Inloggen
ASK 2013 Berichten2022-01-25T22:39:02+01:00

Erik Schoehuijs winnaar ASK 2013

By |28 april 2013|ASK 2013, Verslagen|

Met een prachtige overwinning heeft Erik Schoehuijs zich in de laatste ronde naar kop gewerkt  en is daarmee Alkmaars schaakkampioen van 2013. Van harte gefeliciteerd. Wat een moment om aan kop te komen. Het was voortdurend stuivertje wisselen en dit is ontegenzeggelijk het allerbeste moment om bovenaan te staan. Het winnende doelpunt 5 seconden  voor tijd. De titel is voor hem doordat hij meer weerstandspunten heeft. Hebert Perez Garcia  kwam ook op 5,5 punt en heeft een fantastisch toernooi gespeeld. Ook jij gefeliciteerd Hebert.
(meer…)

Erik Schoehuijs wint ASK 2013!

By |27 april 2013|ASK 2013, Uitslagen|


(van links naar rechts: Leendert Hartgers, Sandra Keetman, Erik Schoehuijs)

Groep A:
1. Erik Schoehuijs
2. Hebert Perez Garcia
3. Danny de Ruiter

Groep B:
1. Leendert Hartgers
2. Richard Frans
3. Rob Freer

Groep C:
1. Sandra Keetman
2. Rob Broertjes
3. Henk Bilars

Voor gedetailleerde uitslagen zie “Uitslagen en indeling”. Rondeverslag van Jos volgt.

ASK 2013/4 – Danny de Ruiter geïnspireerd door Anish Giri

By |27 april 2013|Analyses, ASK 2013|

Jan Timman werd in zijn jeugdjaren geïnspireerd door Botwinnik. De toenmalige wereldkampioen beval jonge ambitieuze schakers aan vooral hun eigen partijen uitvoerig te analyseren. Jan Timman op zijn beurt was vanaf eind jaren zestig rolmodel voor vele jonge Nederlandse schakers.  Van de vele analyses die hij in die tijd maakte van zowel zijn eigen partijen als van andere grootheden, mag in het bijzonder zijn analyseboek van de tweekamp Spassky-Fischer genoemd worden. Na Timman hebben spelers als Jeroen Piket en Loek van Wely wel van zich doen spreken, maar uitgesproken analytici waren zij toch niet.
Tegenwoordig is er echter een nieuwe schaker die op dit gebied van zich doet spreken, namelijk Anish Giri. Enkele bijzondere staaltjes van zijn openhartige analysekunst kunt u vinden op Schaaksite.nl . In het bijzonder wil ik verwijzen naar zijn analyse van de partij tegen  McShane  uit de Bundesliga, gepubliceerd op 15 april. Een partij waarin Giri niet schroomt in de beste traditie van Botwinnik en Timman, ook zijn eigen fouten  uitvoerig te belichten.
Danny, die tegenwoordig hard studeert werd in het bijzonder door deze analyses van Giri geïnspireerd en toog aan het werk om zijn partij tegen Perez Garcia uit het ASK ook eens uitvoerig onder de loupe te nemen. U vindt hier dan ook de eerste uitvoerige analyse van zijn hand.

Danny de Ruiter aan kop ASK

By |22 april 2013|ASK 2013, Verslagen|

Het werd een lange strijd maar aan het eind kwam Danny de Ruiter bovendrijven in the battle of the giants. Hebert Perez Garcia had zeer lang de remise in handen maar  het kostte hem steeds meer tijd om binnen de marge te blijven.  Dat deed hem uiteindelijk bezwijken.  In de Tarrasch verdediging had Danny met wit een vroeg b3 gespeeld. Het leek mij verdacht om na cxb3 met de a-pion terug te nemen. Hebert kwam in ieder geval goed uit de opening en had altijd compensatie voor de ‘slechte’ loper die voor hem overbleef. Danny had overigens de opening niet eens overleefd als Hebert strikt was geweest met het toepassen van de spelregels. Hoe zijn telefoon opeens aan ging dat weet Danny nog steeds niet maar het ging wel gepaard met een voor velen gehoord signaal. Ook Hebert hoorde dit maar wenste door te spelen. Uiterst sportief natuurlijk en alle waardering hiervoor Hebert!
(meer…)

