Bert B

1976, april: De schaakclub 0-0-0 (spreek uit: Lange Rokade) wordt opgericht.

By Published On: 15 april 1976Reacties uitgeschakeld voor 1976, april: De schaakclub 0-0-0 (spreek uit: Lange Rokade) wordt opgericht.


Derde van links zit een jongeman die nu seniorlid is bij De Waagtoren: Guido Florijn!

 

Op 1 april 1976 werd de officiële opening van het nieuwe De Rekere verricht. Er volgde een feestweek waarin iedere werkgroep een evenement organiseerde. De werkgroep schaken besloot vanaf dat moment los te willen staan van de wijkvereniging en melde zich onder de naam 0-0-0 aan bij de schaakbond. Bob bedacht deze naam om vooral maar op te vallen en het was nadrukkelijk niet de bedoeling dat er Lange Rochade of Lange Rokade zou worden geschreven in de krant! De vereniging gaf meteen zijn eerste simultaan. In het strijdperk traden aan: de schaakmeester Berry Withuis, de grootmeester Jan Timman en weer Rob Hartog, maar ditmaal wel tegen een redelijke vergoeding.
De investering had succes: 0-0-0 groeide voorspoedig en er werden steeds meer mensen bereid gevonden mee te doen aan de bondswedstrijden. Er kwamen huishoudelijke reglementen en een wedstrijdreglement en bij al die officiële gegevens hoorde ook een oprichtingsdatum: het werd 1 april 1976, gelijk aan die van het eerste onderkomen van de club.
Na veel vieren en vijven gelukte het de z.g. Dojo-ruimte van het sportcomplex De Hoornse Vaart te huren. Dit was een bijna ideale speelzaal: rustig, goede verwarming, luchtverversing en voor tussen de zetten afleiding door het uitzicht op het golfslagbad. En na afloop was het goed toeven aan de bar, wat bleek uit het feit dat diverse leden zich pas in de kleine uurtjes huiswaarts begaven. Het ledenaantal van 0-0-0 bleef toenemen; zo‘n zes jaar na de oprichting waren er bijna vijftig senioren en veertig junioren en in de daarop volgende jaren zou de club er in slagen uit te groeien tot de grootste en meest succesvolle schaakclub in Alkmaar.