Inloggen
ASK 2009 Berichten2022-01-25T22:44:28+01:00

Gelukkig hebben we de foto’s nog #5

By |8 december 2017|ASK 2007, ASK 2008, ASK 2009, Foto's en video's|

De inschrijving voor het Kaaskoppentoernooi is amper gestart of op de achtergrond wordt alweer gestart met de voorbereidingen voor het volgende toernooi, het ASK. Hierbij kwam ik weer wat oude foto’s tegen. Ditmaal van de ASK edities 2007 tm 2009 (zie ook de link “Foto’s” in het hoofdmenu).

Is het echt waar dat het percentage hoofdhaar omgekeerd evenredig afneemt met de toename van de hoeveelheid buikvet? Nee, niet bij jou….. toch?

Pas op voor Piet P.!

By |27 augustus 2009|ASK 2009, Verslagen|

Opmerkelijk genoeg leken de partijen van de laatste ronde uit de hoofdgroep van het ASK 2009 spoorloos verdwenen.  Inmiddels zijn ze echter weer bovenwater en toegevoegd aan de overige partijen van de zevende ronde. Daaronder zult u de volgende partijstelling kunnen aantreffen, waarin de zwartspeler met 14 Lxg5 werd matgezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit kunststukje, waar de ongelukkige Tjerk Sminia mee werd opgeknapt,  bracht Piet Pover op zijn naam. Dat Piet een gevaarlijke tegenstander is, bewees hij meermaals in dit toernooi en dat hij zijn theorie-lesje kent ook, want dit variantje uit de Caro-Kann is gewoon in de openingsboeken te vinden! Maar hoe dan ook, het blijft oppassen met Piet!

Willem Andriessen

Sterk spel Roland Punt in het ASK

By |8 mei 2009|Analyses, ASK 2009|

Het is nogal curieus dat de eerste drie uit dit kampioenschap onderling niet tegen elkaar hebben gespeeld. Daarentegen speelden ze wel alle drie tegen Jos Vlaming en die partijen waren van grote invloed op het eindresultaat. De eerste confrontatie was die met Roland in de derde ronde. Deze kreeg uiteindelijk de beste kansen, benutte die niet en liet tenslotte in tijdnood een plusremise door de vingers glippen. Dramatisch was de partij uit de zesde ronde met Enrico Blees. Hier had Jos de overhand. Hij stond zeer goed, zo niet gewonnen, maar liet zich het voordeel grotendeels ontfutselen. Daar bleef het niet bij, want in de slotfase meende Jos een zetherhaling uit de weg te kunnen gaan, daarbij een matwending over het hoofd ziende. Hoe Danny de Ruiter in de laatste ronde een wat timide spelende Jos Vlaming wist te overmeesteren heeft u in een eerdere analyse kunnen volgen.

Van het drietal koplopers kan Roland zich er zonder meer op beroepen als enige niet of nauwelijks in gevaar te zijn geweest. De titel zou hem wellicht niet zijn ontgaan als hij wat beter op de hoogte zou zijn geweest van de geheimen van een bepaald soort toreneindspelen. In bijgaande analyse van zijn partij tegen Sjoerd Plukker heb ik mij beperkt tot dit interessante eindspel en degene die hier een serieuze studie van wil maken verwijs ik ook naar de partij Andriessen-Agter, geanalyseerd in het laatste nummer van Waagschaak.

De partij is hier becommentarieerd na te spelen.

