Bert B

2009, juni: Bezoek schakers uit Darmstadt

By Published On: 20 juni 2009Reacties uitgeschakeld voor 2009, juni: Bezoek schakers uit Darmstadt

Na een tussenpoos van enkele decennia vindt er weer een schaakuitwisseling met zusterstad Darmstadt plaats. Er wordt o.a. een stedenmatch tussen twee zestallen gespeeld: Alkmaar – Darmstadt 3-3.

In het kader van de uitwisseling tussen zustersteden heeft ons bestuur schakers uit Darmstadt uitgenodigd voor een weekend schaken in Alkmaar. Acht schakers van twee plaatselijke verenigingen hadden de uitnodiging aangenomen, maar op het laatste moment moesten er twee afzeggen, waardoor er op vrijdag 19 juni zes in Alkmaar arriveerden. Die hebben een goed weekend gehad.
Onze gasten konden na aankomst en een avondmaaltijd in ‘Het Gulden Vlies’ direct achter de borden voor de stedenmatch Alkmaar-Darmstadt. Er was gekozen voor een Alkmaars team dat op rating gelijkwaardig was aan het Duitse en dat is ondanks de benodigde aanpassing van 8 naar 6 spelers merkwaardig goed gelukt. De gemiddelde ratings bleken precies gelijk, 1830. Om de stemming er voor de rest van het weekend in te houden werd gelijk gespeeld, 3-3.

1. Jos Vlaming ( 2178) – Christoph Klamp (2028) 1 – 0
2. Henry Veneman (2104) – Dieter Nederveld (1929) 1 – 0
3. Bert Buitink (1881) – Karl-Friedrich Schulze (1927) rem
4. Jan Drewes (1745) – Volkert Neitzert (1789) rem
5. Karel Beentjes (1578) – Karl-Heinz Freund (1756) 0 – 1
6. Bob de Mon (1494) – Detlef Jordan ( 1552) 0 – 1

 

Na een goede nachtrust o.a. bij gastgevers van onze club en een cultureel zaterdagochtend programma in de omgeving van Alkmaar werden de Darmstädters in de middag weer achter de borden gezet op het terras van de kantine van Alkmaria Victrix, alwaar ons jaarlijks barbecue-rapid toernooi plaats vond. Als altijd was het zeer goed georganiseerd onder leiding van Annemarie Volkers en de 32 deelnemers hebben zich tot een uur of negen goed kunnen vermaken met 9 rondes rapidschaak, voetbal en een heerlijke maaltijd. Nico Mak excelleerde als bedienaar van de barbecue en Henry Veneman won het toernooi. Onze Duitse gasten lieten ook van zich spreken, zo werd Christoph Klamp tweede en Dieter Nederveld zevende. Ook zondagmorgen moesten de Darmstädters weer aan de cultuur. Er werd een wandeling gemaakt door de oude binnenstad met commentaar van Bob de Mon. Onvergetelijk natuurlijk. Na afloop werd Café De Pilaren aangedaan voor een lunch en nog wat schaken, waarna het Duitse smaldeel de terugreis naar Darmstadt aanvaardde.