Inloggen
ASK Nieuws2022-01-25T19:45:45+01:00

Gerard de Geus genadeloos voor debutanten in het ASK van 1984

By |28 februari 2012|Analyses, ASK|

Het Alkmaars kampioenschap van 1984 telde in de hoofdgroep twee jeugdige debutanten, de 15-jarige Eric Nicolai en de vier jaar oudere Thomas Broek. Eric Nicolai begon het toernooi uitstekend, bleef ongeslagen met 3 uit 4 en kreeg toen met Gerard de Geus van doen. Helaas liep dat slecht voor hem af en daarna wist hij ook geen punt meer aan zijn score toe te voegen. Thomas Broek trof zijn beul pas in de zesde ronde, toen hij nog kans had op een hoge positie.

imageDiagram na 21…f6 uit De Geus-Broek

Hier zette Gerard aan voor een offerreeks, bestaande uit 22.Dd1! fxe5 23.f6 gxf6 24.Lxf6 Pxf6 25.Txf6+ Kg7 26.Dh5! die Thomas uiteindelijk te veel werd. Beide ASK-winnaars (Gerard in 1986, Thomas in 2002) zijn dit jaar weer van de partij. Mochten ze elkaar weer treffen , dan zal Thomas zich ongetwijfeld niet meer zo laten wegzetten. Wie meer wil weten van het toernooi uit 1984 kan dat vinden onder

Het ASK van 1983 met drie broers Van der Meiden

By |10 maart 2011|ASK, Verslagen|

Onder de 86 deelnemers aan het kampioenschap van Alkmaar in 1983 treffen we verscheidene namen aan van deelnemers die ook nu, bijna dertig jaar later, van de partij zijn, namelijk: Egbert van Oene, Gerard de Geus, Piet Pover, Willem Andriessen, Peter van Diepen, Wim Driessen,Nico Brugman en het meest bijzondere de drie broers Van der Meiden. De toen 16 jarige Dirk debuteerde met een tweede plaats in de Tweede klasse een half punt achter broer Albert. Henk  werd in die groep zevende. Een verslag van dit toernooi kunt u vinden onder Alkmaars Schaakkampioenschap, Historie 1983.

Uit de oude doos…

By |12 juli 2010|ASK, Mededelingen|


 “Na twee mislukte pogingen, wist Paul Bierenbroodspot deze keer de titel wel te bemachtigen. Zat het hem voorgaande twee toernooien tegen, deze keer was een ieder hem welgezind. Zo mocht hij tegen Nico Hauwert een remise noteren, terwijl hij zelfs in de slotstelling nog verloren stond en ook in de laatste ronde tegen concurrent Burggraaf kwam hij goed weg. Daar stonden uiteraard ook een aantal goede overwinningen tegenover, onder andere tegen de winnaar van vorig jaar Erik Knoppert…”

Aldus Wim Andriessen, in opnieuw een lezenswaardig artikel over de historie van het Alkmaars Schaakkampioenschap. Dit keer het jaar 1988 (waarin het Nederlands elftal wel een beker wist te bemachtigen, maar dat terzijde).  U vindt het complete verhaal: “Historie: buitensteedse gasten weer vooraan in ASK 1988”  op de website van het toernooi.

Dirk Appel een beminnelijk mens en talentvol schaker

By |7 juni 2010|Analyses, ASK, Personalia|

Toen ik me in 1980 in Alkmaar vestigde, werd ik lid van V.V.V., toen veruit de sterkste schaakclub van Alkmaar. Ik verheugde me daarbij bij voorbaat op de kennismaking met het roemruchtige toptrio van V.V.V. wiens namen ik kende, maar die ik nog nooit persoonlijk had ontmoet:  Seewald, Kayser en Appel. Buiten Alkmaar was Piet Seewald van dit drietal de bekendste omdat hij regelmatig aan nationale toernooien deelnam. Seewald was vooral een ‘gestudeerde speler’, een echte boekenwurm, die dan ook graag boekenvarianten op het bord bracht. Eddie Kayser en Dirk Appel, waren meer de ‘natuurtalenten’. Klassieke spelers  met een goed stellingsgevoel. Met Seewald was het lastig communiceren. Hij kon op je af komen met de mededeling als ‘ik had Ta4 moeten doen’, en bij doorvragen bleek hij het dan over een partij te hebben die hij ooit eens lang geleden tegen Donner had gespeeld.
Eddie Kayser en Dirk Appel waren anders. Beiden uiterst beminnelijke personen, waar bij Dirk Appel tevens zijn goedlachsheid opviel, zowel in voor als tegenspoed, want zelfs bij een nederlaag was hij – althans uiterlijk- de opgewektheid zelve.

