Bert B

1906, januari: Oprichting VVV

By Published On: 1 januari 1906Reacties uitgeschakeld voor 1906, januari: Oprichting VVV

1 januari 1906 : Oprichting van ‘Van Vijanden Vrienden’.

In de Alkmaarsche Schaakclub ontstaat in 1905 een conflict over de speellocatie. Als gevolg hiervan zegde een deel van de leden zijn lidmaatschap op. De uitgetreden leden bleven nog wel gewoon naar de clubavond komen en schaakten daar ook mee. Toen echter, op 18 augustus 1905 de niet uitgetreden leden van de Alkmaarsche Schaakclub al het materiaal onverwacht naar een andere locatie hadden overgebracht kwamen de ex-leden voor niets naar hun oude speellocatie. Dezen richtten toen een nieuwe club op met de naam Van Vijanden Vrienden waarvan nieuwe leden pas op 1 januari 1906 lid konden worden. De eerste clubavonden vonden plaats in café Clay aan de Kaasmarkt. Toen werd dit pand De Tabakshandel genoemd (zie foto).
Merkwaardig genoeg duikt de naam ‘Alkmaarsche Schaakclub’ gedurende enkele jaren nog af en toe op, maar van enige activiteiten van die club is niets te achterhalen. In de eerste jaren van haar bestaan organiseerde VVV wel regelmatig toernooien, waarvan de uitslagen gepubliceerd zijn, maar over verdere schaakactiviteiten is niet veel bekend. Wel weten we dat er tot 1911 ook nog gedamd werd en dat in die periode de clubavond verplaatst is van de vrijdag- naar de maandagavond, wat nog steeds zo is. (Naar J .Drewes, zoals uiteengezet tijdens jubileumviering op maandag 2 jan. 2006)

In het pand geheel links op de foto, Koffiehuis ‘De Tabakshandel’, speelde VVV direct na de oprichting op 1 januari 1906.
De foto is genomen tijdens de 8 oktober optocht van 1920. Het pand staat er nog en is nauwelijks veranderd.