Inloggen
ASK 2010 Berichten2022-01-25T22:43:19+01:00

Waagtorenspelers grijpen naast titel in het ASK

By |15 april 2010|ASK 2010, Verslagen|

Het drietal dat vorig jaar de eerste drie plaatsen bezette eindigde ook dit keer weer bovenaan, alleen in een andere volgorde. Danny de Ruiter wist bij het ingaan van de laatste ronde al dat hij zijn titel niet kon prolongeren en ook Roland Punt wist dat hij niet verder zou kunnen komen dan een tweede plaats. Het stond bij voorbaat al vrijwel vast dat de titel naar Enrico Blees zou gaan, want zelfs bij verlies en winst van Perez Garcia zou hij hoogst waarschijnlijk op weerstandspunten gewonnen hebben. Zo ver kwam het echter niet. Weliswaar kon ik persoonlijk nog wat spanning in de strijd brengen door Blees te verslaan, maar aangezien Perez Garcia geen kans kreeg tegen Roland Punt, was de strijd om de titel beslist. Dat Danny de Ruiter nog gedeeld tweede werd was een klein wonder. Wim Nieland leek een goed toernooi met een stevige remise tegen Danny af te sluiten, tot hij toch nog in een giftige afwikkeling tuimelde en verloor.

(meer…)

Eindstanden Alkmaars Schaakkampioenschap 2010

By |10 april 2010|ASK 2010, Uitslagen|

Groep A
1. Enrico Blees 5.5 uit 7
2. Danny de Ruiter 5.0
3. Roland Punt 5.0

Groep B
1. Martin Duinmaier 6.5
2. André Beemsterboer 6.0
3. Egbert van Oene 5.0

Groep C
1. Wouter Greve 5.5
2. Ivo Kreemers 5.0
3. Wouter Hoedjes 5.0

Voor de volledige uitslag, zie website van het toernooi.

Vrije- en onstuimige pionnen in het ASK

By |9 april 2010|ASK 2010, Verslagen|

De pion stond in de voorlaatste ronde van het ASK centraal in de strijd aan de topborden. In de partij tussen Danny de Ruiter en Jos Vlaming ging er na heftige strijd een pion de mist in omdat Jos zich deerlijk vergiste. Maar aan Danny bleek dit kleinood niet besteed en zo eindigde de partij in een toch niet onterechte remise.
Ook in de partij tussen de koplopers Enrico Blees en Hebert Perez Garcia speelde de pion een doorslaggevende rol. In een moeilijk dame-eindspel met pluspion voor Blees balanceerde de partij lange tijd tussen winst voor Blees en remise voor Perez. Uiteindelijk maakte laatstgenoemde de beslissende fout en kon Enrico zijn vrijpion laten promoveren.
Ook Ton Fasel worstelde met zijn pionnen.

Na al eerder ten onrechte veld d5 met een pion te hebben bezet,had hij nu 15.b2-b4 gespeeld. Wie zich de ode van Donner aan de a-pion herinnert, zou hier wellicht dichten: ‘Lieve b-pion, waarom ben je zo’n onstuimig klein ding, waarom doe je niet één klein stapje vooruit, zodat wij beiden…..’ de rest laat ik aan uw kennis van de klassieken of aan uw fantasie over.
Ook bij Pover-Plooijer en Van der Meiden-Westerman voerden pionnen de boventoon. Laatstgenoemde partij werd tot de laatste pion afgekloven met een natuurlijke remise uitkomst, maar Johan Plooijer bracht zijn vrijpion knap tot winst. Bij Nieland-Groot speelde de pion die Wim in de opening offerde een hoofdrol. Die pion zag hij niet meer terug en van compensatie was ook geen sprake. Noodgedwongen moest hij daarna nog meer materiaal investeren, maar ook dat zonder enig uitzicht op succes. Op het moment dat het punt voor Ronald leek te kunnen worden bijgeschreven, schoot die een enorme bok en haalde Wim, gelijk een topbankier, toch het hoogste rendement uit zijn riskante investeringen.
Van een grovere snit waren de overwinningen van Roland Punt en Ruud Niewenhuis, althans, daar speelden de pionnen een meer bescheiden rol. Maar ook dat kunt u nader beschouwen bij het Alkmaars Schaakkampioenschap 2010.

