit je telefoon. Er bij vermeldend, bij ons hebben we Ton nodig!
  Tom bleek goed uitgerust deze middag al indelend en schakend, werd hij winnaar in de competitie met kwartier partijtjes en de vijf minuten potjes er na.
  Zelf beleefde ik qua schaken ook mijn beste middag, zeker tijdens de kwartier potjes.
  Bij de vijf minuten partijtjes had het doping gehalte mij iets te veel aangegrepen. Maar daar kregen meer mensen last van!
  Uiteindelijk, brachten wij allen zo rond negen uur nog een gezellig uur door met de leuke Daphne.
  Of Ton haar als nieuw waagtoren lid gestrikt heeft u merkt het rond dertien September.
  Rest mij de Waagtoren, Gerard in omgekeerde volgorde. Tom en Ruud met mij de geestelijk vader van deze toernooien op zaterdag te bedanken, voor de ge gezellige zaterdagen in de slechte zomer van 2011.
  Wij hopen dat dit komende zomer weer doorgang kan vinden! Wat vast gaat lukken! Hopelijk dan met voor iedereen beter weer!
  De Waagtoren veel succes in de in en externe competitie gewenst, ik heb het streven om julli weer een aantal keren te bewonderen! Tot dan!

 6. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 1 september 2011 at 15:46

  Een week later kwam ik als ramptoerist even kijken. Het regende en in de Pilaren zag ik alleen uitbater G. Verder waren er geen gasten of schakers, maar het was wel al 14:00. Zijn ze later nog gekomen? Is het toernooi nog doorgegaan? Ik weet het niet, want ik moest weer verder.

 7. TF
  TF 1 september 2011 at 16:57

  @Peter: verslag Ronald K was van 27-08.

  Om 14.00 zaten er ongeveer 3 man. Om kwart over, 7 man en uiteindelijk hebben we met 8 man geschaakt. Minder dan met het mooie weer de week ervoor… maar ik vrees dat je iets te vroeg hebt gekeken…

 8. TF
  TF 2 september 2011 at 17:15

  Zijn er mensen die zin hebben om morgen te schaken?

Leave A Comment