Inloggen
ASK 2016 Berichten2022-01-25T22:33:51+01:00

ASK ronde 6 – Waagtorentoppers slaan genadeloos toe

By |16 april 2016|Analyses, ASK 2016|

Je kunt met een laatste partij in zo’n toernooitje nog heel wat goed maken of juist verprutsen. Om met de laatste categorie te beginnen, het was niet het toernooi van Marten Coerts. Geblunder in de slotronde deed hem zelfs afdalen tot de kelder van de ranglijst. Daar kreeg hij gezelschap van Shannon Vlaar en Ruud Niewenhuis die er nog alles aan deden om ten koste van elkaar zich wat op te werken, maar tevergeefs. Ook Erik Schoehuis en Maaike Keetman sloten het toernooi in mineur af. Erik blunderde gewoon een stuk weg en voor Maaike leek het toernooi te lang. Het leek nogal onverstandig om na een zware proefwerkweek alle zes partijen te willen spelen. De meest bijzondere partij, die u niet aan uw aandacht mag laten ontsnappen was die van Ton Fasel. Ton ontbreekt het soms aan zelfvertrouwen. Ook nu had hij een prachtige aanvalsstelling, maar hij liet zich een beetje overbluffen door zijn tegenstander die tweemaal hetzelfde paard op c3 offerde. Als huiswerk zou ik je willen aanbevelen alle aanvalspartijen van Tal en Kasparov een paar keer na te spelen.

(meer…)

ASK ronde 5 – Danny rukt op naar tweede plaats

By |7 april 2016|Analyses, ASK 2016|

Het was een gelukje dat Rob Freer een paar woorden Hongaars kende, waardoor hij begreep dat Adam Radnai ernstige gezondheidsproblemen had. Rob schakelde ogenblikkelijk zijn uit Hongarije afkomstige vrouw in, die Radnai verder kon begeleiden naar het MCA. Daar werd al geconstateerd dat de Hongaarse speler het beste meteen de trein richting Budapest kon nemen. Sneu natuurlijk voor Radnai maar ook een domper voor de organisatie. Want hij had uitgerekend tegen koploper Oleg Korneev moeten spelen, die nu na deze reglementaire overwinning vrijwel zeker was van de toernooioverwinning.
Maar een tweede plaats kan natuurlijk ook voldoening geven. Danny rukte daarnaar op door Thomas Broek te verslaan. Een gedegen partij ook al had men van Thomas wat meer tegenstand verwacht. Danny kreeg gezelschap van Ilias van der Lende die remise speelde met IM de Jong. Ilias liet daarbij een mooie kans liggen en moest zich uiteindelijk in een toreneindspel met minuspion redden.
Voor mooie plaatjes kunnen we goed terecht bij onze eigen mensen. Een aardig moment deed zich al spoedig voor in de partij van Maaike.

(meer…)

ASK ronde 4 – kunststukje van Hebert

By |28 maart 2016|Analyses, ASK 2016|

Zou het gezond zijn om drie serieuze schaakpartijen op een dag te spelen? Heel wat spelers lieten het daar niet op aankomen. Waren er in de ochtendronde nog slechts drie spelers die voor een bye kozen voor de avondronde waren er maar liefst veertien afmeldingen en stonden er slechts dertien partijen op het programma. Kon je aan het niveau van de partijen zien, dat er sprake was van vermoeidheid of concentratieverlies? Er was maar een partij die er in dit opzicht uitsprong, namelijk die van Dirk tegen Dries Wedda. Dirk won in de opening een stuk, maar in zijn pogingen af te wikkelen liet hij steek op steek vallen en kwam hij zelfs nog verloren te staan. Uiteindelijk was het toch de jeugdige Dries, die we nog kennen van zijn bewogen partij tegen Shannon, die de laatste fout maakte en Dirk de overwinning schonk. En dan te bedenken dat het wel diens derde partij van die dag was, maar niet voor Dirk, want die had zich voor de ochtendronde afgemeld!

(meer…)

ASK ronde 3 op avontuur met Shannon Vlaar

By |24 maart 2016|Analyses, ASK 2016|

Na zo’n paar ronden komen de spannende paringen uit de bus met kans op mooie gevechten. Erik had het eerlijk gezegd niet zo moeilijk met Dirk, terwijl Jos toch behoorlijk aan de bak moest tegen Mesman, die tenslotte nog een remisekans miste. Van onversneden vechtschaak viel te genieten aan het bord van Hebert en Danny. Hebert kwam als een vorst uit de opening, maar raakte toen verstrikt in zijn eigen plannen. Weg voordeel en Danny deed weer helemaal mee. Maar hoe stond het eigenlijk? Er leek geen touw aan vast te knopen en zelfs een computer zou hoofdpijn kunnen krijgen van een analyse van dit middenspel. Maar een ding stond vast, Danny rekende op de tijdnood van Hebert en deze stelde onze kopman niet teleur. Voor alle zekerheid deed Danny tegen de vijftigste nog een onduidelijke zet en alvorens Hebert daar een adequaat antwoord op had kunnen bedenken, viel zijn vlag.