(meer…)

Prijsvechters in het ASK 1987

By |10 mei 2010|Analyses, ASK|

Dankzij een verhoging van de bijdrage van sponsor ACCOM was het ASK ook aantrekkelijk geworden voor een aantal prijsvechters uit de regio. Onder hen de Amsterdammer Erik Knoppert, die onderstreepte dat zijn reputatie hem niet voor niets vooruit was gesneld. Hij versloeg op een na al zijn concurrenten, waaronder IM Theo van Scheltinga. De Oude Meester  was zelf overigens hoofdzakelijk debet aan zijn ondergang, zoals u in de volgende stelling kunt zien.


Stelling na 13.Lg5 uit Knoppert-van Scheltinga

Van Scheltinga, immer de rust zelve achter het schaakbord, raakte hier op de een of andere manier van slag en werd na 13…f6? 14.exf6 gxf6 15.Lh6 d5 16.Pec5 snel opgerold. In betere tijden zou hij ongetwijfeld 13…Dc7 hebben gedaan, want na 14.Pbc5 Pcxe5! 15.Pxb7 heeft zwart 15…d5 achter de hand (16.Ped6 Pc4) en staat hij zeker niet minder.
Knoppert  moest alleen in Paul Bierenbroodspot zijn meerdere erkennen, maar won zijn overige partijen, waaronder die in de laatste ronde tegen Nico Hauwert.

De ‘Alkmaarders’ konden in dit toernooi geen rol van betekenis spelen. Titelverdediger Gerard de Geus deed het met een gedeelde derde plaats uiteindelijk het beste.
Een uitvoeriger verslag en eindstanden vindt u bij de historie van het Alkmaars Kampioenschap 1987.

Willem Andriessen

Uit de oude doos: Gerard de Geus winnaar ASK 1986

By |25 april 2010|ASK, Mededelingen|

In het ASK van 1986 moesten de Alkmaarse coryfeeën het opnemen tegen titelverdediger Martijn Spaan, Henk van der Hauw en topfavoriet Paul Bierenbroodspot. Van grote invloed op het eindresultaat was het spel van de toen nog vrij jeugdige Jos Vlaming. In de tweede ronde verschalkte hij Bierenbroodspot vanuit een nogal verkreukte stelling en een ronde daarop bleek hij opnieuw van grote invloed op de einduitslag.

Een verslag van dit toernooi, de complete eindstand van de hoofdgroep en de beslissende overwinning van Gerard in de laatste ronde op Erik Nicolai kunt u vinden onder de historie van het ASK op de website van het Alkmaars Schaakkampioenschap.
Partijen uit dit toernooi kunt u vinden in NicBase Online.

Willem Andriessen

Alkmaarse Schaakgeschiedenis II

By |6 maart 2010|ASK, Oproepen|

Zoals u al gelezen heeft, wil ik een poging doen de historie van het ASK te doen herleven. Ik zal daarbij, noodgedwongen, omdat ikzelf maar aan enkele toernooien in het begin van de jaren tachtig deelnam, slechts een summiere samenvatting van een toernooi kunnen geven gebaseerd op het partijenmateriaal. (meer…)

Schaakgeschiedenis

By |5 maart 2010|ASK, Mededelingen|

Met ingang van vandaag staan enkele verslagen, partijanalyses en eindstanden van Alkmaarse kampioenschappen uit een ver verleden online. Wim Andriessen is in de annalen gedoken en heeft hier een podium gevonden om gedenkwaardige edities en roemruchte partijen aan de vergetelheid te ontrukken.

Het ligt in de bedoeling hier een mooie serie van te maken. In willekeurige (dus niet chronologische) volgorde zal Wim zijn artikelen aanleveren.

Ga naar de bovenkant