Willem Andriessen

Danny de Ruiter een jeugdig kampioen

By |27 april 2009|Analyses, ASK 2009|

 Doordat Jos Vlaming in de voorlaatste ronde  zich eerst een zo goed als gewonnen stelling liet ontfutselen en tenslotte een zetherhaling uit de weg ging waardoor Enrico Blees een matwending uit de kast kon halen, ging de laatste ronde van het ASK met vijf koplopers in. Op het programma stond onder andere de partij tussen Danny de Ruiter en Jos Vlaming.  Het werd een fascinerende partij tussen de  ‘Sturm und Drang’ van Danny en de ervaring van Jos. Het begin was al opmerkelijk. Er kwam een stelling op het bord uit Jos’ zijn repertoire, waar Danny zijn eigen weg moest zien te vinden. Hij deed dat met het onstuimige 8.f4, waar Jos eigenlijk niet goed raad mee wist. In vrijwel de hele partij is het initiatief aan de zijde van Danny en laat Jos zich min of meer wegdrukken. Objectief gezien was voor het laatste geen reden, want een wat diepgaander analyse leert dat zwart helemaal niet slecht stond!

Het zijn ‘de geheime krachten in de sport’, die ook voor het schaakspel gelden. Het zelfvertrouwen was geheel aan de kant van Danny, en zo hoort het ook! De jeugd moet blaken van zelfvertrouwen. Soms lukt het ons nog dat door te prikken, maar op den duur worden we weggezet. Jammer voor Jos deze keer, want hij had de titel vrijwel voor het grijpen.

De partij is hier becommentarieerd na te spelen.

Willem Andriessen

Danny de Ruiter schaakkampioen Alkmaar!

By |25 april 2009|ASK 2009, Uitslagen|

Eindstand Hoofdgroep
1. Danny de Ruiter
2. Roland Punt
3. Enrico Blees

Groep B
1. Ton Fasel
2. Jan Barteling
3. Jan Meringa

Groep C
1. John Norder
2. Ton Verhagen
3. Co Clausen

Zie voor volledige uitslagen en stand het ASK-gedeelte

Bij ASK juicht niemand te vroeg

By |21 april 2009|ASK 2009, Verslagen|

Verschillen tussen toppers te klein om de echte favoriet aan te wijzen.

Bij het ingaan van de 7e en laatste van het Alkmaars Schaak Kampioenschap ronde is de sportieve spanning alleen maar toegenomen.  Dit gevoegd bij een totale prijzenpot van in totaal 1500 euro voor alle groepen garandeert een zinderende laatste ronde. Over wie er op 24 april gaat winnen valt werkelijk niets te zeggen.

(meer…)

Het Jaar van Jos

By |13 april 2009|Analyses, ASK 2009|

Ik ken niet alle prestaties van Jos Vlaming uit het verleden, maar dit jaar (seizoen) lijkt me toch een top te zijn (worden) in zijn schaakcarrière. Met een straatlengte voorsprong zal hij voor de derde achtereenvolgende maal het clubkampioenschap winnen. Voor het eerste team staat zijn persoonlijke score op 6 uit 7 met een TPR van 2318. En in het ASK staat hij na vier ronden bovenaan met een honderd procent score. Hoe die score in de vierde ronde tot stand kwam kunt u in bijgaande analyse volgen. Ik heb al eens een poging gedaan Jos z’n speelstijl te beschrijven; ik zal het hier nalaten. Wel wil ik u adviseren de analyse als volgt te consumeren. Stel u er op in dat u achter de witte stukken zit en verdiep u vanaf zet 16 enigszins in de stelling. Laat de problemen op u afkomen en voel hoe u steeds weer opnieuw, op het moment dat u denkt dat er niets meer aan de hand is, toch weer kleine dreigingen ziet opdoemen. En zo gaat het door en maar door en maar door.

Veel plezier met naspelen van deze enerverende partij.

Willem Andriessen

Onverschrokken schaak van Piet Pover in het ASK

By |1 april 2009|Analyses, ASK 2009|


Terwijl Jos Vlaming zich op listige wijze uit een nogal benarde positie tegen Roland Punt wist te werken, Dirk van der Meiden zich succesvol had voorbereid met de Aljechin verdediging, waar Enrico Blees geen weerwoord op had en Daan Bes wel heel ver verwijderd lijkt van prolongatie van de titel, nadat hij door Wim Nieland was opgeknapt, haalde Piet Pover, onverschrokken als immer, weer het Scandinavisch van stal en joeg daar Peter Hoekstra zoveel schrik mee aan dat deze als zoenoffer zijn dame aanbood, zonder zich daarmee ook maar in de verste verte te kunnen redden.

