Frank van Tellingen

1994: Oprichting Alkmaars Schaakgenootschap (ASG)

By Published On: 1 juli 1994Reacties uitgeschakeld voor 1994: Oprichting Alkmaars Schaakgenootschap (ASG)

Het Alkmaars Schaakgenootschap werd opgericht in 1994 door de oudere jeugd van jeugdschaakvereniging De Pioniers onder aanvoering van Marcel Otte. Een tweetal vriendenteams van rond de 25 mensen wilden zelfstandig doorgaan en niet opgaan in de bestaande verenigingen. De vriendschap uitte zich naast het schaken in een actief verenigingsleven dat o.a. bestond uit een jaarlijkse fietsvakantie naar de Ardennen en omstreken.
Doelstelling van het ASG was het opzetten van constante trainingsfaciliteiten voor sterke Noord-Hollandse jeugdspelers. Hoewel de belangstelling aanvankelijk groot was en er trainers als Ted Barendse, Rob Brunia, Herman Grooten trainingen van hoog niveau verzorgden, lukte het de club niet met de NHSB op één spoor te komen inzake het organiseren van trainingen voor de jeugd. Doordat er geen subsidie beschikbaar kwam ontviel de structurele basis aan het jeugdbeleid.

De hoogtepunten betroffen een aantal Nederlandse titels in de viertallenkampioenschappen bij de jeugd t/m 16 en 20 jaar in de opeenvolgende jaren 1995 en 1996 met viertallen die bestonden uit wijlen Martin Munnik, Nico en Mark Vink, Daan Geerke, Frank Agter, Frank van Tellingen, Gerard Goossen, Remko Roubos, Paul Toepoel, Ivan Bos, Fred Driesse, Clemens Ulrich, Clovis Hopman, Marjoke Groot en Pamela Inostroza, Mariska de Mie.
Daarnaast viel ook een groot aantal individuele prijzen te vieren in regionale en landelijke kampioenschappen (o.a. Nico Vink, 3 keer Nederlands kampioen in alle leeftijdcategorieën en Frank van Tellingen 3e op het NK van 1994 en tweevoudig open Nederlands Snelschaakkampioen).

Na een teleurstellend seizoen 1994-1995 waarin zowel het eerste team als het tweede team net niet promoveerden naar de 3e klasse landelijk en eerste klasse onderbond, verliet een aantal belangrijke spelers de club. Hierna ging het bergafwaarts en werd het ASG meer een vriendenteam dan een club met veel ambitie, hoewel ze aan talentvolle jeugdspelers van de Pioniers nog steeds een goede springplank bood. Bekende talenten die op jonge leeftijd in het 1e van ASG hebben gedebuteerd zijn onder andere Bart en Rob Konijn en Vincent Spoelstra. Dieptepunt in het clubbestaan betrof de onverwachte, verdrietige en schokkende dood van eerste teamspeler en vriend Martin Munnik op 7 december 1996.