TF

Waagtoren 2 tilt Alkmaars schaken naar hoger plan

Het debuutjaar van De Waagtoren 2 in de landelijke klasse 3D is succesvol afgerond. Dat met dit succes automatisch De Waagtoren 3 is gepromoveerd is natuurlijk helemaal mooi. Het maakt De Waagtoren als schaakclub nog aantrekkelijker voor schakers die het niveau van hun eigen club zijn ontgroeid en smachten naar meer.


Al in het begin van de competitie werd duidelijk dat De Waagtoren 2 het niveau van de derde klasse makkelijk aankon. Slechts de latere kampioen (De Eenhoorn) wist met overmacht van het vaste team te winnen. Overige wedstrijden werden overtuigend gewonnen of nipt verloren.
Dat het team zich met dit succes direct tot de beste promovendi in de landelijke competitie mocht rekenen (waarmee een extra promotieplaats voor de NHSB werd verdiend) is natuurlijk voor het gehele Noord-Hollandse schaken een opsteker!
De wedstrijd tegen Oegstgeest ’80 2 was er één als vele anderen. Op alle borden was goed schaak te bewonderen en geen enkel moment was het team in gevaar. De spelers deden wat er van hen verwacht werd: niet nadenken over de mogelijke feestelijkheden van een promoverend derde maar gewoon het hoofd koel houden en de gedachten bij het bord houden. Dit betaalt zich natuurlijk dubbel en dwars terug en al gauw
was duidelijk dat de matchpunten zouden worden binnengehaald. Slechts twee verliespunten hoefden de mannen van het tweede te incasseren van het sterk opgekomen Oegstgeest. En deze waren niet aan het spel te danken (want dat was goed!) maar aan tijdproblemen en een miscommunicatie met de niet-oplettende teamleider. Het mocht de pret niet drukken.
Een blik op teamsamenstellingen in de landelijke competitie leert dat De Waagtoren 2 relatief weinig beroep heeft hoeven doen op invallers. Deze teamspirit vertaalt zich natuurlijk direct in een goede onderlinge sfeer en uitstekende resultaten (alle basisspelers hadden een score van 50% of meer!). Ik hoop dan ook dat de succesformule van dit team voor een derde jaar op rij voor verrassingen zal zorgen.  Volgend jaar promotie?
Op deze plaats wil ik in ieder geval de spelers van het tweede feliciteren en bedanken voor dit soepel behaalde resultaat!  Rob, Daan, Willem, Dirk, Ronald, Piet, Peter, Wim, Marten en invallers Rob, Ruud & Johan: klasse! En bedankt (ook namens het derde!) voor dit resultaat. Volgend jaar hoop ik jullie allemaal weer achter het bord te treffen!

  De Waagtoren 2              - Oegstgeest '80 2           5 - 3
 1.Meiden van der,D.(Dirk)    - Timmerman,T.(Teun)         0 - 1
 2.Konijn,R.(Rob)             - Hellenberg,J.A.(Jan)       1 - 0
 3.Bes,D.(Daan)               - Maat van der,N.(Niek)      ½ - ½
 4.Andriessen,W.F.(Wim)       - Jeu de,M.F.E.(Marcel)      1 - 0
 5.Hoekstra,P.O.(Peter)       - Bakker,J.P.A.(Joop)        1 - 0
 6.Adema,R.(Ruud)             - Boots,J.(Johan)            0 - 1
 7.Nieland,G.W.H.(Wim)        - Veenhuijsen,R.G.A.(Rob)  ½ - ½
 8.Pover,P.(Piet)             - Brussel van,A.G.J.(Bert)   1 - 0

3 Comments

 1. Avatar
  Dirk 19 april 2010 at 22:32

  Ton,
  Wat een positieve instelling heb je toch! Mede hierdoor een prima prestatie van het team. Het was een leuk jaar met z’n allen. Alleen liggen de feiten wat anders dan jij schrijft. Van de basisspelers zijn er al 3 te noemen die geen 50% hebben (waaronder mijn persoontje).

 2. TF
  TF 19 april 2010 at 22:41

  Alle basisspelers zitten afgerond ongeveer op 50%….. 😉

 3. Frank A.
  Frank A. 20 april 2010 at 16:40

  Ton,
  ik snap dat je blij bent met de handhaving, maar van de 13 spelers hadden er maar 3 een TPR die hoger was dan hun rating. Al te veel euforie is dus ook niet nodig. Maar volgend jaar gaat het vast beter!

Leave A Comment