Willem Andriessen

Blees op weg naar winst ASK

By |3 april 2010|ASK 2010, Verslagen|

De voor Purmerend in de landelijke eerste klasse uitkomende Enrico Blees heeft de kampioenstitel van het Alkmaars Schaakkampioenschap voor het grijpen. In de zesde ronde won hij van medekoploper Hebert Perez Garcia en met nog één ronde te gaan staat hij nu alleen op kop met een totaalscore van 5½. Perez Garcia volgt op de tweede plaats met 4½. Hij kan nog gelijk komen bij verlies van Blees in de laatste ronde, maar gezien de voorgaande rondes is de kans klein dat Blees het zo ver zal laten komen. Met 4 punten op een gedeelde derde plaats kunnen de kampioen van vorig jaar, Danny de Ruiter, en Roland Punt nog strijden met Perez Garcia om de tweede plaats. In de laatste ronde staat onder andere de hiervoor belangrijke partij Punt-Perez Garcia op het programma. (meer…)

Danny en Jos verliezen terrein in 5e ronde ASK

By |26 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Aan de topborden in de vijfde ronde van het ASK leek de spanning de deelnemers te veel te zijn geworden. Zelden zag men in dit kampioenschap zo vaak een wisseling van de kansen. Aan het eerste bord probeerden twee Jonge Vosjes elkaar het leven zuur te maken. Opmerkelijk was dat Danny de Ruiter in het voor hem ongebruikelijke Frans heel goed uit de opening kwam, maar na een paar missers toch het onheil op zich af zag komen. Nu  was het echter de beurt aan Enrico Blees goede mogelijkheden onbenut te laten en hij raakte daarna zelf zo van slag dat Danny weer aan het langste eind leek te trekken. Het was schijn, want Danny produceerde uiteindelijk de grootste fout en kon meteen opgeven.
Ook de partij tussen de twee Sluwe Vossen, Vlaming en Perez Garcia stond bol van de spanning. Ook hier verliep de opening goed voor zwart, maar Jos vocht terug, kwam in het voordeel, verspeelde dit weer tot uiteindelijk de volgende stelling ontstond:

Onder de leden van de Waagtoren vond de laatste tijd een gedachtewisseling plaats over een bepaald type slechte loper. De nomenclatuur van zo’n slechte loper is mij onderwijl ontschoten, maar de witte loper van Jos verdient mijn inziens ook dat predicaat. Echter, zelfs voor een heel erg slechte loper, is een tweede leven mogelijk, hoewel daarbij de hulp van de tegenstander onontbeerlijk is. En die kwam!  Perez deed hier namelijk 51…h5 waarop Jos met 52.f4!! zijn slechte loper nieuw leven had kunnen inblazen. Op 52…exf4 komt  53.gxh5 en ook na andere zetten had wit heel tevreden kunnen zijn. Jos vond 52.f4 echter niet, kwam meer en meer in de verdrukking en werd tenslotte vlak voor dat Perez vlag zou vallen, mat gezet.
Het waren niet de enige dramatische ontknopingen in deze ronde. Ton Fasel  had een artistieke ingeving, waar degelijkheid op zijn plaats was geweest. Hij verspeelde daarmee een half punt, terwijl Henk Westerman het dubbele verspeelde en geen enkele beloning kreeg voor een verder sterk gespeelde partij. Ook Ruud Niewenhuis had een vol punt voor het grijpen, maar bleef eveneens met lege handen staan. Geniet als gebruikelijk weer van dit en ander leed onder Alkmaars Schaakkampioenschap 2010.