Perez Garcia ongedeeld koploper

By |13 april 2013|ASK 2013, Verslagen|

De strijd duurt voort en koplopers komen en gaan. In een rustige partij( dat is Hebert Perez Garcia op het lijf geschreven en hij had dan ook steeds een licht overwicht) maakte Gerard de Geus een beslissende fout met b6 waardoor Hebert won en de nieuwe koploper is. Toen Hebert in de tweede ronde verrassend remiseerde met Egbert van Oene maar eigenlijk totaal verloren stond had ik gedacht dat hij geen grootse vorm meebracht maar hij heeft vleugels gekregen en fladderde naar kop.
(meer…)

Stuivertje wisselen aan kop

By |7 april 2013|ASK 2013, Verslagen|

Er staat weer iemand anders aan kop bij het ASK. Waren het eerst Danny de Ruiter en Jos Vlaming, nu is het oud! kampioen Gerard de Geus. Hij won ooit het toernooi toen het nog in de Brainbox gehouden werd, dat was in 1986. Ik won toen van de grote favoriet Paul Bierenbroodspot die uiteindelijk met 6 uit 7 gedeeld eerste werd. Zal de historie zich herhalen? Ik heb een winstpartij tegen Danny de Ruiter en Gerard gaat als een speer. De volgende ronde kan al een hele hoop duidelijk maken maar het zou me niets verbazen als dit toernooi tot de laatste ronde spannend blijft.
(meer…)

ASK 2013/3 – Impressionisten als Ton en Gerrit

By |2 april 2013|Analyses, ASK 2013|

Lemmen, Ger - ronde 3 - Wijk aan Zee 2013 (Olthof)

Het is een aardige bezigheid bij het naspelen van de partijen van het ASK een poging te doen het denkproces van de spelers te doorgronden. Soms ligt het voor de hand, zoals bij Dennis zijn blunder tegen Perez Garcia – gewoon iets over het hoofd gezien. Interessanter is zo’n zet van  Egbert 22.g5 tegen Gerard de Geus. Uit welke krochten van zijn hersenpan dook deze gedachte op –onnavolgbaar!  Er zijn ook spelers waarvan de partij als geheel al een wonderlijk impressionistisch kunstwerk is, zich daarbij afzettend tegen de algemeen aanvaarde schaakwetten. Zo verneem ik bij geruchten dat Ton Fasel pogingen doet een gewone schaker te worden door onder het predicaat ‘rommelaar’ uit te komen.

Niet doen Ton, blijf bij jezelf, zoals je aanvankelijk in je partij tegen Ruud Niewenhuis deed. Na 1.d4 c5 2.d5 e6 3.dxe6 fxe6 4.e4 Pc6 kwam je op het idee 5.Dh5+ g6 6.Dd1 in te lassen. Velen zullen je damemanoeuvre niet begrijpen, want je kunt toch moeilijk beweren dat dit een zinnige uitval was om de ‘verzwakking’ g6 uit te lokken. Maar ik weet dat het anders zit, want ik heb je al vele malen hetzelfde zien doen. Je geeft in de opening graag een paar tempi cadeau om vanuit de verdediging terug te kunnen vechten. (meer…)

Wit begint, zwart wint

By |31 maart 2013|ASK 2013, Verslagen|

Dit was vroeger (hoor mij nou)een veel gebezigde uitdrukking als we gingen dammen. Bij het dammen is dat helemaal niet zo gek. Het is niet ongebruikelijk dat een speler juist tempi probeert over te doen aan een tegenstander ter verbetering van zijn positie. In schaken is daar een bescheiden equivalent voor: het driehoekje met de koning om een tempo te ‘verliezen’.
Het is met schaken echter nauwelijks denkbaar dat men zwart in de beginstelling in het voordeel acht . Misschien is er een ommekeer gaande: moet je in ieder geval maar eens kijken naar de uitslagen in groep 1van het ASK. Alle zwartspelers winnen!!!
Behalve ik dan…
(meer…)

ASK 2013/2 – Egbert van Oene in de ban van Tartakower

By |27 maart 2013|Analyses, ASK 2013|

Egbert van Oene kreeg in de eerste ronde zomaar een stuk in de schoot geworpen. Dat betekende wel, een zware tegenstander in de volgende ronde. Het werd Hebert Perez Garcia, net als Egbert een Klassiek ingestelde speler. Er kwam dan ook een oude variant, met het keurmerk van Tartakower (1887-1956), een van de origineelste spelers van zijn tijd, op het bord. Die originaliteit had ook bezit genomen van Egbert in deze partij. Met 13…Dg5 en later 22…Ta5 en 23…g5 wist hij op zijn minst verwarring bij zijn tegenstander te zaaien en misschien ook wel een beetje bij zichzelf. Hoe dan ook, Hebert ging als eerste de fout in, maar Egbert miste daarop niet alleen de winnende zet, hij bracht ook zichzelf in grote moeilijkheden, die wonderbaarlijk goed afliepen. Duizelig geworden van de verwikkelingen, werd namelijk in overleg tot remise besloten.