(meer…)

Tweede ronde ASK met Euwe, Peter en Jos

By |15 maart 2016|Analyses, ASK 2016|

Ik was van plan de lezer de partijen van GM Korneev en IM de Jong ter lering aan te bevelen. Thomas Broek speelt heel verdienstelijk tegen Korneev, maar bijt niet echt door als hij daartoe de gelegenheid heeft. Daar weet de grootmeester wel raad mee; langzaam vergroot hij de greep op de stelling en pakt zonder problemen het punt. Erik Schoehuis doet het omgekeerde, hij wordt juist wel actief (20.Pg5) waar hij juist geduldig moest afwachten. Later geeft hij ook nog eens zijn kostbare loperpaar op en De jong hoeft niet veel meer te doen dan de partij uit te schuiven.

(meer…)

Sterke start in ASK van Dirk, Ruud en Ton

By |13 maart 2016|Analyses, ASK 2016|

Waar je in de eerste ronde van een open toernooi naar uitkijkt zijn de verrassingen. Wie lukt het een beduidend ratingverschil van, laten we zeggen driehonderd punten of meer teniet te doen. Meer dan driehonderd punten is natuurlijk wel veel gevraagd. Zo kwamen Ronald Groot met een verschil van 640 punten ten opzichte van GM Korneev en Dennis Keetman (401 punten in de min bij Ilias van der Lende) er niet aan te pas. Een verschil van een dikke driehonderd punten is natuurlijk ook niet mis en Ton Fasel (1887) verdient dan ook een pluim voor zijn remise tegen de sterke Deen Lars Hansen (rating 2265). Er had misschien wel meer voor hem ingezeten, want Ton liet een zeer gunstige afwikkeling onbenut.

(meer…)

ASK 2016 – Een bye, geen vaandel

By |8 maart 2016|ASK 2016, Verslagen|

Waar Alex voorgaande jaren tijdens clubavonden talloze malen op zijn knieën smeekte of men zo dwaas wilde zijn om deelname aan het ASK (excuses Nico: ik bedoel natuurlijk het Tapijtgigant open ASK) te overwegen, werd de inschrijving ditmaal reeds weken tevoren gesloten vanwege gelimiteerde capaciteit van het Gulden Vlies. Een goede ontwikkeling!

Op de website vroeg Wim zich hardop af wie de eer van De Waagtoren deze editie hoog zou gaan houden. Zoals Jos al op voorhand opmerkte, wurmde ik me vakkundig in de underdogpositie door enkele recente minder vlekkeloze partijen aan te voeren, om mijn onnozelheid kenbaar te maken. Stiekem had ik natuurlijk wel de illusie dat ik de vaandeldrager van Alkmaar en wijde omtrek zou kunnen worden. Maar aangezien bescheidenheid zelfs geniale mensen als ik schijnt te sieren, zult u van mij geen machogedrag op dat vlak kunnen verwachten (de jeugd van tegenwoordig zou hier een smiley plaatsen, maar daar doe ik niet aan.) (meer…)

Korneev toernooiwinnaar, Danny de Ruiter NHSB-kampioen

By |6 maart 2016|ASK 2016, Uitslagen|

De kampioen was al vroeg bekend, op bord 1 werd de vrede snel getekend. Korneev haalde 5,5 punten. Toen begon voor Ilias het lange wachten op Danny: zou het hem lukken om met zwart te winnen en NHSB-kampioen te worden?
Danny hield de eer van de Waagtoren hoog, en wist de ongedeeld tweede plaats de pakken. De enorme wisselbeker was voor hem.
Ilias moest genoegen nemen met plek drie, net als Frank Agter en Pelle Bank.
Dirk van der Meiden won verrassend en zo kaapte hij de ratingprijs voor de neus van Siem van Dael weg.

Ook de B-groep was snel beslist, maar niet door een remise. Vlad Omota won razendsnel en was verzekerd van de eerste prijs (5,5). Volgend jaar mag hij het in de A-groep gaan proberen! Lucas Gortemaker, Ger Lemmen en Maarten Hoeneveld werden 2 t/m 4, op een vol punt achterstand. De ratingprijs ging naar Arthur Maters.

(meer…)

De laatste loodjes

By |6 maart 2016|ASK 2016, Verslagen|

De vermoeidheid begint toe te slaan, en er komt tekening in de strijd. Korneev krijgt een reglementaire overwinning op Radnai, die niet in staat is om te spelen.
Danny de Ruiter wint, Ilias van der Lende speelt remise. Zij zijn de grootste kanshebbers voor de NHSB-titel.