De partij speelt u hier na.

 

Willem Andriessen

“Ik kreeg de stukken precies zo op het bord zoals ik wilde”

By |29 maart 2009|ASK 2009, Verslagen|

Dirk van der Meiden ziet zijn huiswerk beloond


Na de derde ronde van het ASK, het Alkmaars Schaak Kampioenschap leiden twee spelers in de hoofdgroep met drie punten uit drie partijen. Jos Vlaming schoof Roland Punt van het bord en Dirk van der Meiden klopte Enrico Blees. “Ik kreeg de stukken precies zo op het bord als ik wilde”, vertelde hij na de wedstrijd, aan omstanders die aan zijn spel aan meenden te zien dat hij zich thuis had voorbereid op de Aljechin (het zwarte paard links begint),  waarmee hij opende.

Aanstaande vrijdag treffen de twee koplopers elkaar. Het zal niet voor het eerst zijn dat deze spelers tegen elkaar uitkomen.  In de meeste gevallen won Jos Vlaming, maar Dirk in zijn huidige vorm is zeker niet kansloos.
(meer…)

“Zelfs als ik verlies sta ik nog goed”

By |29 maart 2009|ASK 2009, Verslagen|

Impressies van het Alkmaars Schaak Kampioenschap


Na twee rondes van het Alkmaars Schaak Kampioenschap staan vier spelers met 2 punten bovenaan in de A-groep. Dirk van der Meiden staat daar bij na zijn overwinning op titelhouder Daan Bes. Het meest verrassend in de kopgroep was wel dat gerenommeerde spelers als Willem Andriessen en Gerard de Geus beide nog nul punten hebben. Willem liep tegen zijn tweede 0 op door te verliezen van Johan Plooijer die het boven verwachting goed doet in de hoogste groep. “Als ik volgende week verlies, sta ik nog steeds goed,” meldde hij lachend na afloop van zijn match. (meer…)

Topprestatie Dirk van der Meiden in ASK

By |23 maart 2009|Analyses, ASK 2009|


In eerste instantie viel in de tweede ronde van het ASK de blunders op van Gerard de Geus en ondergetekende, die daarmee fraaie stellingen om zeep hielpen en nu in de kelder van de groep terecht zijn gekomen. In positieve zin viel de vlotte overwinning van Danny de Ruiter op, die gehakt maakte van het Albins Tegengambiet van Peter Hoekstra. De absolute topprestatie werd evenwel verricht door Dirk van der Meiden die Daan Bes, de kampioen van vorig jaar, versloeg.  In een lastige, maar gelijke stelling beging Daan een aantal onnauwkeurigheden, die knap door Dirk werden uitgebuit. Of wits voordeel beslissend was blijft de vraag, maar na nog een fout vlak voor de tijdcontrole, kon Dirk met vaste hand zijn voordeel in winst omzetten.

Speel hier de partij na.

Willem Andriessen

Ronald Groot in het ASK

By |18 maart 2009|Analyses, ASK 2009|

De verrassing in de eerste ronde van het ASK was de overwinning van Ronald Groot op Gerard de Geus. Gerard koos voor een openingsopzet, waarvan het kennelijk de bedoeling was de tegenstander uit de tent te lokken. Ronald liet zich echter niet provoceren, bouwde rustig zijn stelling op en kreeg al spoedig een kansrijke aanvalsstelling in handen. Na een fout van Gerard won Ronald met een aardige wending de kwaliteit bij superieure stelling en gaf dit voordeel niet meer uit handen.

Speel partij na.

Willem Andriessen

Ga naar de bovenkant