ASK 2013/1 – Spelevaren op de Wolgawateren

By |18 maart 2013|Analyses, ASK 2013|

Zo’n toernooi als het Alkmaars Open Kampioenschap is natuurlijk ideaal om ook wat met de opening te experimenteren. We zagen daar in de eerste ronde ook een paar aardige voorbeelden van, zoals in de partij van Jos tegen Maaike en tussen Thomas en Ronald, hoewel in het laatste geval de titelverdediger toch spijt zal hebben gehad dat hij zich tegen de kenner van het Caro-Kann, Ronald Groot niet voldoende in de opening had verdiept. Een voorbeeld van een ernstige openingsmishandeling viel te zien aan het bord van Gerard en Gerrit. De laatste begon met gewoon een pion cadeau te doen. Gerard dacht dit uit de losse pols met 11.Pxf7? af te kunnen serveren (i.p.v.  11.Pd5 met snelle winst) waarop Gerrit zich niet bedacht en weer een knol van een zet produceerde in plaats van Gerard wakker te schudden door gewoon het paard met 11…Kxf7 te pakken –met vrijwel gelijke stelling.
Shannon Vlaar experimenteerde zover ik weet voor het eerste met het Wolga-gambiet en had daarvoor niet minder dan favoriet nummer één Danny de Ruiter uit gekozen. Het  Wolga-gambiet lijkt een simpel spelletje: je offert een pion op de damevleugel, dan breng je vervolgens alle stukken daarheen en door de druk langs de half-open a- en b-lijn rekent zwart op voldoende tegenspel . In die ‘simpelheid’ schuilen twee gevaren. Ten eerste, als je je uitsluitend op de Wolga verlaat is dat niet goed voor je algemene schaakontwikkeling. Ten tweede, het is niet allemaal zo simpel. Een mooi voorbeeld daarvan is meteen het begin van de partij tussen Danny en Shannon:  1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.cxb5 a6 5.bxa6

Diagram na 5.bxa6 uit De Ruiter-Vlaar

De uitgangsstelling van het Aangenomen Wolga-gambiet. Er volgde nu 5…Lxa6 6.Pc3 en daarbij hadden beiden alweer een subtiliteit gemist. Je moet namelijk weten dat de opstelling voor wit met b3 en Lb2 het meest gunstig is. Dus 5…Lxa6 6.b3 g6 7.Lb2. Zwart kan deze opstelling voorkomen door eerst 5…g6 (i.p.v. 5…Lxa6) te doen. Zou wit nu ook de opstelling 6.b3 g6 7.Lb2 Lg7 doen dan wordt hij verrast door zwart die nu niet met de loper, maar met het paard op a6 terugslaat! Een mooi voorbeeld hoe slecht het dan met wit kan aflopen is te zien in de  analyse van de partij De Ruiter-Vlaar. Dus na 5…g6 doet wit nu niet 6.b3, maar gewoon 6.Pc3 en dan zijn we na 6…Lxa6 weer op de hoofdweg van het Wolga-gambiet terecht gekomen.
Hoe simpel het Wolga-gambiet ook lijkt, er zitten wel meer ‘subtiliteiten’ in het spel, waarvan ik iets probeer uit te leggen in genoemde analyse.

Alweer elfde editie van ASK van start

By |17 maart 2013|ASK 2013, Verslagen|

Met 61 deelnemers zijn we vrijdag 15 maart van start gegaan. Vorig jaar waren dat er nog 74 en die dertien man/vrouw maken nogal een verschil. Een hele rits spelers is afwezig, denk aan o.a. Frank Agter, Peter Hoekstra, Marten Coerts, Brian Mollenkamp. Er zijn echter ook een aantal nieuwe namen en ik hoop dat een ieder een succesvol toernooi zal hebben.

(meer…)

Ga naar de bovenkant