Willem Andriessen

Tekening in de strijd bij ASK

By |20 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Het moet al gek gaan of Hebert Perez Garcia of Enrico Blees wordt kampioen van het ASK. Zij staan over twee weken (attentie dus: de 26e wordt er niet gespeeld) op het programma om tegen elkaar te spelen. Het kan dan zomaar al een ronde voor het eind beslist zijn… Alleen bij een remise is dat nog niet het geval en dan kan Danny de Ruiter (verlies tegen Enrico Blees) zich er ook nog mee bemoeien maar dan moet hij wel twee keer gaan winnen.

(meer…)

Veel treurnis weg te spoelen in 4e ronde ASK

By |16 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Het is maar goed dat er een bar is in het speellokaal van het ASK, want er viel opnieuw weer menige teleurstelling weg te spoelen. Om te beginnen was daar Johan Plooijer, die op keurige wijze afwikkelde naar een iets beter eindspel, maar toen vergat dat de koning in het kwadraat van een vrijpion moet staan.  Anders ging het bij Dirk van der Meiden. Die kon niet verkroppen dat hij in remise moest berusten tegen Ton Fasel en daarom  een zeer bekwame verliespoging deed, waarbij hij zelfs een herkansing voor de remise niet wilde benutten.
Een droge keel moet ook Roland Punt hebben gekregen van zijn belevenissen. Eerst gooide Enrico Blees hem de partij in de schoot (twee pluspionnen), waarop Ronald dit cadeau nog overtuigender retourneerde. Maar de tragische bijna held van de avond was Ruud Niewenhuis. Hij gaf geen krimp tegen Sjoerd Plukkel en onder stille aanmoedigingen van de vele omstanders leek hij recht op de remise af te stevenen, om tenslotte op de 49e zet toch mis te grijpen.

Mijzelf overkwam iets heel anders. Over het algemeen maak ik niet veel fouten met het beoordelen van stellingen, maar deze keer zat ik er volkomen naast. Kijk u even mee en neem plaats achter de zwarte stukken.

In deze boeiende stelling heeft zwart drie mogelijkheden, te weten
A. 13…Lf6 14.Ld4 b6
B. 13…Lb4+ 14.Pbd2 Df6
C. 13…a4 14.Dc2 Da5+

Twee van deze varianten zijn goed speelbaar voor zwart, terwijl er één, die ik uiteraard koos, vrijwel geforceerd verliest zoals Danny de Ruiter zeer bekwaam wist aan te tonen. De oplossing van dit vraagstuk en ook de partijen van de andere winnaars kunt u zoals gebruikelijk weer  onder Alkmaars Schaakkampioenschap 2010 vinden

Willem Andriessen

ASK DE BERGEN IN

By |13 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

De vierde ronde van het Alkmaars Schaakkampioenschap zit er al weer op en de spanning stijgt. In alle groepen heeft zich een kopgroep gevormd van 3 à 4 spelers, die achtervolgd wordt door het peloton, waarvan spelers in het voorste gedeelte in de laatste drie rondes nog
kans hebben om aan te sluiten en de eindsprint te winnen.
(meer…)

Ook in de derde ronde veel spektakel in het ASK

By |8 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Er viel weer het nodige spektakel te beleven in de derde ronde van het ASK. De eerste wilde taferelen waren te zien bij Richard Frans en Tjerk Sminia. Eerst genoemde had de partij al voor de twintigste zet kunnen beslissen, maar hij liet de mooiste kansen onbenut  en ook een latere herkansing liet hij ongebruikt passeren.

Ook bij de strijd tussen de koplopers Roland Punt en Danny de Ruiter viel het nodige te beleven, maar daar was het wachten tot de tijdnoodfase. Opgejaagd door de klok zag Roland de op slag winnende zet één zet te laat en toen kon Danny alsnog met remise ontsnappen.