In de B-groep winnen Vlad Omota en Gerrit Lemmen, zij mogen het in de laatste ronde onderling uitvechten. Kasper van der Meulen is de enige die nog langszij kan komen, wanneer het remise zou worden. Florin Omota doet het ook uitstekend, hij wil niet onderdoen voor Vlad!

Henk Overmeer staat in zijn eentje bovenaan in de C-groep, met 4 punten. Hij mag het opnemen tegen Janne Allaart. Er zijn nog 4 spelers met 3,5 punt, die nog kampioen kunnen worden.

Ronde 3 en ronde 4

By |6 maart 2016|ASK 2016, Verslagen|

Weinig verrassingen tijdens de rest van de zaterdag. Korneev blijft op koers voor de eindoverwinning, met in zijn kielzog Ilias van der Lende en Adam Radnai.
Danny de Ruiter is voorlopig de beste Waagtorenaar, met een halfje minder. Siem van Dael won opnieuw van een jeugdspeler, dat gaat hem goed af!

In groep B heeft niemand 100 procent. Drie spelers met 3,5: Ger Lemmen, Arthur Maters en Vlad Omota wonnen alledrie hun avondpartij. Daarachter 3 spelers met 3 punten. Opvallend is dat daar de laagstgerate speler bijstaat. Richard Breurkes laat zien dat een getal niet altijd wat zegt.

De C-groep heeft maar 1 koploper, Chaim heeft 3,5 punt. Hij wordt op de voet gevolgd door Simon Butterworth, Henk Overmeer en Janne Allaart. De dames doen het goed in deze groep, wan Robin Duson heeft na een verliespartij in de eerste ronde inmiddels 2,5 punt.

Tweede ronde

By |5 maart 2016|ASK 2016, Verslagen|

De tweede ronde kende spannende momenten. Thomas Broek stond lange tijd gelijk tegen Oleg Korneev, maar de GM won uiteindelijk toch. Maaike Keetman hield de Hongaar Radnai op remise, die naar eigen zeggen wat te agressief had gespeeld in de opening. De grootste verrassing was de overwinning van Dennis Mienis op Pelle Bank. In wederzijdse tijdnood won hij “met een trucje”.

In de B-groep waren er onverwachte (althans volgens de ratingspecialisten!) overwinningen voor Waagtorenaar Gerrit Lemmen, Florin Omota en Arthur Maters.

Chaim Bookelman blijft het goed doen, de speler uit de Waagtoren-jeugd won opnieuw. Hij mag in een rechtstreeks duel met Janne Allaart uitvechten wie er als enige op 100 procent blijft. Aadi Patwardhan (ook pas 10) van VAS won, na remise gisteravond, en doet ook mee om de bovenste plaatsen.

De tweede ronde is begonnen.

By |5 maart 2016|ASK 2016, Verslagen|

De eerste ronde in de A-groep kende weinig verrassingen. De meeste toppers wonnen soepel. Natuurlijk waren er enkele opvallende uitslagen. Wat te denken van Dirk van der Meiden, die clubgenoot Danny de Ruiter op remise wist te houden. Ook de prestatie van Ton Fasel is het noemen waard, de Deen Lars Hansen kon niet van hem winnen. Siem van Dael was overigens de enige speler in de A-groep die wist te winnen van zijn hoger gerate tegenstander: in een spannende partij moest Jonas Hilwerda het hoofd buigen.

In de B-groep ging het min of meer hetzelfde. Een paar goede remises van Joop Brands, Toine Molenaar en Richard van Diepen, terwijl Jesse Allaart de enige onverwachte winst op zijn naam wist te schrijven.

De C-groep tenslotte kende wat meer verrassingen. In deze groep zitten veel jonge spelers, die ervoor zorgden dat de stand meteen op zijn kop werd gezet. Chaim Bookelman bijvoorbeeld wist nestor Arie Boots te verslaan.

Nog 1 maand tot het ASK-toernooi!

By |2 februari 2016|Aankondigingen, ASK 2016|

banner_tapijtgigantTata is weer voorbij, met veel hoogte- en dieptepunten.
Het is dus weer tijd om je in te schrijven voor ons eigen ASK-toernooi.
Het toernooi geldt opnieuw als het NHSB-kampioenschap!
 
We spelen dit jaar van 4 t/m 6 maart, in drie groepen. Er zijn op dit moment al 34 inschrijvingen binnen.
De prijzenpot is weer goed gevuld, en de verliezers hebben kans op een prijs in de loterij.
 
Geef je snel op via het inschrijfformulier op de ASK-site, want vol=vol!
Ga naar de bovenkant