Informatie voor teamleiders

De Waagtoren doet met verschillende teams mee aan externe wedstrijden tegen andere schaakvereningingen. Deze externe wedstrijden worden georganiseerd door de KNSB en de NHSB en tellen mee voor de KNSB rating. Elk Waagtoren team heeft minstens een teamleider. Het eerste team heeft zelfs een non-playing teamcaptain. De belangrijkste taak van de teamleider is het organiseren van de logistiek en de administratie. Je zorgt dat je team compleet is, zorgt dat jullie samen naar uitwedstrijden gaan, maakt een opstelling, vult wedstrijdformulieren in en geeft de uitslagen door van de thuiswedstrijden.

Vaste spelers
De extern wedstrijdleider heeft bij de KNSB en NHSB de teams en de vaste spelers per team aangemeld. De indeling van spelers per team moet voldoen aan reglementen en is gebaseerd op de KNSB rating van 1 september.

De wedstrijden van jouw team verschijnen automatisch in de agenda’s van de vaste spelers van jouw team op 0-0-0.nl.

Indien de vaste spelers voor het hele seizoen met vinkjes aangeven of ze mee kunnen doen, kan je als de teamleider in het Overzicht voor teamleiders op 0-0-0.nl per wedstrijd zien of jouw team compleet is.

Invallers
Indien je voor een bepaalde wedstrijd geen compleet team hebt, kan je in het Overzicht voor teamleiders invallers opzoeken en vragen. De spelers staan in volgorde van KNSB-rating op 1 september.

Omdat je volgens de reglementen van KNSB en NHSB geen invaller mag opstellen die een veel hogere KNSB rating heeft dan de hoogste rating van je team, kan je in het Overzicht voor teamleiders op 0-0-0.nl niet alle spelers vragen.

Indien je een speler hebt gevraagd als invaller voor een bepaalde wedstrijd, verschijnt die wedstrijd in de Agenda van die speler op 0-0-0.nl en kan die speler met een vinkje aangeven of hij of zij kan meedoen.

Opstelling
De teamleider bepaalt per wedstrijd de bordvolgorde. Dat hoeft geen vaste volgorde te zijn. Het is wel een goed idee om je spelers afwisselend wit of zwart te geven.

Bord 1 heeft wit in een uitwedstrijd en zwart in een thuiswedstrijd. Het volgende bord heeft steeds een andere kleur.

Jouw opstelling vul je in op een wedstrijdformulier en geef je aan de scheidsrechter. Dit formulier wordt tijdens de wedstrijd compleet ingevuld met de namen van de spelers en de tegenstanders, de uitslagen en handtekeningen van beide teamleiders en de scheidrechter.

Van de KNSB-website kan je een blanko wedstrijdformulier (een Word document) downloaden om af te drukken en in te vullen. Zo’n blanko wedstrijdformulier kan je ook gebruiken voor NHSB-wedstrijden.

Op de NHSB-website kan je een half ingevuld wedstrijdformulier maken. Je klikt de juiste wedstrijd aan en je klikt vervolgens per bord jouw spelers aan. Tijdens de wedstrijd hoef je dan alleen de namen van de tegenstanders in te vullen.

Thuiswedstrijd
Voor een KNSB-wedstrijd moet je volgens het KNSB reglement de teamleider van de tegenstander vooraf een e-mail sturen.

Vooraf moet bekend zijn wie de scheidsrechter is. Overleg eventueel met de extern wedstrijdleider.
Zorg dat je als teamleider op tijd bent om borden, stukken en klokken klaar te zetten en de tegenstanders te ontvangen.

Bij de Waagtoren is het gebruikelijk dat we de tegenstanders en de eigen spelers een consumptie aanbieden. Daarvoor heeft Wijkcentrum Overdie plastic munten.

De teamleider is verantwoordelijk voor het doorgeven van de uitslagen van de thuiswedstrijden op de website van KNSB of NHSB.

Uitwedstrijd
Voor een uitwedstrijd moet je, behalve een compleet team, ook het vervoer regelen. Gaan jullie met openbaar vervoer of auto? Wie rijdt met wie mee? Hoe laat gaan jullie vertrekken? Waar is het precies?

Het is handig om van iedereen een telefoonnummer en e-mailadres te hebben. Overleg eventueel met de secretaris. Stuur iedereen steeds alle informatie via e-mail of WhatsApp. Vooral als bijvoorbeeld de opstelling verandert, omdat er invallers nodig zijn.

KNSB
De KNSB organiseert een competitie op zaterdagmiddagen vanaf 13:00. De Waagtoren doet daaraan mee met 5 teams. De teams in de Meesterklasse en KNSB klasse 1 bestaan uit 10 spelers. De teams in lagere klasses bestaan uit 8 spelers.

Op schaken.nl staat ontzettend veel informatie over de KNSB-competitie. Voor teamleiders is vooral de netstand pagina belangrijk voor Uitslag doorgeven.

Naast de gewone competitie organiseert de KNSB ook de KNSB-bekercompetitie met teams van 4 spelers. De bekerwedstrijden zijn op de clubavonden van de thuis spelende clubs. Het team dat wint, gaat steeds verder naar de volgende ronde en tenslotte naar de bekerfinale.

NHSB
De NHSB organiseert de NHSB-competitie, de Viertallencompetitie en 3 bekercompetities: goud, zilver en brons op de clubavonden van de thuis spelende club. De Waagtoren doet met 9 teams mee in al die NHSB-wedstrijden. De teams in de Topklasse en Eerste klasse bestaan uit 8 spelers en die in de Tweede en Derde klasse uit 6 spelers. De teams voor de bekercompetities en de Viertallencompetitie bestaan uit 4 spelers.

Op de NHSB-website is alle informatie bereikbaar via het hoofdmenu. Teamleiders kunnen onder Competitie een Wedstrijdformulier maken en de Uitslag doorgeven.

Voor de bekercompetitie moet je als teamleider met de tegenstanders afspreken op welke datum jullie de wedstrijd spelen. Op NHSB-website moet je die datum doorgeven onder Inloggen. Overleg eventueel met de extern wedstrijdleider.

Verslag
Het is leuk om alle leden te informeren over de verrichtingen van jouw team door middel van publicaties op deze website. Dit is geen taak voor de teamleider, maar het ligt wel voor de hand dat je als teamleider dit organiseert.

Elders op deze website staat uitleg over publiceren op deze website. Bovendien kan je kopij inleveren via een e-mail aan de webmaster info@waagtoren.nl.