(meer…)

De soep wordt niet zo heet gegeten

By |6 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Deze ronde geen soepterrine bij het Alkmaars kampioenschap. Wie de bijdrage van Frits Leenart gelezen heeft zal vermoeden dat er nu helemaal geen blunders zijn geproduceerd en dat er niemand zelfs maar met Pf3 is begonnen. Dit zou wijzen op een nog verdere toename van het spelniveau omdat de eerste keer het missen van een mat in vijf  natuurlijk ook al een indicatie was dat er al goed geschaakt werd. Helaas is de werkelijkheid veel platvloerser: er was  gewoon geen soepterrine beschikbaar gesteld. Jammer toch wel, is je toernooi de soep in gelopen door een vreselijke blunder en heb je geen terrine om het in te doen. (meer…)

Wilde taferelen in het ASK 2010

By |1 maart 2010|Analyses, ASK 2010|

Titelverdediger Danny De Ruiter ging nogal stroef van start in het ASK. Moeizaam was zijn overwinning in de eerste ronde op Tjerk Sminia en in de tweede ronde, tegen de verrassend goed spelende Ruud Niewenhuis verging het hem al niet veel beter. Na de 29e zet ontstond de volgende stelling:

Danny had hier al enkele keren de zetten herhaald met Te4, Df5 Tf4, De5 en kon desgewenst remise afdwingen. Niewenhuis was echter in ernstige tijdnood en dat zette Danny aan een gokje te wagen met 30.Tf6. De huiveringwekkende afloop van dit spektakel en andere wetenswaardigheden kunt u vinden onder Alkmaars Schaakkampioenschap 2010.

Willem Andriessen

Tweede ronde ASK en de soepterrine

By |1 maart 2010|ASK 2010, Verslagen|

Het blunderen tijdens het ASK is gedaald tot een dieptepunt. De soepterrine voor de grootste blunder in de eerste ronde werd voor aanvang van de tweede ronde uitgereikt aan een deelnemer die mat in 5 over het hoofd had gezien. Het moet niet nog gekker worden! Nog even en je krijgt deze trofee als je met 1. Pf3 opent, bij gebrek aan grotere blunders. Je begint zo een beetje te twijfelen aan de integriteit van de commissie die vaststelt wie de felbegeerde soepterrine krijgt. Er zal toch niet gesjoemeld worden? Voorlopig gaan we er maar van uit dat het spelpeil zodanig hoog is, dat het 4 zetten vooruit denken geen moeilijkheden oplevert.

(meer…)

Partijanalyse

By |22 februari 2010|Analyses, ASK 2010|

Een inzending van Ruud Niewenhuis, waarvoor dank!

Ik heb mijn partijtje met Fritz geanalyseerd, door een rommelige doordruk heb ik niet alle zetten kunnen ontcijferen, maar toch redelijk gelukt met commentaar…

ALKMAARS SCHAAKKAMPIOENSCHAP VAN START

By |21 februari 2010|ASK 2010, Verslagen|

Onderstaande bijdrage van Jos Vlaming

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Het 8e ASK nieuwe stijl ging van start. Ik noem het hier maar even nieuwe stijl om te herinneren aan de toernooien van jaren geleden. Uit die tijd spelen twee kampioenen mee: Wim Andriessen en Gerard de Geus. Tel daar de kampioenen sinds 2003 bij op ( Jos Vlaming, Enrico Blees en Danny de Ruiter) en we spelen nu met 5 titelhouders. Ik meende dat Daan Bes ook zou meedoen maar ben zijn naam niet meer tegengekomen bij de indeling. (meer…)

Doe mee aan het Schaakkampioenschap Alkmaar!

By |13 februari 2010|Aankondigingen, ASK 2010|

Zegt het voort! A.s. vrijdag 19 februari gaat het 8e Schaakkampioenschap van Alkmaar alweer van start. Inschrijven is nog mogelijk tot donderdagavond 18 februari 23.59 uur. Daarna is de inschrijving gesloten! Dit kan online op deze pagina. Zegt het voort!

Ga naar de bovenkant