Jos Vlaming

ASK nadert ontknoping

By Published On: 10 april 2011Categorieën: ASK, VerslagenViews: 12510 Reacties on ASK nadert ontknoping

De avond begon met een mysterieus pakketje. Fraai ingepakt en wel bleek het toch gewoon de soepterrine te zijn. Daan de Vries was de (on) gelukkige. Hij wist vorige week een toren te verblunderen en dat overtrof de dame die Piet Pover in de aanbieding deed omdat Piet tenslotte nog maar zes seconden overhad toen hij de fout maakte.

Eenmaal begonnen hing er lange tijd een sensatie in de lucht. Dennis Keetman was goed uit de opening gekomen tegen Gerard de Geus en toen gaf Gerard ook nog zomaar een pion weg!! Hij rechtte echter de rug en bracht Dennis zo in het nauw dat die de dame moest geven voor een toren. Dat was genoeg voor winst voor Gerard die nu met 5 uit 5 aan kop staat!!!

Aan de borden twee en drie ontstond een identieke stelling na een zetje of negen à tien. Was dit afgesproken werk? Het bleek al spoedig van niet want Henk Westerman verzuimde d4 door te zetten met licht voordeel en Wim Andriessen drukte d4 door en kwam in het nadeel. De beide zwartspelers Enrico Blees en ROLAND Punt, profiteerden optimaal en wonnen.  Onder de vijf achtervolgers  bevinden zich ook ROLAND Punt en Hebert Perez Garcia.  Deze twee had ik door een rekenfoutje op twee punten achter gezet maar ze zijn nog in de race. Als Hebert van  Gerard wint is alles nog mogelijk. Hebert won een goede partij van Wim Nieland. Vanuit de opening (Grunfeld Indisch) hield Hebert steeds voordeel vast en toen Wim in het toreneindspel het verkeerde plan koos was het gedaan. In de lagere regionen had ik veel moeite met Albert van der Meiden. Na een positioneel pionoffer kreeg ik een mooie stelling maar het winstplan wilde maar niet dagen. Toen Albert zich langzaam maar zeker ging los worstelen raakte ik van een enkel paard al zo van slag dat ik pardoes een kwaliteit weggaf. Gelukkig hield ik een stelling over waar nog veel gevaar in zat. Even later leidde dat tot een koningsaanval en toen Albert het niet op zijn best deed sloeg het door en won ik alsnog.

Verder was de remise tussen Ruud Niewenhuis en Piet Pover opvallend. Doorgaans staan deze twee garant voor agressief opgezette partijen waar veel creativiteit bij komt kijken. De oude strijders gunden elkaar wat rust denk ik dan maar.

Martin Duinmaijer opperde nog even dat Danny de Ruiter misschien bang zou zijn toen die minstens 20 minuten te laat kwam. Daar bleek niets van in de partij en Danny won regelmatig in een goede partij.

In groep B natuurlijk alle aandacht naar Nico Mak. Die zei van tevoren wel een beetje zenuwachtig te zijn maar met veel vertrouwen in een goede afloop. Hij zette de partij rustig, op klassieke wijze op en zwart bleef moeite houden om gelijk spel te krijgen. Er was een moment waarop Nico veel tijd besteedde aan een mogelijke damevangst maar daar zag hij toch vanaf. Als hij ergens Te5 had gespeeld had hij volgens mij de dame zo in het nauw kunnen brengen dat hij direct voordeel had verkregen. Zoals het nu ging won Nico en staat fier aan kop. De concurrentie moet komen van Rob Heijink die ten koste van Ivo Kreemers op de tweede plaats staat met vier punten. Overigens heeft het computerprogramma zich er nu blijkbaar bij neergelegd dat beide heren aan kop staan en geeft dat keurig weer. Volgende week dus een cruciaal treffen tussen Nico en Rob.

Wim Driessen verloor van Shannon Vlaar. Shannon doet dus ook nog helemaal mee. Het leek op remise af te stevenen. Zoals ik het zag moest Wim eeuwig schaak toestaan, deed hij dat niet dan kon een ruil volgen met gewonnen eindspel voor Shannon. Het eind heb ik niet meer gezien, was Wim onzorgvuldig of kon Shannon het gewonnen eindspel tòch afdwingen?

Dan nog een, volgens zeggen van Peter van Diepen, saaie remise tussen hem en Brian Mollenkamp. Deze partij zal Peter vooral bijblijven omdat hij zijn enkel verzwikte op weg naar het toilet. Het was eventjes moeilijk na te gaan of hij chagrijniger was van de saaie pot of van zijn enkel.

Richard Frans wint wederom maar is te laat om de in het begin opgelopen schade in te halen. Hij was gewaarschuwd voor Andre Bremmers die het ondergetekende in de interne competitie als een knap lastig maakte. Ik ontsnapte met een blauw oog met een remise. Klaarblijkelijk had Andre het vandaag niet zo op zijn heupen en Richard won vrij eenvoudig. Rudolf Rijnveld had een mooie partij tegen Jan Barteling. Hij had het loperpaar en Jan een zwakte op d5. Dit wist Jan te neutraliseren door sterk een paard naar d4 te dirigeren. Daarna was het waarschijnlijk net niet meer gewonnen voor Rudolf, remise dus.

De topper in groep C is gewonnen door Richard Breurkes. In de directe confrontatie met Jan Hettema wist hij deze voorlopig(?) af te schudden. Concurrentie van Timardi Verhoeff die Willem Spaan wist te verslaan. Het andere meisje die  het mannenbolwerk teisterde met overwinningen, Sandra keetman, is even teruggeworpen door verlies tegen Willem Punt. Die draait een voortreffelijk toernooi en zelfs in de late uurtjes speelde hij nog volop mee in een snokpartij tezamen met Jos Vlaming tegen zijn zoon ROLAND en Willem Fokken. Onverwoestbaar gewoon. Genoemde Willem Fokken moet afhaken na verlies, het toernooi duurt voor hem te lang lijkt het. Het debuut van Robert Broertjes krijgt steeds meer glans na nu weer een overwinning op Henk Bilars.

Is er na volgende week nog spanning in groep A of is de kampioen dan al bekend? en met spannende confrontaties in de B en C groep is het nu al reikhalzend uitzien naar vrijdag.

Tot dan, tot schaaks, Jos Vlaming

Leave A Comment